PDA

Zobacz pełną wersję : stałka Tamron 90mm f/2.8 Di Macro, Model 272E

Troit
19-11-2008, 22:05
Witam
mam pytanie dotyczące:
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro, Model 272E

Czy ktoś wie kiedy ten obiektyw bedzie dostępny w Polsce? w jakiej cenie? Opinie dotyczace jego poprzednika, łącznie z testami, były pozytywne. Myślę o nabyciu nowego modelu jako portretówki (ma silnik a ja mam d40x :) ). Czy w waszej ocenie tego typu obiektyw spełnia parametry portretówki? (obecnie mam nikkora 18-135 i rzeczywiście często używam ogniskowej 135)

Przemas-Glasgow
23-11-2008, 16:00
Używam właśnie tego tamron jako portretówki i jestem bardzo zadowolony,ale jednak czasami brakuje światełka,jeżeli macro też cię kręci to bierz to szkiełko śmiało,jeżeli kupujesz go tylko do portretu to lepiej kup nikkora 85/1.8D ,da ci więcej satysfakcji

ppawel
23-11-2008, 18:29
w tej cenie to jest z najlepszych szkieł do portretu, daje bardzo ładne rozmycie i dobrze ostrzy...

pppppp
27-11-2008, 10:08
i ja jestem zdecydowany na to szkło (mam D60) i szukam sklepu z 272E (obecnie tylko raty wchodzą w rachubę) bo na allegro juz widziałem ten model i poszedł za 950zł

ppawel
15-12-2008, 22:33
troit przypomniał mi jaki to fajny obiektyw i... kupiłem :) co prawda poprzednia wersję ale układ optyczny ten sam.

+ super rozmycie tła dla portretu
+ dobre macro z fajną GO już od 5,6 - 8
+ małe, niepozorne wymiary
+ dobre odwzorowanie barw i super kontrast jeśli robisz nim bw

-słaby i powolny AF (może II wer. ma lepiej)
-"tandetne" wykonanie :D

ale te dwa minusy nie przeszkadzają, w końcu nie zabiera się go na reporterkę. Warto połączyć go z pierscieniami pośrednimi jeśli ktoś lubi bawić się w macro - super możliwości :D