Zobacz pełną wersję : Pro Mist i Supermist Clear gdzie kupić?
Witam chciałbym zakupić tego rodzaju filtry, lecz nigdzie nie mogę ich znaleźć.. jaka jest może inna ich nazwa?
Moderator scharakteryzowal je w ten sposób:
"Pro Mist i Supermist Clear - Wspaniały filtr do stonowania nadmiaru ostrości i zredukowania kontrastu poprzez wytłumienie światła w obszarach zacienionych bez zmiany ogólnego wrażenia. Powoduje delikatną luminację, stwarzając wrażenie perłowej jasności wokół źródeł światła. Pomaga stworzyć scenerię romantycznych sennych marzeń. Doskonale sprawdza się jako filtr do zdjęć portretowych, głównie dlatego, że daje delikatnie zdyfuzowanie świateł twarzy, pozostawiając ostry kontrast oczu i wszelkich pozostałych ciemniejszych partii ujęcia. Przy zdjęciach plenerowych umożliwia lekkie obniżenie kontrastu i delikatne rozświetlenie jasnych barw."
bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
Witam chciałbym zakupić tego rodzaju filtry, lecz nigdzie nie mogę ich znaleźć.. jaka jest może inna ich nazwa?
"Pro Mist i Supermist Clear - Wspaniały filtr do stonowania nadmiaru ostrości i zredukowania kontrastu poprzez wytłumienie światła w obszarach zacienionych bez zmiany ogólnego wrażenia. Powoduje delikatną luminację, stwarzając wrażenie perłowej jasności wokół źródeł światła. Pomaga stworzyć scenerię romantycznych sennych marzeń. Doskonale sprawdza się jako filtr do zdjęć portretowych, głównie dlatego, że daje delikatnie zdyfuzowanie świateł twarzy, pozostawiając ostry kontrast oczu i wszelkich pozostałych ciemniejszych partii ujęcia. Przy zdjęciach plenerowych umożliwia lekkie obniżenie kontrastu i delikatne rozświetlenie jasnych barw."
bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
Ten opis charakterystyki filtra brzmi jak cytat z ulotki firmowej . Poszukaj w ofercie Cokin'a .
A z praktyki - podobny efekt (do zawartego w opisie ) daje lekkie "chuchnięcie" na bezbarwny filtr (np. UV) .
Jednak nie zawsze daje się zastosować , a efekt jest nie do przewidzenia i mało powtarzalny .
bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam
Zajrzyj tutaj : http://www.samys.com/product_detail.php?item=9387
dzięki wielkie:) zastanawiam się jeszcze czy to czasem nie jest zwykły filtr zmiękczający, ale opis za bardzo mi do niego nie pasuje.. czekam jeszcze na propozycje:) czy macie może przykłady zdjęć zrobionych z filtrem zmiękczającym bądź Pro Mist.
dzięki wielkie:) zastanawiam się jeszcze czy to czasem nie jest zwykły filtr zmiękczający, ale opis za bardzo mi do niego nie pasuje.. czekam jeszcze na propozycje:)
To jest filtr zmiękczający. Jednak jest ich cała "chmara" , o różnym stopniu i charakterze zmiękczenia , stąd też i różne nazwy. Jeżeli planujesz zakup tego typu filtra , to rozważ nabycie filtrów cyfrowych do posiadanego oprogramowania . Jak już ktoś wcześniej stwierdził na forum : w dobie fotografii cyfrowej jedyne sensowne filtry to
polaryzacyjny , UV i szare (jakoś tak to ujął) .
znalazłem ciekawą stronę na której możemy porównac sobie zastosowanie poszczególnych filtrów z oryginałem..
http://www.tiffen.com/dfx_v2_image_gallery.htm
znalazłem ciekawą stronę na której możemy porównac sobie zastosowanie poszczególnych filtrów z oryginałem..
http://www.tiffen.com/dfx_v2_image_gallery.htm
No i to jest to , czego szukałeś . Na tej stronie w sekcji "Dfx Downloads" możesz pobrać 15 dniowego triala.