PDA

Zobacz pełną wersję : Thom Hogan's Complete Guide to the Nikon D70

mkwiek
07-07-2006, 08:56
ściągnąłem kiedyś coś takiego
Thom Hogan's Complete Guide to the Nikon D70.rar
Razem 76 MB, opis do d70 - 2 pdf - jeden 12 a drugi 65 MB, 2 krzywe ntc, plik atn, porównania w exelu, w sumie to bardzo szczegółowo opisane. Ktoś to czytał??

do czego jest plik *.atn?

krzywe ntc to podejrzewam, że do jpg, można wgrać.
i kto jest wogóle Thom Hogan?

szymony
07-07-2006, 09:15
do czego jest plik *.atn?

"ATN" to akcje do psuja.

krzywe ntc to podejrzewam, że do jpg, można wgrać.
i kto jest wogóle Thom Hogan?

Oj troszkę incjatywy by się przdało
:wink:
http://www.bythom.com/thom.htm

rabijki
07-07-2006, 09:26
pytasz czy ktos czytak a gdzie masz linka do tego????

mkwiek
07-07-2006, 09:47
szymony, poszukałem i mam :) rano jest i nie wpadłem na najbardziej oczywiste rozwiązanie - GOOGLE :)
a z akcji ps korzystam, ale nie wiedziałem że mają takie rozszerzenie (tu się wiedzą nie popisałem)
rabijki, linka nie mam, bo to plik rar z emula :)
nie wiem czy jest gdzieś indziej

Q-bek
07-07-2006, 10:02
Ja to czytalem i bardzo chwale. Gdyby Nikon tak produkowal instrukcje jak pan Hogan, to wszyscy by wyrzucali sprzet ktory maja, a przesiadali sie na Nikony.
Drogie to nie jest, warto wydac te 30$ na te ksiazeczke, bo gosciu sie naprawde napracowal nad nia.
Jest tam sporo o samym sprzecie (zapomnijcie zeby znalezc to tak szczegolowo opisane w instrukcjach - roznice miedzy pomiarami swiatla, miedzy ttl a ttl-bl itd), sporo porad uzywania sprzetu i sporo porad jak o niego dbac. Przy okazji bardzo przydatny kalkulator glebi ostrosci w xls. No i wszystko poukladane w jakas logiczna calosc.

mkwiek
07-07-2006, 10:09
Q-bek, a można to kupić w formie drukowanej??? najlepiej u nas, w Polsce.

Q-bek
07-07-2006, 11:29
nie, tylko forma elektroniczna, niestety. Hogan napisal, ze nie stac go na inwestycje w druk ksiazki i trzymanie tego w domu, a Nikon nie jest zainteresowany sponsoringiem.
chyba ze ktos by chcial to wydac u nas? moze jakis wydawca by sie zainteresowal?