Zobacz pełną wersję : D700 - czy dostaje NX i ile jest gwarancji??
Przemas-Glasgow
20-11-2008, 23:33
witam
czytam i czytam i doczytac się nie mogę
Czy do Nikona D700 z Euro jest dołączony Capture NX ,czy będe musiał kupic osobno czy tylko zrobic upgrade??
Ile jest gwarancji na ten aparat zakupiony w Euro ,1 czy 2 lata,i czy ta gwarancja działa np. w UK???
Pozdrawiam
Do D700 dodawany jest TYLKO trial NX'a.
Nikon Polska daje rok gwarancji.
Przemas-Glasgow
20-11-2008, 23:53
to znaczy że jakbym chciał kupic wersję pełną to muszę zapłacic 500 zł??
no to perwa ,a do D300 dokładają??
to znaczy że jakbym chciał kupic wersję pełną to muszę zapłacic 500 zł??
no to perwa ,a do D300 dokładają??
dokładali do D300 i D3 jak była premiera i promocyjne ileś tam tysięcy sztuk
mckornik
21-11-2008, 02:32
Do D700 dodawany jest TYLKO trial NX'a.
Nikon Polska daje rok gwarancji.
Myśląc o zakupie D700 w Polsce, a wiedząć ze w UK D700+Capture, w Niemczech D700+grip
zadałem pytanie co Planuje w tej sprawie Nikon Polska
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
W chwili obecnej firma Nikon nie planuje wprowadzenia na rynek promocyjnego zestawu aparatu D700 z programem Capture NX 2 w pełnej wersji (z kluczem produktu) na terenie Polski.
jak to juz było w innych wątkach - nie muszą nic dokładać, bo i tak pół forum juz kupiło D700 :mrgreen:
w Niemczech D700+grip
W tej sprawie narosło już sporo legend, także ostatecznie wyjaśniam: w tym zestawie grip nie jest gratis :) I tyle by tego bylo:)
W tej sprawie narosło już sporo legend, także ostatecznie wyjaśniam: w tym zestawie grip nie jest gratis :) I tyle by tego bylo:)
gratis jest D700 ;)
Pawel Pawlak
21-11-2008, 11:28
w Polsce można kupić d700 z afs24-70 w promocyjnej cenie - około 1000-1200zł niższej niż suma składników :) czyli kwotowo promocja większa niż NX2 albo grip grais :)
Po co cokolwiek dawać skoro i tak sprzęt sprzedaje się nieżle :(, sam szukałem zestawu z jakims dodatkiem, niestety skonczyło sie na zakupie samej puszki.
W tej chwli szykuje sie do zakupu oprogramowania, niestety adobe też nas nie oszczędza i trzeba wydac niezłe 3 tysiaki na nowego cs-a, choć nie ukrywam że chętnie przyjżałbym się NX-owi ale jakoś nie mogę znależć nic konkretnego w necie na temat tego softu.
W tej chwli szykuje sie do zakupu oprogramowania, niestety adobe też nas nie oszczędza i trzeba wydac niezłe 3 tysiaki na nowego cs-a, choć nie ukrywam że chętnie przyjżałbym się NX-owi ale jakoś nie mogę znależć nic konkretnego w necie na temat tego softu.
Na stronie jest trochę przykładów jak używać http://www.capturenx.com no i oczywiście demo do pobrania.
Na stronie jest trochę przykładów jak używać http://www.capturenx.com no i oczywiście demo do pobrania.
Tak to przegladalem, szukalem jakis ciekawych opisów na necie itp, ale obawiam się że niestety nic nie zastąpi cs-a albo lightrooma.
Pawel Pawlak
21-11-2008, 14:08
hmm... wydaje mi się że lightrooma to nx2 zje na śniadanie (jeśli chodzi o możliwości, nie o szybkość). CS-a nie, ale nie spodziewałbym się żeby soft za 500-600zł rozwalił kombajn graficzny za 6 razy droższy.
robin102
21-11-2008, 17:02
LE to soft dla zawodowych fotografów zarabiających foceniem na życie, a NX w której by wersji nie był dla zaciętych eksperymentatorów, testerów i pasjonatów. Ot cała różnica z tym konsumowaniem śniadaniowym :)
A gdzie LE za 500-600zł ?
dopisałem:
tak moim zdaniem, według mnie i jeszcze do tego subiektywnie :)
krzysztof jot
21-11-2008, 17:16
LE to soft dla zawodowych fotografów zarabiających foceniem na życie, a NX w której by wersji nie był dla zaciętych eksperymentatorów...
e, no nie przesadzaj - robie na NX i zarabiam na życie jakoś. ba nawet w terenie, "na szybko w laptopie" jednak słabszym niz stacjonarny blaszaczek, ba nawet bywało, iż moje zdjęcia był pierwsze w sieci po wiekszych imprezach z solidną międzynarodową obsługą fotoreporterską... więc nie kopałbym tak tego NX'a :) Da sie na nim pracować zarobkowo.
wasilewk
21-11-2008, 17:18
w Polsce można kupić d700 z afs24-70 w promocyjnej cenie - około 1000-1200zł niższej niż suma składników :) czyli kwotowo promocja większa niż NX2 albo grip grais :)
Pewno masz rację, ale... ile można czekać na to szkło ?
A na dodatek trafia się mydełko...
Pawel Pawlak
21-11-2008, 17:24
Robinie, NX2 kosztuje około 500-600zł pełna wersja i to właśnie o nim pisałem że trudno żeby miał możliwości jak Adobe PS CS4. Natomiast twoje pozycjonowanie tego programu nawet mnie nie zdziwiło: "niedokończony" d300 to amatorska puszka, d700 ma "połówkową" matrycą, no to NX to program testerów...
edit:
krzysztof jot, co ty za niewiarygodne historie wypisujesz ? pliki z d300 obrabiane NXem do profesjonalnych zastosowań ?? ;)
robin102
21-11-2008, 17:35
e, no nie przesadzaj - robie na NX i zarabiam na życie jakoś. ba nawet w terenie, "na szybko w laptopie" jednak słabszym niz stacjonarny blaszaczek, ba nawet bywało, iż moje zdjęcia był pierwsze w sieci po wiekszych imprezach z solidną międzynarodową obsługą fotoreporterską... więc nie kopałbym tak tego NX'a :) Da sie na nim pracować zarobkowo.
Zraziłem się kiedyś do NX i chyba już do niego nie wrócę choć wiem, że w wielu przypadkach tzn w konkretnych kadrach chyba bym miał lepsze efekty niż na innych nie dedykowanych softach. LE umożliwia niesamowite szybkie i sprawne zarządzanie wszystkimi plikami zdjęciowymi jakie masz na HD czy nawet innym nośniku. Za to go lubię. Interfejs użytkownika niesamowicie przejrzysty i prosty, a sam program wręcz błyskawica. Kupowałem ostatnio laptoka specjalnie pod LE żeby jak trzeba coś w terenie zrobić i najpierw oczywiście test wydajności. Pliki z D300-700 dość ciężkie konwertuje 22 sztuki w najlepszej rozdzielczości JPG z dużymi zmianami przy wołaniu w nie całe 120 sekund czyli nie cale 6 sekund na duży plik. laptopik z dolnej biedapółki na C2D za 1700zł. Stacjonarny komputer na CD E8200 @3,2 GHz robi to w nie cale 3 sekundy jedną sztukę.
Choć to nie na temat trochę i do oprogramowania powinienem wrzucić, a że informatycznie mocno nie douczony jestem więc zapytam dlaczego raw z D300 wołany prze LE2.0 jest cięższy od rawa z D700 wołanego na tych samych ustawieniach. Oczywiście wynikowy JPG dla uściślenia.
Kadr ten sam , motyw ten sam ustawienia w obu puszkach te same, JPG z D300 ponad 1 MB wychodzi mi cięższy niż ten z D700. Zagadka dla programisty z forum :) coś więcej jest w tym pliku z D300 ? Jakaś ukryta promocja :)
Robin jest osobą, której nic poniżej D5x i stada szkieł o jasności 1,2 oraz PS CS10 pewnie nie zadowoli. Może to dobrze, że są takie osoby bo "oszukują się", że dlatego jest rozwój. Zamiast wykorzystać zabawki jakie ma to wynajduje w nich wady, zamiast jednak te wady ominąć/ pokonać to narzeka, narzeka i narzeka. NX ma gigantyczne możliwości, tylko praca w nim jest inna niż w produktach Adobe.
Zdążyłem się jednak przywzyczaić, że do zrobienia prostej stronki www trzeba mieć pełen pakiet Macromedii (teraz Adobe), do zrobienia zaproszenia na imprezkę trzeba mieć najnowszego Corela lub Illustratora, a do obrobienia zdjęcia z imienin u cioci to bez PS CS4 nawet nie startujmy ;).
i dodam - moim zdaniem... subiektywnym :D
Kadr ten sam , motyw ten sam ustawienia w obu puszkach te same, JPG z D300 ponad 1 MB wychodzi mi cięższy niż ten z D700. Zagadka dla programisty z forum :) coś więcej jest w tym pliku z D300 ? Jakaś ukryta promocja :)
szum Ci prawdę powie - szum sie źle kompresuje JPGiem i nawet jak go nie widzisz to jego obecność sprawia, że JPG rośnie
robin102
21-11-2008, 17:43
...tylko praca w nim jest inna niż w produktach Adobe. :D
I o to chodzi, tylko nie wiem po co do tego robina personalnie mieszać i o nim bzdury wypisywać.
Dobry sprzęt zawsze czy dobre wyposażenie zazwyczaj pomaga, nawet dobrze wyważoną łopatą lepszego producenta mniej się człowiek namęczy przekopując na wiosnę ogródek ?
robin102
21-11-2008, 17:47
szum Ci prawdę powie - szum sie źle kompresuje JPGiem i nawet jak go nie widzisz to jego obecność sprawia, że JPG rośnie
Dzięki za wyjaśnienie, ale normalnie ja pierdziu czyli te ponad 1MB więcej w wynikowym pliku z D300 to w najczystszej szlachetnej postaci szum, nie no ległem. Miałem racje, że to aparat nie dokończony na wskroś. Najgorszy korpus jaki Nikon wypuścił z tych które znam. A do tego ten AF.............
chyba lepiej będzie dodać te emotki ;) ;) ;)
------------------------------------------------------------
poniżej Paweł Pawlak się dziwi że LE taki tani, a wcale bo nie w wersji OM w jakiejś promocji zapłciłem 998zł drogo ja cholera według mnie moim zdaniem subiektywnym :)
Pawel Pawlak
21-11-2008, 17:50
Zdążyłem się jednak przywzyczaić, że do zrobienia prostej stronki www trzeba mieć pełen pakiet Macromedii (teraz Adobe), do zrobienia zaproszenia na imprezkę trzeba mieć najnowszego Corela lub Illustratora, a do obrobienia zdjęcia z imienin u cioci to bez PS CS4 nawet nie startujmy ;).
Patrząc z jaką beztroską większość ( nie wszyscy) tych zarabiających na fotach "ciężkie pieniądze" profi, instaluje zamiast niepoznanego NXa - wszystkomającergo PSCS4 można by dojść do wniosku że mają jakieś tajemne możliwości zakupu tych programów w podobnej cenie - pewnie 20zł za płytkę.
Porównywanie NXa do PS CS4 to nonsens, chociazby dlatego ze NX nie jest programem graficznym tylko edytorem z dość zaawansowanymi narzędziami, w dodatku stosunkowo prostymi w obsłudze. Do tego jest bardziej zaawansowany niż Lightroom, a kosztuje połowę jego ceny.
... się dziwi że LE taki tani, a wcale bo nie w wersji OM w jakiejś promocji zapłciłem 998zł drogo ja cholera według mnie moim zdaniem subiektywnym :)
Co to jest LE i co to jest wersja OM?
robin102
21-11-2008, 18:24
Co to jest LE i co to jest wersja OM?
O kutfffa mać. Chodzi oczywiście o LR 2.0
popierdykolił mi się skrót, a OM to jak z komputerem czy innym sprzętem kupujesz i na tym urządzeniu użytkujesz, ale to koledzy bieglejsi informatycznie pewnie mądrzej by wyjaśnili.
.. a kosztuje połowę jego ceny.
I pewnie dwie połowy wolniejszy jak na cenę przystało :)
LR ma zaimpletowanych dużo fajnych narzędzi pozwalających na szybka prace na zdjęciach.
No ale reklamy producentowi robić nie mam zamiaru. Każdy lubi to co lubi. Może NX też kiedyś polubię jak znajdę czas by się do niego przyłożyć. Nawet mam instrukcje do NX1.4
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Michale wywołajmy ten sam plik. Ja LR, a Ty NXem chętnie bym się przekonał do NXa, może rzeczywiście w lesie siedzę :(
robin102
21-11-2008, 18:33
Ja tam zawsze mówię OOOOeMMMM :)
Z
Choć to nie na temat trochę i do oprogramowania powinienem wrzucić, a że informatycznie mocno nie douczony jestem więc zapytam dlaczego raw z D300 wołany prze LE2.0 jest cięższy od rawa z D700 wołanego na tych samych ustawieniach. Oczywiście wynikowy JPG dla uściślenia.
Kadr ten sam , motyw ten sam ustawienia w obu puszkach te same, JPG z D300 ponad 1 MB wychodzi mi cięższy niż ten z D700. Zagadka dla programisty z forum :) coś więcej jest w tym pliku z D300 ? Jakaś ukryta promocja :)D300 ma więcej MPx niz D3/D300. Choc minimalnie i pewnie nie o to tu szło, to faktycznie więcej szumu na D300 robi cięższe pliki.
Body dziś to ok 6400zl, szkło to ok 4500zł - razem 11900zł. Podaj mi proszę , gdzie kupię ten zestaw 1000-1200zł taniej ?
Body dziś to ok 6400zl, szkło to ok 4500zł - razem 11900zł. Podaj mi proszę , gdzie kupię ten zestaw 1000-1200zł taniej ?
daleko szukac nie trzeba:
http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d700-af-s-24-70-mm-ed.bhtml
Body dziś to ok 6400zl, szkło to ok 4500zł - razem 11900zł. suma to 10.900, idzie to dostać jakieś 500 zł taniej. Kiedyś faktycznie zestaw wychodził taniej o tysiąc.
Pawel Pawlak
22-11-2008, 01:42
Naprawdę jesteś nieświadomy ? Czy tylko mnie podpuszczasz ? przecież te cen które przytoczyłeś, to ceny elementów rozkompletowanego zestawu promocyjnego o którym pisałem. No to jak ma być jeszcze taniej ? Jeśli za naszą zachodnią granicą sprzedawcy działali tak samo, to też nie byłoby d700 + grip gratis tylko pojawiły by się oferty tańszego d700 i tańszego gripa.
Przepraszam, suma to oczywiście 10.900zł - późno już ;)
Naprawdę jesteś nieświadomy ? Czy tylko mnie podpuszczasz ? przecież te cen które przytoczyłeś, to ceny elementów rozkompletowanego zestawu promocyjnego o którym pisałem. No to jak ma być jeszcze taniej ? Jeśli za naszą zachodnią granicą sprzedawcy działali tak samo, to też nie byłoby d700 + grip gratis tylko pojawiły by się oferty tańszego d700 i tańszego gripa.
Pawle, Twoja zdolność do odwracania "kota ogonem" czasem powala mnie na łopatki...
Stwierdziłeś, iż
w Polsce można kupić d700 z afs24-70 w promocyjnej cenie - około 1000-1200zł niższej niż suma składników
zatem podałem Tobie cenę owych składników z różnych sklepów - i to wcale nie najtańszych...
co mnie to obchodzi, że to - być może - z rozkompletowanego zestawu? Wg mnie mogą to kupować nawet w dziesięciopakach z pięcioma gripami gratis. Dla mnie liczy się cena końcowa pojedyńczego komponentu. Twierdzisz, iż można kupić zestaw składający się z obu komponentów za cenę 1000-1200zł niższą niż SUMA SKŁADNIKÓW, więc pytam gdzie?
Wybacz - jaśniej nie potrafię...
I powtarzam po raz dziesiąty - nie ma w NIemczech zestawów D700 plus grip GRATIS ! A skoro ktoś uważa, że takowe są to proszę - zresztą nie po raz pierwszy - o podanie gdzie.
Pawel Pawlak
22-11-2008, 09:56
nowart, cała rozmowa zaczęła się od tego że gdzieś tam na świecie Nikon zrobił promocję, w której dostaje się gripa do zakupu D700 gratis (albo i nie dostaje), gdzieś tam dostaje się NXa do D700. U nas Nikon zrobił cenę promocyjną D700+n24-70 o około 1000-1200zł niższą, niż obu elementów kupowanych oddzielnie. A to, że standardem stają się ceny zdekompletownych zestawów, to jest oznaka, że Nikon ma klienta w pompie i nie robi promocji?
Wiesz co... dyskusja kompletnie OT, bezcelowa na dodatek ale chciałbym zrozumieć Twój tok myślenia.
Co dla Ciebie oznacza cena jednostkowa? Cena sugerowana przez producenta?
Skąd Ci przyszło do głowy, że cena body na poziomie 6500zł to wszędzie wyłącznie cena , która wzięła się z rozkompletowania body i szkła? I analogia podobna do szkła...
Pewnego pięknego dnia cena body spadła o ponad 1000zł - skąd to wg Ciebie? Wszyscy kupili - do dziś bardzo trudno dostępne - zestawy i je rozkompletowali oferując od razu sporo niższe ceny?
Wiesz, gdybym się tym nie zajmował to może bym choć starał się zrozumieć ale kompletnie nie wiem co chcesz nam tu przekazać...
I nie ma tu nic do rzeczy gdzie ma klientów Nikon - to wiadomo nie od dziś a hojne rozdawnictwo (i to tylko niewielkiej partii) programu do najdroższych lustrzanek to żadna łaska bo i tak zdają sobie sprawę, że rzadko kto by to kupił... to tyle z promocji Nikona.
LE to soft dla zawodowych fotografów zarabiających foceniem na życie, a NX w której by wersji nie był dla zaciętych eksperymentatorów, testerów i pasjonatów. Ot cała różnica...[/I]:)
Dużo prawdy w tym jest, ja również do NX'a nie mogę się przekonać, póki co ideałem dla mnie jest ACR. LR również mógłby się podobać (choć nieco mniej), ale zdaje się nie ma możliwości katalogowania nośników zewnętrznych offline (płyty, dyski zewnętrzne). A skoro ma być także "zarządcą" zdjęć to chyba jest to sporą wadą. Dla mnie dyskwalifikującą...
afterall
23-11-2008, 15:10
witam
czytam i czytam i doczytac się nie mogę
Czy do Nikona D700 z Euro jest dołączony Capture NX ,czy będe musiał kupic osobno czy tylko zrobic upgrade??
Ile jest gwarancji na ten aparat zakupiony w Euro ,1 czy 2 lata,i czy ta gwarancja działa np. w UK???
Pozdrawiam
Jak już wcześniej pisano, gwaracji jest rok i dodawany jest trial NX-a.
Ale jak kupujesz w PL na raty to możesz sobie w kredycie dokupic gwarację na dodatkowy rok lub 2.
Koszty pomijalne przy cenie tego sprzętu.
Pozdrawiam
EDIT: taka opcja j.w. dostępna jest przy kredycie udzielanym przez bank Cetelem