PDA

Zobacz pełną wersję : Camera RAW w PS CS3 / D50

Robik
20-11-2008, 15:51
Proszę podajcie która Camera RAW w PS CS3 najlepiej sprawdzi się do RAW-ów z D50 ? ( prawdopodobnie od wersji 4. ... w górę , ale jakoś przy nich nie ma wymienionego modelu D50 )
Jak ktoś wie to proszę niech napisze , inaczej pozostanie metoda prób i błędów :-(
Teraz wywołuję RAW-y w PS CS2 Camera RAW 3.2 ( jest OK , ale chciałem spróbować w CS3 :-) ).

stig
20-11-2008, 19:49
Proszę podajcie która Camera RAW w PS CS3 najlepiej sprawdzi się do RAW-ów z D50? ( prawdopodobnie od wersji 4. ... w górę , ale jakoś przy nich nie ma wymienionego modelu D50 )
Jak ktoś wie to proszę niech napisze , inaczej pozostanie metoda prób i błędów :-(
Teraz wywołuję RAW-y w PS CS2 Camera RAW 3.2 ( jest OK , ale chciałem spróbować w CS3 :-) ).Nie sledze dokladnie wersji ACR (znaczy tego, jakich aparatow obsluga jest dodawane w kolejnych wersjach), ale skoro 3.2 otwiera NEFy z D50, to raczej zadnej niekompatybilnej niespodzianki w CS3 nie uraczysz, i standardowa wersja (ta znajdujaca w pakiecie instalacyjnym CS3) takze otworzy Ci NEFy z D50.

Robik
20-11-2008, 20:54
Dzięki stig za odpowiedź ! Mam taką nadzieję :-)
Jeśli ktoś używa CS3 z D50 to proszę się również wypowiedzieć.

Kuba Borysko
20-11-2008, 21:57
Nigdy nie zwracałem uwagi , jaką mam wersję, po prostu robię w CS3 rawy z D50, Szczerze, to nawet nie sprawdzałem, czy D50 jest, czy też nie jest wymieniany przy Camera Raw.

Robik
21-11-2008, 01:09
Dzięki za odpowiedzi !
Już sprawdziłem z D50 działa zarówno ACR 4.0 jak i np. ACR 4.6 :-)
Można skasować wątek , bo nie potrzebnie zaśmieciłem forum (sorry), ale z drugiej strony może komuś się przyda ..?
Pozostawiam decyzję władnym.
Dzięki i pozdrawiam !

Gigor
26-11-2008, 23:21
Czy próbowaliście używać takiego ciekawego programu jak BenVista? Często robię na nim powiększenia i naprawdę są dobre efekty nawet przy powiększeniach do ...metrów

mishieck
26-11-2008, 23:27
Proszę podajcie która Camera RAW w PS CS3 najlepiej sprawdzi się do RAW-ów z D50 ? .

Jeżeli robisz w RAWach, a nie korzystasz z softu nikonowskiego to polecam konwersję do formatu .dng przy pomocy Adobe DNG Convertera. Dzięki temu nie będzie cię interesowało w jakiej wersji ACRa pracujesz, bo .dng jest jego natywnym formatem.