PDA

Zobacz pełną wersję : Testy obiektywów

Umbra
20-11-2008, 20:03
Myślę, że koledzy z forum Canona mieli świetny pomysł i zrobili taki temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=30155). Może zróbmy taki sam dla szkieł Nikona?

kymaj
20-11-2008, 21:32
jestem za

Alexx
20-11-2008, 22:01
Naprawdę dobry pomysł, oby szybko tu zawitał.

wilk325
20-11-2008, 22:09
Myślę, że to bardzo dobry pomysł, ale poza wstawionymi zdjęciami przydałby się krótki opis ( przysłona, czas, czułość ) i ocena danego słoika przez użytkownika-posiadacza.

vASQ
20-11-2008, 23:21
Popieram j/w.

Mariusz888
20-11-2008, 23:40
Super pomysł - może takie testy będą bardziej pomocne niż niektóre fikcyjne testy online które potem się okazuje że nijak się mają do rzeczywistości :)

Witusch
21-11-2008, 07:11
Zalozylem kilka dni temu, temat z podobna propozycja w Cafe Nikon. Nie spotkal sie z entuzjazmem. Moderatorzy napisali, ze jest juz dzial Optyka z watkiem http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348 , i to ma wystarczyc, jak ktos chce moze przeciez dolaczyc zdjecia :-( Mnie chodzilo o to, aby kazdy obiektyw mial swoj watek, aby kazdy wrzucal do niego zdjecia zrobione danym szklem z exifem i uwagami, bez zbednych dyskusji, aby odnalezienie sampli i opinii o obiektywie bylo latwiejsze. Zasypano mnie oczywiscie linkami do stron z samplami <sic>.

FajaR
21-11-2008, 09:31
Wątek jak na CanonBoard - MZ bez sensu. Każdym obiektywem, choćby najgorszym, czasem da się zrobić dobre zdjęcie, każdym, nawet najlepszym da się zrobić gniota. Aaaa... Jakieś kryteria najładniejszości zdjęcia odnośnie użytego obiektywu (jakoś tak przypomniał mi się wątek z pięknymi inaczej zdjęciami "wychwalającymi" N17-55/2.8 ) ?

Umbra
21-11-2008, 10:04
Jakieś kryteria najładniejszości zdjęcia odnośnie użytego obiektywu (jakoś tak przypomniał mi się wątek z pięknymi inaczej zdjęciami "wychwalającymi" N17-55/2.8 ) ?
Subiektywne?

Sowulus12
21-11-2008, 10:07
Pomysł ok. Nie wiem tylko czy nie łatwiej używać np. www.optyczne.pl.

Witusch
21-11-2008, 10:13
Nie bez powodu na forum Pentaxa optyczne.pl nazwano opaczne.pl :-D Gdybym sie sugerowal ich testami, o Sigmie 30/1.4 nigdy bym nawet nie pomyslal, a mam i bardzo sobie chwale (i nie tylko ja).

Sowulus12
21-11-2008, 10:30
Nie bez powodu na forum Pentaxa optyczne.pl nazwano opaczne.pl :-D Gdybym sie sugerowal ich testami, o Sigmie 30/1.4 nigdy bym nawet nie pomyslal, a mam i bardzo sobie chwale (i nie tylko ja).

Nie czytałem testu S 30 1.4, ale czytałem testy innych szkieł i dla mnie były miarodajne.

PS. Jak jeden samochód ma wypadek to nie znaczy, że trzeba zlikwidować całą motoryzację :) :) :)

FajaR
21-11-2008, 10:35
Subiektywne?Subiektywnie pięknych zdjęć jest dla każdego obiektywu kilkanaście kilo na Pixel-Peeper.

Witusch
21-11-2008, 10:36
Pomysł ok. Nie wiem tylko czy nie łatwiej używać np. www.optyczne.pl.

Tz co? Jestes za, a nawet przeciw? :-D

PS Widze, ze dyskusja znow zmierza do tego co zwykle, czyli do niczego. Pomysl jest swietny, tylko nikt go nie potrzebuje, bo jest przeciez tyle sampli w necie. Ja jestem przeciw, po co ulatwiac sobie i innym zycie?

wilk325
21-11-2008, 10:43
Subiektywnie pięknych zdjęć jest dla każdego obiektywu kilkanaście kilo na Pixel-Peeper.

Tak, jest tyle kilo tylko na tym forum co rusz są zadawane pytania typu: "jaki standardowy zoom", lub "150/2.8 czy 180/2.8, "obiektyw do przyrody" - to tak na szybko z ostatnich dni.

Sowulus12
21-11-2008, 10:44
Postawić coś takiego na forum oczywiście można i napewno by było pomocne, zastanawiam się tylko czy taki forumowy spis obiektywów może konkurować z profesjonalnymi stronami poświęconymi tylko i wyłącznie testom i opiniom o sprzęcie foto.

FajaR
21-11-2008, 10:45
A jak będzie taki wątek na forum to myślicie że takich pytań ubędzie? Chciałbym, ale mocno powątpiewam...

Sowulus12
21-11-2008, 10:45
Tak, jest tyle kilo tylko na tym forum co rusz są zadawane pytania typu: "jaki standardowy zoom", lub "150/2.8 czy 180/2.8, "obiektyw do przyrody" - to tak na szybko z ostatnich dni.

Tego się niestety na forum nie uniknie :)

JK
21-11-2008, 10:58
Zapomnieliście jeszcze o podstawowch kryteriach takiego wyboru: "obiektyw musi być bardzo dobry optycznie, najlepiej bardzo dobry mechanicznie i oczywiście bardzo tani - najlepiej poniżej 1000PLN". :wink:

Szuwar
21-11-2008, 11:01
Postawić coś takiego na forum oczywiście można i napewno by było pomocne, zastanawiam się tylko czy taki forumowy spis obiektywów może konkurować z profesjonalnymi stronami poświęconymi tylko i wyłącznie testom i opiniom o sprzęcie foto.

No ... nie ma chyba w sieci bardziej profesjonalnego miejsca od testowania Nikkor'ów niż nasze forum :twisted::mrgreen:

Mariusz888
21-11-2008, 11:13
zastanawiam się tylko czy taki forumowy spis obiektywów może konkurować z profesjonalnymi stronami poświęconymi tylko i wyłącznie testom i opiniom o sprzęcie foto.

Ja po ostatnim zakupie się przekonałem o tym o czym napisano wyżej a mianowicie o "miarodajności" optycznych... mimo że wydawały mi się te testy bardziej realne teraz wiem że można je traktować bardziej jako jeden z głosów podpowiedzi ale na pewno nie w ciemno jako wyznacznik.... (żeby było śmieszniej to dlaczego ciągle natykam się na coraz więcej opinii że nie do końca można wierzyć w tamte testy? :lol: )

Dlatego ja uważam że spokojnie może konkurować :)

JK
21-11-2008, 11:21
Bo żeby takie testy miały jakiś sens, to sprzęt robiący te ich testowe zdjęcia powinien mieć jakieś 100-200-300 mpix. Jeśli tyle nie ma, to całą metodologię tych testów można o kant d..y potłuc. Jest taka zasada (nie wnikając w szczegóły), że rozdzielczość sprzętu pomiarowego (matryca testowego aparatu) musi być dwa razy większa niż rozdzielczość sprzętu badanego (obiektyw). Jeśli się tego nie zapewni, to wychodzi z tego tylko mniemanologia stosowana. Ale to tylko taka drobna uwaga.

Sowulus12
21-11-2008, 11:34
Ja po ostatnim zakupie się przekonałem o tym o czym napisano wyżej a mianowicie o "miarodajności" optycznych... mimo że wydawały mi się te testy bardziej realne teraz wiem że można je traktować bardziej jako jeden z głosów podpowiedzi ale na pewno nie w ciemno jako wyznacznik.... (żeby było śmieszniej to dlaczego ciągle natykam się na coraz więcej opinii że nie do końca można wierzyć w tamte testy? :lol: )

Dlatego ja uważam że spokojnie może konkurować :)

Ja zawsze zanim coś kupię czytam testy we wszystkich znanych mi miejscach, staram się też czytać opinie na forach dyskusyjnych w tym na naszym forum. Nie można ślepo ufać w jedno forum czy jedną stronę z testami, trzeba zestawić wiele opinii i w oparciu o to starać się podjąć decyzję.

Nie ma na dziś jedynych właściwych testów, jedynych włąsciwych opinii - jest ich wiele i jeśli tu powstanie kolejne takie miejsce to będzie właśnie kolejnym...ale jeśli tak ma być to bądźmy tego świadomi.

wesul
21-11-2008, 11:36
"...a miało byc tak pięknie..."

także jestem zdania że kolejne żródło wiedzy/opinii użytkowników (moze czasem subiektywnych) nikomu by niezaszkodziło, ... bo właśnie gdzie jak nie tu jest miejsce na takie rozważania...

JK
21-11-2008, 11:47
Jest taka piosenka (minimalnie dostosowana do Waszych potrzeb), która dość dokładnie opisuje wartość tych wszystkich testów:

Testować każdy może,
trochę lepiej, lub trochę gorzej,
ale nie oto chodzi,
jak co komu wychodzi.
Czasami człowiek musi,
inaczej się udusi.

I to jest właśnie cała prawda o tym internetowym testowaniu obiektywów.

JK
21-11-2008, 15:34
Nie potrzebuje Twojego wspolczucia, za to zachowania jak na Moderatora przystalo...
Masz całkowitą rację.
Posprzątałem. I na tym koniec tego OT.

miron19j
21-11-2008, 15:40
... Jest taka zasada (nie wnikając w szczegóły), że rozdzielczość sprzętu pomiarowego (matryca testowego aparatu) musi być dwa razy większa niż rozdzielczość sprzętu badanego (obiektyw)...
przy innych rodzajach pomiaru nawet o rząd wielkości

h2o
21-11-2008, 21:22
Myślę, że koledzy z forum Canona mieli świetny pomysł i zrobili taki temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=30155). Może zróbmy taki sam dla szkieł Nikona?jest gdzieś stronka w sieci zrobiona przez naszych, gdzie ładuje się rawy z różnych dslrów z różnymi szkłami żeby zobaczyć - źródła!!!! anie obrobione, skorygowane pliki wg. intencji autora. Proponuje odszukać tę stronę i tam ładować RAWy. Może ktoś coś kojarzy, mnie wywaliło historię...

Umbra
21-11-2008, 21:47
Zawsze możemy się umówić, żeby testowe zdjęcia nie były obrabiane albo właśnie pozwolić na obróbkę i zobaczyć, co ktoś może zrobić z danym obiektywem (czyli w zasadzie nie testy danego obiektywu, a po prostu zdjęcia zrobione danym obiektywem). Czemu tacy z was pesymiści? Nawet jeśli nie ubędzie nowych tematów, to co komu szkodzi "ten" temat?

h2o
21-11-2008, 22:51
bo testy jako testy są do bani. Zobacz jak objechany jest 50mm f1.1.4 na optyczne.pl, po czym poczytaj opinie użytkowników tego forum na temat tego obiektywu. Nie wiem czy czytałeś A.Mroczka. Mroczek ma do Sinara szkiełko 45mm (o ile dobrze pamiętam) i to szkło jest używane wyłącznie do fotografowania wnętrz i zawsze jest domknęte do f45!!! W każdym innym przypadku wychodzi sieczka. Ale Mroczek twierdzi, że nie ma lepszego obiektywu na całym świecie niż właśnie TEN! Kolejny przykład to szkła powiększalnikowe EL-NIKKOR. Optyczne by napisało i zrobiło wykresy po czym stwierdziło, że szkło dobrze pracuje tylko na x przysłonie i jest średnie. A prawda jest taka, że szkła są THE BEST ale jest jeden warunek - należy zawsze przymknąć o 2EV powyżej otworu względnego. Mniej/więcej - będzie nie ostry. Podobna sytuacja z ostrością Nikkor 85mm f1:1.8. Nie ostrzy na pełnej dziurze (optyczne.pl). ale kto do k... n.... robi teleobiektywem portretowym na pełnej dziurze? Dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do takich testów. Jeżeli na takim optycznym wychodzi np. kompletna sieczka to wtedy test jest wiarygodny - omijać szkło szerokim łukiem ;-)

Starzy fotografowie testując szkła robili zdjęcie firanki pod światło lub zdjęcie gazety (tak aby wypełniała cały kadr). Jeżeli na brzegach dało się odczytać tekst bez problemu lub było widać sploty nitek firanki, to szkło było dobre. W innym przypadku do kosza ;-) Osobiście nigdy nie robiłem takich prób ale jak ktoś chce to już wie jak bez tablic wykonać test swojego szkiełka.

Witusch
22-11-2008, 08:44
ale kto do k... n.... robi teleobiektywem portretowym na pełnej dziurze?

Ja. :mrgreen:

Erie
22-11-2008, 12:49
przy innych rodzajach pomiaru nawet o rząd wielkości

przy układach dyskretnych (a matryca jest dyskretna) te dwa razy wymagane jest z uwagi na aliasing - polecam twierdzenie Shannona-Kotielnikowa (znane również jako twierdzenie Whittaker-Nyquist-Kotelnikov-Shannon lub w skrócie tw. Shannona)

JK
22-11-2008, 13:33
A tak chciałem uniknąć tych konkretów, tych twierdzeń. Niektórzy ich nie lubią i boją się tego jak ognia. :wink:

Umbra
22-11-2008, 14:40
No dobrze. To może zacznijmy coś ustalać, bo wydaje się, że większość osób jest za. Zdjęcia obrobione czy nieobrobione, a może jak kto chce? Ustalamy rozmiar zdjęć, czy pełna dowolność?

loki_p
22-11-2008, 16:13
Chodzi o ocenę umiejętności wykorzystania przez fotografa posiadanego sprzętu? Jeśli tak to taki wątek ma sens.

Mariusz888
22-11-2008, 17:27
Ja uważam że trzeba by wrzucić w przyklejony wątek jakiś zbiór tablic ujednolicony itd + ew każdy mógłby wrzucić okresloną ilość przykładów oczywiście bez obróbki - połowa w 100% kadru i połowa wycinki w 100% size (wszystko np w 800 czy 900 px po dłuższym boku) - jak każdy będzie testował jak chce to to nijak wyjdzie obiektywnie ;)

deep
22-11-2008, 17:58
tablice nie pokazują wszystkiego (bokeh, aberracje poza polem ostrości, zachowanie pod światło itd). Jedyny sens takiego zbiorczego pokazywania fotek to nefy wrzucone na serwer. Fotki z życia a nie jakieś tablice. Jak będzie tego sporo to coś tam można wywnioskować, ale też nie za wiele. Wstawianie obrobionych fotek to bez sensu, od tego jest dział ze zdjęciami.

Umbra
22-11-2008, 19:55
Jest dział ze zdjęciami, ale tutaj byłoby pogrupowane obiektywami. Ja jestem za wolną amerykanką, ale mamy demokrację. :P

Mariusz888
22-11-2008, 20:12
Deep - no to fakt ale można i to i to tak jak pisałem powyżej :)

deep
22-11-2008, 20:23
Deep - no to fakt ale można i to i to tak jak pisałem powyżej :)

Ale to nic nie da, mogę pokazać super fotkę (super obrobioną) z gównianego 70-300G i spierdzieloną z 70-200VR i co wtedy? Jak ktoś nie ma odpowiedniej wiedzy i doświadczenia może pomyśleć że po co przepłacać 15 razy więcej i potem będzie zawiedziony jak już kupi ten tani obiektyw. Szczególnie że początkujący nie mają też dużej wiedzy o obróbce i jego efekt końcowy z tym samym szkłem będzie o wiele gorszy. Według mnie jak coś robić to z sensem, wystarczy już tej amatorszczyzny w sieci (i profesjonalnych testów na portalach foto od których można się przewrócić ze śmiechu)

deep
22-11-2008, 20:32
Na dodatek taka strona z fotkami z różnych sprzętów już jest, i to na dodatek spora baza:
http://www.pixel-peeper.com/

Mariusz888
22-11-2008, 20:36
Deep - tak analizując dojdziemy do wniosku że i tak nie da się zrobić obiektywnego testu przez wszystkich dla wszystkich ;)

barracuda
22-11-2008, 20:43
I znowu doszliśmy do tego samego co zwykle jak jest mowa o testach. Zajmijmy się robieniem zdjęć!:)

bercik
22-11-2008, 23:28
I znowu doszliśmy do tego samego co zwykle jak jest mowa o testach. Zajmijmy się robieniem zdjęć!:)

Tak jest, ale najpierw sfotografujmy szpaltę gazety by się przekonać, że obiektyw jest wystarczająco ostry:-D

Jacek_Z
23-11-2008, 00:13
Deep - tak analizując dojdziemy do wniosku że i tak nie da się zrobić obiektywnego testu przez wszystkich dla wszystkich ;)
bo tak jest.
Obawiam się, że baza fotek rozrosła by się do kilkudziesięciu sztuk z każdego ze szkieł i nie wiadomo co by się ściągało. By to dobrze zrobić ktoś to powinien klasyfikować, opisywać (iso, przysłona), oceniać czy przy dobrym świetle ten test itd.
Ja byłbym za zrobieniem całej optyki (tego działu na forum :-D) od nowa, ale to syzyfowa praca.

h2o
26-11-2008, 20:15
Ja. :mrgreen:
:mrgreen: