Zobacz pełną wersję : Kalibrator do IBM T60p?
Witam,
Przeczytałem już sporo (przede wszystkim na tym forum) o kalibracji, teraz tylko konkretne pytanie:
czy warto kupić kalibrator do IBM T60p - matryca IPS flexview? Ogólnie jestem zadowolony z efektów (jako amator) ale pedantyzm czasem daje się we znaki i kilka stówek może bym odżałował na taką zabawkę.
No właśnie, jeżeli tak, to jaki kalibrator do tego laptopa? Czytałem, że raczej x-rite (moja cena max. 1000, lepiej koło 600), ale chętnie przeczytam jakieś uzasadnienia.
Reasumując: czy wogóle jest sens kupować kalibrator do laptopa?
z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
Ok,
Głupie pytanie?
Może, więc skracam:
Jaki konkretny (i dlaczego) kalibrator do rzeczonego laptopa w cenie do 1000 zł.?
miron19j
25-11-2008, 01:25
Ok,
Głupie pytanie?
Może, więc skracam:
Jaki konkretny (i dlaczego) kalibrator do rzeczonego laptopa w cenie do 1000 zł.?
w listopadowym numerze Digital Foto Video masz test i opinie użytkowników o jednym z kalibratorów
Wpadnij do mnie to ci skalibruję na próbę tego lapka, zobaczysz jaki tego jest efekt i jak będzie ok. to doradzę, co ew. kupić. Ciekaw jestem tego mitycznego IPS-a w IBM-ie...
Czornyj dzięki za zaproszenie, wysłałem PW,
pozdrawiam
Panowie,
Koniecznie dajcie znać po całej akcji, co z tej kalibracji wynikło. Sam mam T60 z flexview i jestem ciekaw czy coś da się z tego wyświetlacza wycisnąć.
z własnego doświadczenia powiem że naprawdę warto,
teraz posługuje się LENOVO R500 z matrycą WSXGA+ (1680x1050)
po kalibracji dale całkiem przyzwoite odwzorowanie kolorków
pozdrawiam
Panowie,
Koniecznie dajcie znać po całej akcji, co z tej kalibracji wynikło. Sam mam T60 z flexview i jestem ciekaw czy coś da się z tego wyświetlacza wycisnąć.
Autentyczna matryca IPS, dobrze ustawiona fabrycznie, o bardzo liniowej odpowiedzi. Niski punkt czerni, świetne kąty widzenia, fioletowienie niewielkie, niezły gamut. Zdecydowanie najlepszy wyświetlacz w laptopie, jaki w życiu widziałem. Z nowych laptopów nic nie może się z nim równać.
Czornyj jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI za okazaną pomoc, czas (!) i przekazaną wiedzę, nie mogę się już doczekać pierwszych owoców po kalibracji.
Charakterystyka wyświetlacza fachowo podana więc mi pozostaje tylko dodać: jak to miło dowiedzieć się, że kupiło się coś dobrego...
pozdrawiam
malasana
27-11-2008, 12:22
Autentyczna matryca IPS, dobrze ustawiona fabrycznie, o bardzo liniowej odpowiedzi. Niski punkt czerni, świetne kąty widzenia, fioletowienie niewielkie, niezły gamut. Zdecydowanie najlepszy wyświetlacz w laptopie, jaki w życiu widziałem. Z nowych laptopów nic nie może się z nim równać.
Czornyj, a czy masz jakies doswiadczenie z matryca 1680 x 1050 z R500 (montowana tez w R61), o ktorej wspomnial kolega powyzej? Z gory dzieki za informacje.
Czornyj, a czy masz jakies doswiadczenie z matryca 1680 x 1050 z R500 (montowana tez w R61), o ktorej wspomnial kolega powyzej? Z gory dzieki za informacje.
Niestety, nie miałem z nią kontatku