jarekr1987
21-11-2008, 07:29
Witam. Ostatnio borykam się ze sporym problemem, z którym mam nadzieje pomożecie mi się uporać :-D chodzi o wybór odpowiedniego oświetlenia (ciągłe, błyskowe) przy fotografowaniu produktów, które są w pewnym stopniu produktami odbijającymi światło. Jako przykład zaprezentuję piankę do golenia – kolor czarny, matowy, ale odbicia się pojawiają. Te zdjęcie zostało zrobione na szybko(przepraszam za jakoś i całą resztę) :-?, bo chciałem tylko pokazać, o jakie mniej więcej produkty chodzi ale próbowałem z oświetleniem w namiocie bezcieniowym i ciągłym światłem po obu stronach przedmiotu ( były to zwykłe żarówki 200W). Niestety nie dysponuję filtrem polaryzacyjnym i nie jestem w stanie przewidzieć jak będzie wyglądało to zdjęcie po zastosowaniu owego filtra. Może ktoś z forumowiczów używał i mógłby wypowiedzieć się na ten temat? A może zastosowanie flasha da lepsze rezultaty. Dysponuje sb – 600 i chęcią zrobienia jakiegoś dyfuzora, blędy bądź ekranu (ew. zakupu). Aparat to d70s a obiektyw wykorzystywany do tych celów to nikkor 50/1,8. F ustawiam na ok. 6,3 – 8,0 by te czasy nie przekraczały 1/2 -1/4 sekundy. Czy zastosowanie przysłon z zakresów 8,0 – 22 da mi lepsze efekty, jeżeli ważna jest ostrość całego produktu? Z praw fizyki wynika ze tak, ale trochę dziwi mnie jedna rzecz. Na optyczne.pl ten obiektyw osiąga max ostrości na f/5,6 a przy wartościach powyżej f/10 nie jest już tak wesoło (nie mówie że źle ). Czy trzeba iść w tym przypadku na kompromis i ustawiać przysłonę właśnie na f/6,3 -8 czy może inaczej?
Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie
ps. jak widać z każdego przedmiotu wycinane jest tło w photoshopie. może ktoś ma jakieś fajne patenty jak to robić by wyglądało to na bardziej naturalnie?
pozdrawiam
Z góry dziękuje za wszelkie porady i sugestie
ps. jak widać z każdego przedmiotu wycinane jest tło w photoshopie. może ktoś ma jakieś fajne patenty jak to robić by wyglądało to na bardziej naturalnie?
pozdrawiam