PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i krzywe tonalne (profile kolorów)

Carolco
20-11-2008, 13:49
Witam.

Ostatnio zainteresowałem się krzywymi. I tak pomijając kwestię - bawić się, używać, czy nie - mam pytanie. W D80 jest możliwość wgrania jednej (chyba) krzywej - jako ustawienie osobiste. Pytanie moje jest takie. Czy da się np. zgrać na kartę, czy po prostu do aparatu kilka krzywych i w momencie robienia zdjęcia wybrać sobie konkretną? Czy też jednak w grę wchodzi tylko i wyłącznie jedna i dopiero po podpięciu do kompa można zmieniać?

Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Karol

Karl Johansson
20-11-2008, 13:58
tylko jedna i tylko w momencie przypięcia aparatu do kompa można zmieniać, niestety.

Carolco
20-11-2008, 15:40
Tak podejrzewałem... szkoda :/ Dzięki za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu.

stachmuszel
20-11-2008, 16:04
Podepnę się pod temat i zapytam: czy w D70s też można wgrać swoją/e krzywą/e tonalną/e? Jeśli tak, to czy są gotowe krzywe, które można od razu zaaplikować?
Dzięki za podpowiedź.

tomek s
20-11-2008, 16:41
Się podepnę, a trzeba mieć Capture NX, czy jak ? Można wrzucić profil kolorów np od D2x ?
pzdr

velaskez
20-11-2008, 17:12
ja tam mam krzywe i dodaje je do już zrobionych RAWów, też działą. I nie mam CNX...

eskade1
20-11-2008, 17:17
Też się podpinam, w jaki sposób bez CNX wrzucić profil do d80?

Carolco
20-11-2008, 18:48
Do D70 jak najbardziej można wgrać krzywe - tu coś jest - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2928

Co do wgrywania krzywej do RAWa już zrobionego, to ja np. wolę już od razu mieć fotkę z puszki - nie lubię za bardzo później siedzieć i wstawiać do każdego zdjęcia tego samego. Ale to też sposób :)

Do D80 wgrywa się tak, iż po podłączeniu aparatu do kompa (przez PTP, a nie mass storage), włącza się Camera Control Pro i tam już można dojść, co i jak... pozwolę sobie skorzystać z linka do stronki użytkownika Wojteh - http://wojteh.pl/?page_id=19 mam nadzieję, że się nie pogniewa. Jest tam instrukcja, jak wgrać itd., itp.

Szkoda tylko, że nie da się wgrać kilku i wybierać będąc gdzieś w plenerze. Ale ogólnie to fajna sprawa - jak na razie sprawdziłem wstępnie krzywe reali, white wedding i velvię - naprawdę fajnie zrobione :-)

P.S. Profil z D2X gdzieś wyczytałem, że nie da się w D70, D80, dopiero od D300, D700 w górę. Ktoś na forum próbował wgrać z D2X do D80 i mu też nie wyszło.