Zobacz pełną wersję : Eizo CG222w - podświetlenie - pytanie
Witam,
mam takie oto pytanie. Kupiłem miesiąc temu moniotr eizo CG222w. Wczoraj wieczorem pierwszy raz jakoś dłużej posiedziałem gdy się wyłączał i zobaczyłem, że w lewym i prawym górnym rogu przy czarnym ekranie są delikatne jasne smugi, poświaty. właczyłem komputer jeszcze raz, ustawiłem jednolicie czarny kolor na cały ekran i przy zgaszonym świetle i okazało się, że nie tylko przy wyłączaniu tylko w ogóle widać te lekkie poświaty.
Moje pytanie brzmi: czy takie lekkie poświaty w rogach przy zgazsonym świetle to coś normalnego? Naczytałem się przed kupnem monitora o matrycach itp., że niektóre są źle podświetlone itp itd. i mam nadzieje, że kupiłem taki monitor, który jest dobrze jednolicie podświetlony (pracuję jako grafik, więc jest to dla mnie bardzo ważne).
Załączam zdjęcie, żeby lepiej było wiadomo, co mam na myśli. Uwaga: zdjęcie mocno przesadza, ale mniej więcej oddaje o co mi chodzi, tzn rozkład tych delikatnych rozjaśnień.
http://img156.imageshack.us/img156/5979/monitorcd4.jpg
pozdrawiam, będę wdzięczny za odpowiedź
Mi to wygląda na "taką sztukę". Czasem trafi się lepsza a czasem nieco gorsza.
Nie ma ten model elektronicznego wyrównywania podświetlenia? (na NEC 1990 SX włączenie trochę pomagało - choć ten model i tak miałem dosyć równy)
Rozświetlenia w narożnikach to typowa cecha wyświetlaczy PVA. CG222W ma elektroniczne wyrównywanie tegoż efektu do dE<3. W praktyce monitory zazwyczaj nie przekraczają dE 2. Defekt może być zauważalny w warunkach skrajnych, tj duża jaskrawość ekranu i ciemno w pomieszczeniu. Przy poprawnej regulacji, jaskrawość 80cd/m^2 i normalnym oświetleniu nie powinno być nic widoczne.
Niewykluczone też, że trafił się Panu taki egzemplarz. Wypadałoby zasięgnąć opinii serwisu czy nierówność mieści się w normie fabrycznej. Dobrze jeśli monitor pochodzi z polskiej dystrybucji, większe są szanse na wsparcie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Troszkę mnie to uspokoiło, tzn fakt, że jest to raczej typowa cecha tych wyświetlaczy i pewnych odchyleń w skrajnych warunkach, a więc takich, w jakich obserwowałem monitor (prawie całkowicie zaciemniony pokój) należy się spodziewać. Przy normalnych warunkach tj. przy zapalonym świetle - nie widać tych poświat.
Na wszelki wypadek faktycznie upewnie się jeszcze w serwisie.
dziękuję i pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Troszkę mnie to uspokoiło, tzn fakt, że jest to raczej typowa cecha tych wyświetlaczy i pewnych odchyleń w skrajnych warunkach, a więc takich, w jakich obserwowałem monitor (prawie całkowicie zaciemniony pokój) należy się spodziewać. Przy normalnych warunkach tj. przy zapalonym świetle - nie widać tych poświat.
W ciemności nie ma monitorów LCD które będą idealnie równe.
Witam, mam niestety jeszcze jedno pytanie, będę wdzięczny za odpowiedź. Nie byłem pewien, czy zaczynać nowy wątek, mam nadzieje, że dobrze zrobiłem kontynujjąc ten.
Otóż zauważyłem jeszcze jedną rzecz: lekkie zaniebieszczenia po bokach monitra przy jednolicie białym ekranie. Czy ten efekt może być wynikiem złej kalibracji lub ustawień monitora? (zmieniałem nieco nasycenie kolorów i jasność monitora w stosunku do ustawień fabrycznych). Czy też jest to wada monitora?
Zaniebieszczenia są widoczne przy białym ekranie, przy pracy przy normalnym oswietleniu.
Załączam dwa zdjęcia, drugie na wszelki wypadek, żeby było wiadomo, które fragmenty ekranu mam na myśli:
http://img255.imageshack.us/img255/8684/monitor1dr0.jpg
http://img153.imageshack.us/img153/8684/monitor2bq0.jpg
Pozdrawiam, swoją drogą mam nadzieje, że już nic nowego nie znajdę, nad czym musiałbym się zastanawiać...
Moim zdaniem, kwalifikuje się to do zbadania w serwisie. Nie widziałem takiego efektu na CG222W.
Witam, mam niestety jeszcze jedno pytanie, będę wdzięczny za odpowiedź. Nie byłem pewien, czy zaczynać nowy wątek, mam nadzieje, że dobrze zrobiłem kontynujjąc ten.
Otóż zauważyłem jeszcze jedną rzecz: lekkie zaniebieszczenia po bokach monitra przy jednolicie białym ekranie. Czy ten efekt może być wynikiem złej kalibracji lub ustawień monitora? (zmieniałem nieco nasycenie kolorów i jasność monitora w stosunku do ustawień fabrycznych). Czy też jest to wada monitora?
Zaniebieszczenia są widoczne przy białym ekranie, przy pracy przy normalnym oswietleniu.
Załączam dwa zdjęcia, drugie na wszelki wypadek, żeby było wiadomo, które fragmenty ekranu mam na myśli:
http://img255.imageshack.us/img255/8684/monitor1dr0.jpg
http://img153.imageshack.us/img153/8684/monitor2bq0.jpg
Pozdrawiam, swoją drogą mam nadzieje, że już nic nowego nie znajdę, nad czym musiałbym się zastanawiać...
Tak znaczne defekty są niedopuszczalne ... i to na tańszych EIZO a co dopiero na CG.
Tak znaczne defekty są niedopuszczalne
Obawiam się, że to nie ma znaczenia. Bez wyników pomiarów nic nie można powiedzieć. Ze zdjęć, ja również uważam, że monitor powinien być wymieniony, ale to zależy od sprzedawcy i serwisu. Kluczowe jest zatem, jak wspomniałem wcześniej, skąd monitor pochodzi i jakie ma wsparcie w kanale obsługi Eizo.
Bardzo dziękuję za info. Monitor kupowałem w Polsce, mam nadzieje, że zostanie wymieniony i wszystko będzie ok.