PDA

Zobacz pełną wersję : d40z kitem czy Panasonic Lumix fz-50

wamper
20-11-2008, 20:43
Tak jak w temacie mam do wyboru nikona i panasonica co polecacie dla amatora.

remnaj
20-11-2008, 20:45
fuji s9600 :d

amirez
20-11-2008, 21:03
Jak spacerowo i od przypadku to Lumix, choć szumi strasznie. Ot, taka lepsza małpka.
Jak na poważnie i wejście w system to...od D80 w górę.
D40 sobie odpuść - wytrzymasz z nim raczej krótko i będzie korcić na coś lepszego.

swider
20-11-2008, 21:10
Tak jak pisal amirez. Jak bedziesz focil okazyjnie, wycieczka, imieniny cioci to hybryde/dobry kompakt. Ja polecam Canona G10 - produkuje b. fajne foty. Jednak jesli fotografia Cie wciagnela, chcesz sie rozwijac i wiesz, ze Cie to kreci zainwestuj w lustro, ale wiedz, ze wtedy otworzysz wor z pieniedzmi (ktory do tego nie posiada dna).

PawelR
20-11-2008, 21:13
Jak spacerowo i od przypadku to Lumix, choć szumi strasznie. Ot, taka lepsza małpka.
Jak na poważnie i wejście w system to...od D80 w górę.
D40 sobie odpuść - wytrzymasz z nim raczej krótko i będzie korcić na coś lepszego.

Taaak, a najlepiej od razu D700 bo żaden niższy model się dla amatora nie nadaje... nóż mi się w kieszeni otwiera jak czytam takie porady... i tyle.

deejay3x
20-11-2008, 21:35
Tak jak w temacie mam do wyboru nikona i panasonica co polecacie dla amatora.

A ja ci powiem D40 - nawet jeśli masz z niego korzystać okazyjnie od przypadku z kitem okaże się napewno lepszy od każdej małpy, jpg jest w sumie ok , szumy jak dla amatora będą akceptowalne i nie słuchaj onanizatorów sprzętowych o tym że jest be itp itd.

swider
20-11-2008, 21:52
A jaki jest sens targac lustrzanki jak ktos cyka foty od czasu do czasu? Moze i jest lepszy od kompakta, ale cos za cos. Dobry kompakcik nie jest zly, a nikt mu nie kaze kupowac malpy. Taki G10 o ktorym wspomnialem wyzej jest naprawde fajny (RAWy, znosne szumy). Doradzilem go kiedys koledze i bardzo sobie chwali.

Blister
20-11-2008, 22:09
Bierz D40 lub D60, popstrykasz trochę, pouczysz się i nóż widelec fotografia Cie wciągnie, wtedy zmienisz puszkę na coś lepszego w stylu D80/90;) Co lustro to lustro, zupełnie inny świat:)

Paweł N.
20-11-2008, 22:27
Wamper, od razu kup Nikona D300, a co ;) W "Newsweek'u" (47/2008, strona 20-21) jest bardzo ciekawa reklama Sony Alfa. A brzmi ona następująco:

Osoba fotografująca lustrzanką zwraca na siebie
uwagę otoczenia. Lustrzanka, zwłaszcza z założonym dużym teleobiektywem,
takim jak Sony 70-200/2.8 SSM, budzi szacunek, bowiem sugeruje wyższy
poziom wtajemniczenia. Osoba z lustrzanką jest postrzegana jako
prawdziwy fotograf. Bądź jednym z nich!

Nie będę tego komentował :D Jeżeli chcesz iść za lansem i chcesz się pokazać w towarzystwie i masz kupę kasy, to kup lustrzankę i to wyłącznie musi być NIKON, broń boże inny! pamiętaj, tylko Nikon! Jeżeli potrzebujesz aparatu na weekendy, rodzinne wypady, imprezy, to moim zdaniem kompakt zdecydowanie wystarczy. Po co wydawać pieniądze na coś, czego nie będziesz w stanie wykorzystać w 100%.
Jeżeli potrzebujesz aparatu tylko na w/w okazje, to polecam dobrego kompakta, a nawet pomyślałbym o hybrydzie.

Pozdrawiam

driftmen
20-11-2008, 22:36
A ja powiem po swojemu:razz:
Nie masz duzo kasy albo Ci szkoda? Kup używkę D50/D70(s) mozna miec od 600 - 800zl w dobrym stanie i do tego N18-70 a jak nie masz tyle kasy to cos podobnego ze stajni Sigmy albo Tamrona. Ja bym tak zrobił. Mialem podobny dylemat S9600 czy D40 + KIT wybralem uzywane D50 i N18-70 i zaplacilem mniej nie za nowego D40 z KITem. Miałem poźniej w łapie S9600 nie mowie ze jest zły ale nie umywa sie do tego sprzętu mimo że ma taki wielachnyyyyyyyyyyyyyyyy zoom.

Blister
20-11-2008, 23:09
Wamper, od razu kup Nikona D300, a co ;) W "Newsweek'u" (47/2008, strona 20-21) jest bardzo ciekawa reklama Sony Alfa. A brzmi ona następująco:

Nie będę tego komentował :D Jeżeli chcesz iść za lansem i chcesz się pokazać w towarzystwie i masz kupę kasy, to kup lustrzankę i to wyłącznie musi być NIKON, broń boże inny! pamiętaj, tylko Nikon! Jeżeli potrzebujesz aparatu na weekendy, rodzinne wypady, imprezy, to moim zdaniem kompakt zdecydowanie wystarczy. Po co wydawać pieniądze na coś, czego nie będziesz w stanie wykorzystać w 100%.
Jeżeli potrzebujesz aparatu tylko na w/w okazje, to polecam dobrego kompakta, a nawet pomyślałbym o hybrydzie.

Pozdrawiam

To pojechali po całości;)

Troit
21-11-2008, 00:29
Co do wyboru to powiem tyle - na początek polecam d40x albo d60 zamiast d80. Trochę ograniczy ci to wybór obiektywów ale za to d60 i d40x mają lepsze osiągi niż d80 (to modele młodsze i bardzie zaawansowane, co potwierdza choćby test http://www.dxomark.com/). Sorry jeżeli rozwścieczyłem klub D80nanistów :)

GeparD
21-11-2008, 12:42
ale wogole o czym tu jest mowa?
wg mnie pytanie jest rownoznaczne z tym czy chce fotografowac czy robic zdjecia
kupno d40 (jakiejkolwiek lustrzanki) wiarze sie z kupnem szkiel na poczatek, pozniej moze statyw moze lampa (bo wbudowana ma wiele do zyczenia) itp itd
natomiast panas to kup i zapomnij, okej mozesz kupic statyw, lampe itp i na tym koniec, hybrydy zwykle maja slaby tryb auto, glebia ostrosci nie jest tak oddana jak te samo zdjecie na tych samych parametrach na lustrzance

powiedz jaki masz budzet, czego oczekujesz od sprzetu

ja zaczynalem od zenita - tam tylko manual, pozniej potrzebowalem czegos cyfrowego a ze nie mialem kasy padlo na fuji s9600 - nie zaluje chodz z czasem brakowalo mi wlasnie wspomnianej glebi ostrosci itp itd teraz N D80

jesli strzelasz fotki od czasu do czasu przy sledziku czy podczas wyjscia w gory, radze kupic maupke, w ostatecznosci hybryde jak panas albo fuji, jesli natomiast faktycznie chcesz rozboczac przygode z fotografia to smialo kupuj lustrzanke i dla ciebie jako poczatkujacego nie wazne czy to bedzie d40 czy d90,

domelmel
21-11-2008, 13:06
Co do wyboru to powiem tyle - na początek polecam d40x albo d60 zamiast d80. Trochę ograniczy ci to wybór obiektywów ale za to d60 i d40x mają lepsze osiągi niż d80 (to modele młodsze i bardzie zaawansowane, co potwierdza choćby test http://www.dxomark.com/). Sorry jeżeli rozwścieczyłem klub D80nanistów :)

lepsze osiagi??? a mozesz wymienic jakie?
Od razu mowie ze nieczuje sie d80nanista i nie jestem rozwscieczony ;)

Maciex
21-11-2008, 13:48
lepsze osiagi??? a mozesz wymienic jakie?
Od razu mowie ze nieczuje sie d80nanista i nie jestem rozwscieczony ;)

heh trudno kogoś rozwścieczyć pisząc takie rzeczy, chyba bardziej ROZŚMIESZYĆ :mrgreen:
Patrząc z tej perspektywy to polecam Canona G10 on też jest lepszy niż D80, ba, gdzieś ostatnio czytałem że on jest lepszy nawet od Hasselblada!:-P

Wida
21-11-2008, 15:51
Co do wyboru to powiem tyle - na początek polecam d40x albo d60 zamiast d80. Trochę ograniczy ci to wybór obiektywów ale za to d60 i d40x mają lepsze osiągi niż d80 (to modele młodsze i bardzie zaawansowane, co potwierdza choćby test http://www.dxomark.com/). Sorry jeżeli rozwścieczyłem klub D80nanistów :)[/QUOTE]

I to jest argument... W związku z powyższym, przyznaję się do błędu, jakim było zakupienie D80 :-( Teraz już wiem, że powinienem odłożyć pieniądze na D40x lub D60 - wszak "mają lepsze osiągi [...] to modele młodsze i bardziej zaawansowane..." Nie wiem, co mam przez to rozumieć, ale mimo wszystko ten argument - uwzględniający (chyba) moje potrzeby fotograficzne, mój talent i przyszłe zamiary - przemawia do mnie... Nie pytajcie dlaczego..., po prostu przemawia :-)

Umbra
21-11-2008, 16:11
Te małpki nie są takie złe: http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/96928-aparat-do-zdjec-makro.htm
Moim zdaniem nie warto kupować na początek d60, bo różnica w cenie pomiędzy nim, a d80 nie jest aż taka wielka. A jak ktoś ma potem sprzedawać z dużą stratą d60, to lepiej od razu kupić d80.

Maciex
21-11-2008, 16:15
znalazłem tego linka o G10, ale nie można już edytować tamtego posta więc muszę nowego...

wszystkim którzy doceniają nowsze konstrukcje jako lepsze i o lepszych osiągach szczerze polecam jeszce raz Canona G10 - nowocześniejszy a i ma aż 12 Mpix, tyle co D3.

Porówanie Canona G10 z Hasselbladem (http://luminous-landscape.com/reviews/kidding.shtml)

Więc nie kupuj D80, D60,ba nawet D3 czy Hasselblada, biegnij po Canona G10!!!

(sorry, ciężko się powstrzymać jak się czytać takie posty, a swoją drogą link naprawdę ciekawy)

wlasiukk
21-11-2008, 16:36
Ej, co Wy tam wiecie ;)

Najważniejsze pytanie czy nie bedzie Ci brakowało filmików
Drugie to czy chcesz się nieco poważniej z czasem bawić w fotografię

Jeśli czasem będziesz chciał coś nakręcić to albo kompakt albo D90
Jeśli drugie pytanie także na tak, to pomiń kompakty.

Z tak prostego algorytmu wychodzi Ci sprzęt dopasowany do Twoich oczekiwań ;)

blackside
21-11-2008, 17:20
Ja wolałbym brać D40 niż fz50, który uważam za jedną z najgorszych konstrukcji panasa.
Ale jak wyżej napisali zastanów się nad D60, choć wiem że to dodatkowe koszta.
Co do D80 to różnica przy założonym budrzecie jest ogromna... a nie mała. D40 ok 860zł a D80 tylko 1600zł- faktycznie mała różnica. :P
Co do argumętów na rzecz D60- czyszczenie sensora/ brak artefaktów na długich czasach/ i sądze że mniejsze szumy i do tego ładniejszy optycznie. I do tego możliwości retuszu zdjęć w aparacię są spore :-0

piotr_74
21-11-2008, 17:42
Co do argumętów na rzecz D60- czyszczenie sensora/ brak artefaktów na długich czasach/ i sądze że mniejsze szumy i do tego ładniejszy optycznie. I do tego możliwości retuszu zdjęć w aparacię są spore :-0

No niestety trochę Cię rozczaruję szumy chyba trochę większe, artefaktów w D40 również brak chyba że mówimy o czasach w granicach 20-30 minut to nie wiem nie sprawdzałem. I oczywiście o wiele ładniejszy optycznie :) mimo że to ten sam korpus, ale ma napis D60 a nie D40 - faktycznie różnica kolosalna.
I teraz D40 kosztuje mniej więcej tyle co hybryda, możliwości i jakość obrazu przemawiają jednak na korzyść D40. Przy D60 sprawa jest już inna ponieważ płacimy tyle co za używany D80 lub zbliżamy się cenowo do nowego D80.
I teraz pytanie co potrzebuje autor wątku? :)

Paulus
21-11-2008, 18:08
A ja powiem tak, po stracie poprzedniego aparatu tez miałem spory dylemat co kupić. Poczatkowo miałem na to przeznaczyć znacznie mniejszy budżet niż to wyszło finalnie, ale chyba każdy z Was to zna. Po przewertowaniu setek zdjęć z sieci, stwierdziłem na moje amatorskie oko że te z D40/x/60 jakimś "dziwnym trafem" przemawiają do mnie bardziej niż z innych lustrzanek w cenie nie urywającej głowy, a o kilka długości wyprzedzają zdięcia z ultrazoomów i kompaktów jakie wtedy były dostępne na rynku. No to kupujemy lustrzankę! Padło na D40, nie ukrywajmy ze względów finansowych. Niestety dość szybko okazało się że kitowy obiektyw mnie nie zadowala (choć nadal jestem amatorem). Kolejny zakup - Tamron 17-50. I muszę przyznać że na chwilę obecną taki zestaw mnie satysfakcjonuje, choć w obecnych realiach cenowych i bogatszy w doświadczenia kupiłbym D60 (czyszczene matrycy i czujnik oka - tego mi brakuje najbardziej). Nagle okazało się że fotografowanie może być dużą przyjemnością (szczególnie jak coś zaczęło wreszcie mi wychodzić :razz:). No i narazie udało mi się pohamować przed dalszymi zakupami (oczywiście poza garmażerką w postaci filtrów, statywu, torby itp.)

Także jeśli widzisz różnicę w zdjęciach z lustrzanki a kompakta, nie przeszkadza Ci brak podglądu na wyświetlaczu (i nie masz dużej wady wzroku korygowanej okularami, nie soczewkami) i kręcenia filmów, oraz gabaryty - bierz lustrzankę.

Jeśli lubisz brać aparat "przy okazji" dokumentując otaczające życie (gabaryty) nie bojąc się przy tym o ryzyko utraty/zniszczenia sprzętu, filmy są Ci niezbędne i nie chcesz się niebezpiecznie dla portfela wciągnąć - bierz kompakta.

Dodam że kompakta brałem ze sobą zawsze gdy miało się coś dziać, czy to towarzysko, czy nazwijmy to widokowo. Lustrzankę zabieram zdecydowanie rzadziej, uczciwie mówiąc ze strachu przed zniszczeniem, więc pewnie kilka wspomnianych sytuacji towarzysko-widokowych mi umknęło. Ale za to zyskałem powód żeby zacząć chodzić na spacery i ruszać się troche na świeżym powietrzu.

Tyle spojrzenia amatorskiego ta temat kompakt vs lustrzanka.

blackside
21-11-2008, 18:13
muszę ci przyklasnąć.
Tak poz tematem miałeś VR? Ja nie narzekam specjalnie na kita.

pitter0
21-11-2008, 18:17
Mam D40 ,robilem sporo zdjec FZ-50 ,i zdecydowanie korzystniej wypada D40+kit.Pomijajac nawet juz jakosc obrazu to sama szybkosc i wygoda obslugi ,oraz mozliwosc rozwoju tego apratu.Ostatnio widzialem je w Vobisie za 999zl wiec chyba jest on teraz nawet tanszy od FZ-50:D.Co do opini zeby nie kupowac D40 ,tylko D80 to zalezy,jezeli chcesz nowy to spokojnie bierz D40(do D60 wg.mnie nie warto doplacac) ,nie powiedzialbym ze D40 to taki malo rozwojowy aparat jak niektorzy pisza.

Paulus
21-11-2008, 18:32
Tak poz tematem miałeś VR? Ja nie narzekam specjalnie na kita.
Nie. Miałem (i zresztą nadal mam awaryjnie jakby się coś Tamronowi stało) bez VR. Słyszałem że są lepsze, ale tu nic nie mogę powiedzieć. Mnie jakoś takie "mdławe" zdjęcia z kita wychodziły, szczególnie przy gorszym oświetleniu (nie, nie były poruszone ;) ). No i te nieostre rogi. Z Tamronem poziom ostrości mi pasuje, no i lepsze światło daje większe pole manewru.

Paweł N.
21-11-2008, 18:51
A co to za różnica, czy będzie to D40 czy D300 czy D5000. Znam fotografa, którego zdjęcia miażdżą wszystkie inne z Nikonów, Canonów i do tego wyprodukowane przez PS, a zdjęcia robi starą lustrzanką Mamiya (ale za to jakie ma szkło, hoho). Powtórzę: jeżeli chcesz pstrykać "przy śledziku" (jak ktoś ładnie napisał wyżej), to kup małpkę (kompakta). Ewentualnie można się pokusić na jakąś hybrydę. Jeżeli zamierzasz się rozwijać w fotografii, bierz lustro (nie ważne jakiej marki, i jaki model). Pamiętaj, najważniejsze w całym zestawie jest szkło, na drugim miejscu stawiaj zawsze puszkę. Co do D40, to jak najbardziej polecam. Jest to jedna z najmniejszych i najlżejszych lustrzanek. I jest naprawdę dobra. Co do szkieł, to nie jest aż tak tragicznie. I nie przejmuj się postami o wyższości D80 nad D40, bo to piszą głównie onaniści sprzętowi. Każdy sprzęt jest dobry. Zapominamy o sensie fotografii. Co niektórzy fotografię spostrzegają przez pryzmat sprzętu. Drudzy kierują się tym, czym kieruje się samo znaczenie słowa "fotografia" (słowo pochodzi z łacińskiego i oznacza nic innego, jak "rysowanie światłem") Proponuję szukać innego forum, bo tutaj niczego ciekawego (poza poznawaniem kolejnych gadżetów i rozprawianiem nad wyższością kolejnych cyferek body Nikona ) się nie dowiesz.

Pozdrawiam
Paweł

montini
21-11-2008, 19:49
D40 zdecydowanie, fizyczna wielkość matrycy ma tu duże znaczenie, równeż obiektyw kit jest ok. Ja lubie ten zestaw, zwłaszcza za cenę jaką trzeba za niego zapłacić. MZ warto jeszcze kupić SB400, całość to ok. 1200,-

blackside
21-11-2008, 19:57
piotr 74- porównywałem do D80 a nie do D40. :-)

blackside
21-11-2008, 20:00
No niestety trochę Cię rozczaruję szumy chyba trochę większe, artefaktów w D40 również brak chyba że mówimy o czasach w granicach 20-30 minut to nie wiem nie sprawdzałem. I oczywiście o wiele ładniejszy optycznie :) mimo że to ten sam korpus, ale ma napis D60 a nie D40 - faktycznie różnica kolosalna.
I teraz D40 kosztuje mniej więcej tyle co hybryda, możliwości i jakość obrazu przemawiają jednak na korzyść D40. Przy D60 sprawa jest już inna ponieważ płacimy tyle co za używany D80 lub zbliżamy się cenowo do nowego D80.
I teraz pytanie co potrzebuje autor wątku? :)

Chodziło mi D60 vs D80 :-) A co do "ładniejszości" myślałem o szumie nie body :-))
D80 szumi ciut mniej miło dla oka takie jest moje skromne spostrzeżenie.

Umbra
21-11-2008, 20:51
Ale jak się komuś zachce 50/1.8, to z d40 będzie miał problem, a z d80 nie.

Troit
21-11-2008, 21:04
D80nanisci się jednak odezwali :)
jasne, zaawansowany technicznie nic nie znaczy. Wyczuwam tu argumentację: "NAJLEPSIEJSZY JEST D89 BO JA GO MAM!", ale czas płynie i nie ma się co przekonywać (to popularne na tym forum), że d80 jest lepszy nawet od d90 - bo nie ma kamery :)) . link do testów jest w moim poscie, więc radze przeczytać a nie sprowadzac dyskusję do absurdu przez wycieczki o G10.
A co do wątku to radzę d40 jednak - lustrzanaka zawsze jest lepsza od hybrydy.

GeparD
21-11-2008, 21:19
[ciah] A co do wątku to radzę d40 jednak - lustrzanaka zawsze jest lepsza od hybrydy.

wszystko zalezy do czego autor bedzie uzywal aparatu, a tego nie wiemy do tej pory i procz pierwszego postu, nie bierze on udzialu w tej dyskusji, a szkoda

deejay3x
21-11-2008, 21:44

Wątpie aby komuś kto zastanawia się pomiędzy małpą a D40 zachciało się stałki , co innego gdyby gość myślał o d40/d60/d80 wtedy można użyć takiego argumentu.

piotr_74
21-11-2008, 22:57
Chodziło mi D60 vs D80 :-) A co do "ładniejszości" myślałem o szumie nie body :-))
D80 szumi ciut mniej miło dla oka takie jest moje skromne spostrzeżenie.

Tutaj również się nie zgodzę mam D40 i D80 i moim zdaniem D40 szumi mniej od D80 :).
Mimo wszystkich negatywnych opinii na temat D40 uważam że jest to świetna puszka w tym przedziale cenowym i i porównywanie jest z hybrydą jest nieporozumieniem ze względu na szybkość, jakość obrazowania, poziom szumów i jeszcze kilka innych pierdół.
Co do 50 w grudniu wychodzi z napędem, a więc w czym problem? Nawet jak będzie kosztować 1000 zł to
D40 +kit+50 HSM wyjdzie taniej niż D80+kit+50 bez napędu.
No i oczywiście 50 nie jest niezbędna do robienia zdjęć :)

wamper
21-11-2008, 23:11
No cóż po przeczytaniu waszych komentarzy, mam mega kręciołka w głowie, ale odrazu podkreślam że chce się rozwijać w tej dziedzinie. :D

zaza67
21-11-2008, 23:15
juz mnie smiesza te dyskusje o D40 , jak jest pytanie czy D40 czy sos tam to w pierwszym poscie od razu czytamy bierz D80 lub cos innego . Zadziwia mnie tylko ze nikt nie patrzy na cene , moze dla jednego 500 zl to nic ale dla drugiego to pol wyplaty albo nieraz wiecej. To tak jakby ktos udal sie na gielde po golfa III za 5000 a inni by mu polecali golfa V bo lepszy , no napewno lepszy ale ile drozszy . Wracajac do nikona sama firma zrobila lustra dla amatorow polprofesjonalistow i profesjonalistow przeciec po ki diabel by byl D90 skoro D40 by miala to samo co D80? A reansumujac po co mi w D90 nagrywanie filmow ? od tego sa kamery a nie aparaty . A użytkownicy D80 wykorzystuja jego mozliwosci w 100% raz na jakis czas lub nigdy takie jest moje zdanie
D40 to fajny aparat i wystarczy tylko dokupic fajne szklo jakie komus bedzie pasowalo i trzeba sie uczyc robic fajne zdjecia . Wedlug mnie niech kazdy kupuje co chce bo takie pytania czy to czy tamto to nie maja sensu bo i tak zrobi jak zechce
i np. taki post :

Z D40 nie bedzie mial problemu bo na dniach wychodzi / lub juz jest / 50/1.4 z motorkiem :-D

blackside
21-11-2008, 23:29
piotr 74 Ty czytasz ze zrozumieniem ... czy jak tak pisze.
Też uważam że D40/40x/60 szumi mniej niż d80 :-) wiec peace.

Umbra
22-11-2008, 11:22
Co do 50 w grudniu wychodzi z napędem, a więc w czym problem? Nawet jak będzie kosztować 1000 zł to
D40 +kit+50 HSM wyjdzie taniej niż D80+kit+50 bez napędu.
No i oczywiście 50 nie jest niezbędna do robienia zdjęć
Ale przy kilku obiektywach już niekoniecznie będzie to opłacalne (pomijając różnicę jakości w samym body). Przy zestawach, jakie podajesz, podejrzewam, że różnica w cenie będzie wynosić jakieś 200 zł - moim zdaniem warto dozbierać.

Wojteksw
22-11-2008, 11:52
D40 jest bardzo dobry dla osób zaczynających przygodę z fotografią, teraz cena z obiektywem poniżej 1000 zł za nowy. Kupiłem ten aparat rok temu dla mojego syna lat 12 i jest on bardzo zadowolony. Przez ten rok wykonał wiele fotografi, których nie wstydziłby się dorosły fotoamator, Tomek w okresie tego roku za własne fotografie zrobione tym aparatem zdobył dwa razy nagrody na konkursach fotograficznych, aparat dobrze sprawdza się na na takich imprezach jak Góraszka. Kiedyś ja pokazywałem fotografie Tomka na forum, teraz jest on członkiem tego społeczeństwa i można zobaczyć jego fotografie - Tomek96. Aby być zadowolonym z własnych prac fotograficznych nie trzeba na początek dysponować sprzętem profi, wystarczy mieć serce do tego co się robi.

Paweł N.
22-11-2008, 12:02
Aby być zadowolonym z własnych prac fotograficznych nie trzeba na początek dysponować sprzętem profi, wystarczy mieć serce do tego co się robi.

Bardzo ładnie to ująłeś :mrgreen:

velaskez
22-11-2008, 15:41
Z D40 nie bedzie mial problemu bo na dniach wychodzi / lub juz jest / 50/1.4 z motorkiem :-D

taa, tylko co w tedy?! :twisted: zaoszczędzisz 500zł na Body i dopłacisz 1000zł do obiektywu z motorkiem
coś nie widzę nowego AF-S 50/1.4 za 400zł:)

zaza67
22-11-2008, 17:17
nie wiem jaka bedzie jego cena ,ale patrzac tak obiektywnie to bedzie jasniejszy od starej piedziesiatki i napewno szybszy i moze lepszy to sie okaze

velaskez
22-11-2008, 23:00
fakt, będzie jaśniejszy, będzie szybszy i co pewne będzie droższy
wg dpreview:
Price
• $439 (US)
• £280 (UK)
• €383 (EUR)
czyli na nasze 1500 spokojnie:)

Paweł N.
22-11-2008, 23:48
Można tez podpiąć Heliosa 55mm. Jakby nie patrzeć, wychodzi taniej :)

velaskez
23-11-2008, 00:18
czytaj wątek a nie tak ni z gruchy ni z pietruchy...o AF-S się rozchodzi a helios takowego ni ma

Paweł N.
23-11-2008, 11:26
velaskez czy wy tam w USA znacie takie pojęcia jak sarkazm lub ironia? Chyba nie ;)

pitter0
23-11-2008, 11:48
A mi sie zachcialo i robicie w sumie niepotrzebny problem ,w takim szkle jak 50mm brak AF nie jest przynajmniej dla mnie jakas wielka przeszkoda w koncu nie uzywam go do sportu itp ,a wazne ze ma swiatlomierz;)

Paweł N.
23-11-2008, 12:00
Najlepszym i najtańszym wyjściem byłby zakup przejściówki na gwint M42 i dobranie od tego stałki. A wierz mi, byłoby w czym wybierać.

zaza67
23-11-2008, 12:22
A mi sie zachcialo i robicie w sumie niepotrzebny problem ,w takim szkle jak 50mm brak AF nie jest przynajmniej dla mnie jakas wielka przeszkoda w koncu nie uzywam go do sportu itp ,a wazne ze ma swiatlomierz;)
i tu masz racje w 100% masz pomiar swiatla i ostrosci
a ostrzenie reczne to nic trudnego trzeba tylko troszke checi
ale teraz wiekszosc patrzy tylko na to zeby aparat mial wiecej automatyki i AF-sy
w D40 - D60 ostrzenie manualne to cofniecie sie w czasie do praktici lub zenita zreszta moda tez wraca w tyl :mrgreen:

GeparD
24-11-2008, 03:30
tak, tylko ze ostrzenie manualne w zenicie jest latwiejsze dzieki rastrowi czego cholernie brakuje mi w d80

velaskez
24-11-2008, 04:10
a nie każdy Zenit ma matówkę z rastrem...

wamper
25-11-2008, 18:23
A co byście powiedzieli na to gdybym do body d40 dokupił takowy obiektyw sigmy

http://www.allegro.pl/item486299092_sigma_70_300_dg_af_motor_dziala_z_d4 0_i_d40x.html

Paweł N.
25-11-2008, 20:02
wamper ta Sigma to nawet dobre szkiełko. Niestety ma kilka wad. Po pierwsze AF - chodzi bardzo głośno, wolno i na dodatek nie zawsze dobrze Ci wyostrzy zdjęcie. Po drugie powyżej 200mm robi się "mleko" Jeżeli zdjęcie będzie robione ze statywu i aparat będzie miał ustawioną prawidłową ekspozycję, to OK, jakoś przejdzie. No i po trzecie - to jest dość ciemne szkiełko, co będziesz mógł z resztą nie raz zauważyć. Po czwarte - jak kupujesz Sigmę, musisz sprawdzić FF/BF. ja miałem szczęście (też posiadam to szkiełko) i na wszystkie sztuki w sklepie udało mi się trafić na IDEAŁ :D Moim zdaniem lepiej dopłacić i kupić wersję APO (z czerwonym paskiem), albo poczekaj, to być może ktoś z forum (bardziej doświadczony w szkiełkach) zaproponuje Ci coś lepszego.

velaskez
26-11-2008, 00:01
Wersja APO różni się tylko powłokami antydyspersyjnymi. A jeśli mam doradzać to ja szczerze mówiąc doradziłbym N70-300VR bo mimo że ciemne to ma VR, no i nikonowskie i ma AF-S:)

GeparD
26-11-2008, 04:01
jasne, tylko ta cena w porownaniu do sigmy :)

velaskez
26-11-2008, 04:12
Nikt nie mówił, że to tanie hobby...

GeparD
26-11-2008, 04:23
nie no jasne...

manuel
13-12-2008, 22:03
Ja polecam d40. Pomimo tego że nie ma af w korpusie nie jest tak duży jak d80 i do focenia okazjonalnie wydaje mi się będzie lepszy niż nawet ''najlepsza'' hybryda - rozmiar matrycy.:)