Zobacz pełną wersję : CLS i nie tylko (4 pytania)
Przemas-Glasgow
20-11-2008, 19:13
witam serdecznie
mam zamiar zmontowac sobie przenośne studio ,jako główną lampę mam SB-900 a więc pytania:
1.czy ta lampa steruje innymi tylko na zasadzie błysków czy można to jakoś zgrac radiowo jak to jest u Canona?? na 99.9% są to przedbłyski z tego co poczytałem ,więc jak to działa w słoneczny dzień w parku??
2.czy jako lampy dodatkowe sterowane z SB-900 można użyc jakieś starsze lampy nikona i sterowac je manualnie??
3.chciałbym rozstawic sobie takie studio w lecie w parku ,czy 2xSB600 starczy czy będą za słabe i powinny byc SB-800???
4.jakie parasolki powiniennem użyc na świeżym powietrzu odbijające czy rozpraszające,czy są jakieś polecane firmy produkujące parasolki czy to obojętne jakie kupię???
Pozdrawiam
Ps.Aparat to D700
1. 900 i 800 mogą być jako master. działa w słońcu bez problemów, natomiast sterujesz lampami z 900, jeśli pamiętam to są przedbłyski
2.żeby działał cls to tylko sb600/800/900 starsze polecą jak mają wbudowaną cele (czyli chyba tylko sb26) to tak jakbyś miał fotocele pod dowolną lampą
3.zależy do czego, ale chyba w większości przypadków 600 powinna wystarczyć
4.hmmm ja osobiście bym kupował rozpraszające, w razie słońca łagodnie wypełnią CI cienie. Jako odbicie to tylko blendy do słońca bym użył. Ale to moje osobiste zdanie, zależy wszystko od podejścia i indywidualnych zapatrywań.
zobacz filmik, który odpowie przynajmniej na część twoich pytań:
http://video.google.pl/videoplay?docid=4838419537938300175&ei=TJ4lSeLRCI-w2AKP2fj4DQ&q=nikon+school+&hl=pl
Pozdrawiam
Przemas-Glasgow
20-11-2008, 21:55
super filmik,dzięki,no nic będę szukał w takim razie 2 SB-600 i zaczynam zabawę
adam1277
20-11-2008, 22:24
facet lubi pokazać się z dużo ilością lamp :mrgreen:
1.czy ta lampa steruje innymi tylko na zasadzie błysków czy można to jakoś zgrac radiowo jak to jest u Canona?? Radiowo u Canona? Pierwsze słyszę. Tam też są przedbłyski.
2.czy jako lampy dodatkowe sterowane z SB-900 można użyc jakieś starsze lampy nikona i sterowac je manualnie??można użyć każdą lampę podpiętą do fotoceli (wbudowanej lub zakupionej, zewnętrznej) ale wtedy trzeba zrezygnować w ogóle z pracy z CLS, gdyż przedbłyski rozładują lampy na fotocelach.
Jeśli chcesz więc mieć CLS, to wszystkie lampy muszą w nim pracować.
Przemas-Glasgow
21-11-2008, 00:55
u canona lampa 580ex steruje radiowo innymi lampami (np. 430ex,58ex)
przynajmniej tak mi się wydaję ,kiedys bawiłem się w systemie canon i jedną lampę stawiałem daleko za moimi plecami i błyskała,a nie wydaje mi się żeby widziała przedbłyski
u canona lampa 580ex steruje radiowo innymi lampami (np. 430ex,58ex)
przynajmniej tak mi się wydaję
wydaje ci się. Sterowanie jest błyskiem (IR)
Przemas-Glasgow
24-11-2008, 01:28
to jak to możliwe że lampa stojąca za moimi plecami błyskała,skoro teoretycznie nie widziała przedbłysku,chyba że one łapią światło odbite od ścian
no nic to tylko moje gdybanie
chyba że one łapią światło odbite od ścian
łapią. O ile ściany jasne, pomieszczenie nie jakieś gigantyczne. W terenie - kicha.