Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw z VR?
bialy260
20-11-2008, 13:42
Witam
Mam mały dylemacik, a mianowicie fociłem ostatnio na marnej przy szkolnej sali gimnastycznej z bardzo marnym oswietleniem (konkretnie pilka nozna ) oczywiscie bylo to w formie zabawy ale spodziewalem sie troche lepszych efektów. Używałem obiektywu 85 1/4 70- 200 2.8 no i oczywiscie lampa SB 800 plus ISO 500 i ogolna porazka z tego wyszla. Chciałbym w zwiazku z tym zapytac czy system VR zalatwilby temat dlugich np 1/20 sek bez uzycia lampy i jaki obiektyw jest w tej chwili najrozsadniejszy powiedzmy z akresu 24 do 200. Oczywiscie szukalem duzo na forum ale nic rozsadnego nie znalalem na moje pytanie
pozdrawiam i dzieki za wszelkie odpowiedzi
Przemekk
20-11-2008, 13:45
No jeżeli chodzi o piłkę nożna i ogólnie sport gdzie jest dużo ruchu no to VR nic Ci tutaj nie da, po przecież przy sporcie chodzi o krótki czas żeby zamrozić ruch. Długie czasy tutaj na nic i trzeba się ratować wyższym ISO.
W hali z tego co się orientuję załatwia sprawę 200/2 VR, ISO 6400 i 1/500. I nie piszę dlatego, że mam taki a nie inny podpis. VR u mnie spokojnie daje ostre zdjęcie przy 1/30 na FX przy 200mm i około 4 kg zestawie.
BTW. Co chcesz strzelać przy 1/20, bo imho to za długo nawet na wręczanie medali czy uściski dłoni po meczu.
rychu_cmg
20-11-2008, 13:48
VR daje tylko efekty z długimi czasami wyzwolenia migawki. Sport robi się z czasami max 1/640 więc VR tu nic nie da. Ustaw na manualu np czas 1/640, przysłonę 2.8 ISO 1600 i stopniowo koryguj ustawienia aż dojdziesz do zadowalających.
bialy260
20-11-2008, 13:52
wiem ze 1/20 sek to za dlugo zdecydowanie natomiast wyzsze ISO w D80 niz 500 to juz porazka chyba najlepiej unikac sal kiepsko oswietleniowych bo focenie z lampa to jest totalna porazka niestety
No wlasnie ta moja druga czesc pytania jakie VR polecacie?
rychu_cmg
20-11-2008, 13:57
(..)No wlasnie ta moja druga czesc pytania jakie VR polecacie?
widze, że masz 80-200 2.8 więc jak szukasz czegoś z VR to Nikkor 70-200 VR. Chyba, że nie potrzebujesz światła 2.8 i nie chcesz nadwyrężać budżetu to weź 70-300 VR
bialy260
20-11-2008, 14:00
widze, że masz 80-200 2.8 więc jak szukasz czegoś z VR to Nikkor 70-200 VR. Chyba, że nie potrzebujesz światła 2.8 i nie chcesz nadwyrężać budżetu to weź 70-300 VR
A z tych 18-105 24-65 18-200 co byscie poleciili kosciolek tez by zaliczyl np::)
Slyszalem pozytywne recenzje na temat Nikkor AF-S VR 24-120mm F3.5-5.6
Obawiam się, że VR w takim zastosowaniu o jakim mówisz na niewiele się zda. Co z tego, że publiczność będzie ostra jak zawodnicy już nie? Natomiast nie chce mi się wierzyć trochę, że na sali gimnastycznej nie dała rada SB-800... chyba, że to nie sala a wielka hala...
bialy260
20-11-2008, 14:32
Obawiam się, że VR w takim zastosowaniu o jakim mówisz na niewiele się zda. Co z tego, że publiczność będzie ostra jak zawodnicy już nie? Natomiast nie chce mi się wierzyć trochę, że na sali gimnastycznej nie dała rada SB-800... chyba, że to nie sala a wielka hala...
SB 800 dala rade ale jak to w sali gimnastycznej bywa sa okna a wiec odbicia od lampy niepotrebne cienie itd ogolnie nie jestem zadowolony duuuzo ciekawiej byloby nie uzywajac lampy
To musisz kombinować, próbować niestety inaczej. Bo VR w twoim przypadku za bardzo się nie przyda...
SB 800 dala rade ale jak to w sali gimnastycznej bywa sa okna a wiec odbicia od lampy niepotrebne cienie itd .... lampy
a Ty odbijałeś czy waliłeś tą lampą prosto w pysk??
SB 800 dala rade ale jak to w sali gimnastycznej bywa sa okna a wiec odbicia od lampy niepotrebne cienie itd ogolnie nie jestem zadowolony duuuzo ciekawiej byloby nie uzywajac lampy
Cienie?? Na sali chyba nie są aż tak widoczne, można je "zmiękczyc" dufuzorem.Ustawiać się tak by unikac odbić.No niestety taka fotografia wymaga jakis kompromisów,coś za coś.Wyższe ISO szum ,ale można odszumic,krótki czas ,niedoswietlenie mozna wyciagnąć.Często robie coś na sali szkolnej,i np. do ''zatrzymania'' zawodnika nad siatką wystarczy mi ISO 800 i 1/500 bo tyle mogę z lampą SB400.Oczywiście ustawiam się jak mogę najbliżej bo ogranicza mnie ogniskowa 55 i zasięg lampy. Zazwyczaj "podpieram" sie też programem graficznym bo to przeważnie nieuniknione.Myślę, że Ciebie nie tyle sprzęt ogranicza a już napewno nie brak VR co brak doświadczenia.Z D80
SB 800 i obiektywem którego używasz myśle ,że można coś zrobić w odpowiednim do warunków zakresem ogniskowej.Bo wiadomo jakie są zależności czas/ogniskowa/przesłona. Życzę powodzenia.
bialy260
20-11-2008, 17:45
a Ty odbijałeś czy waliłeś tą lampą prosto w pysk??
Roznie walilem w pysk i skrecalem prawie na pion a szczerze mowiac nie mialem od czego odbic stare ciemne sciany z drugiej strony na tej sali ciezko sie ustawic do focenia Faktycznie tylko0 ISO wysokie w tym przypadku bo obiektywy raczej mam w tym przypadku i mam czym robic cwiczyc i tylko cwiczyc
bialy260
20-11-2008, 17:47
Cienie?? Na sali chyba nie są aż tak widoczne, można je "zmiękczyc" dufuzorem.Ustawiać się tak by unikac odbić.No niestety taka fotografia wymaga jakis kompromisów,coś za coś.Wyższe ISO szum ,ale można odszumic,krótki czas ,niedoswietlenie mozna wyciagnąć.Często robie coś na sali szkolnej,i np. do ''zatrzymania'' zawodnika nad siatką wystarczy mi ISO 800 i 1/500 bo tyle mogę z lampą SB400.Oczywiście ustawiam się jak mogę najbliżej bo ogranicza mnie ogniskowa 55 i zasięg lampy. Zazwyczaj "podpieram" sie też programem graficznym bo to przeważnie nieuniknione.Myślę, że Ciebie nie tyle sprzęt ogranicza a już napewno nie brak VR co brak doświadczenia.Z D80
SB 800 i obiektywem którego używasz myśle ,że można coś zrobić w odpowiednim do warunków zakresem ogniskowej.Bo wiadomo jakie są zależności czas/ogniskowa/przesłona. Życzę powodzenia.
Nie no masz masz racje cos za cos Doswiadzcenie jakies juz mam tylko moja wada jest to ze staram sie jak najbardziej dazyc do doskonalosci zdjecia a czasami sie po prostu nie da cos kosztem drugiego Apropo znasz jakis naprawde ciekawy program do odszumiania?
Nie no masz masz racje cos za cos Doswiadzcenie jakies juz mam tylko moja wada jest to ze staram sie jak najbardziej dazyc do doskonalosci zdjecia a czasami sie po prostu nie da cos kosztem drugiego Apropo znasz jakis naprawde ciekawy program do odszumiania?Do odszumiania Neat Image.Wersja demo ale wszystko działa tylko exif-u nie zapisuje.Jak go opanujesz to rewelacja.Opcje odszumiania ma np.PhotoScape a RAW-ów RawTherapee /mówię tylko o darmowych/Mnie to wystarcza.Unikaj używania długiej ogniskowej /światło/ Lepiej szerszy kąt i ewentualnie kadrowanie w prog. graf.Ja często staram się" czekać" z aparatem jak mi coś wpadnie w kadr np. przy siatce czy nad nią a nie ganiam celownikiem po boisku bo mimo AF-C często i tak nie trafiam w dynamiczne sceny a zdjęcia są rozmyte.