Zobacz pełną wersję : stopień naładowania Eneloopów bezpośrednio po zakupie
Takie pytanko...Czy ktoś wie jaki jest stopień naładowania owych aku bezpośrednio po wyjęciu z opakowania-ile średnio daje się wyciągnąć z nowych jeszcze nie ładowanych?Czy można liczyć na te ok. 200 błysków wrzucając od razu do lampy i heja do roboty:-D,czy lepiej może od razu nówki wrzucić w BC-700 i ładować w funkcji "test"(rozł/ład)i dopiero liczyć na pełną moc aku.
Teoretycznie powinny i u mnie tak bylo, ale praktycznie jesli jest to dla Ciebie sprawa zycia i smierci to zrob tak jak piszesz... dla swietego spokoju.
Slawskip
19-11-2008, 17:50
moje wyjęte z opakowania zrobiły podobną liczbę błysków do tych ładowanych. Jeśli musisz mieć pewność że będą błyskać dobrze, to zrób tak jak radzi kolega wyżej.
Dzięki za podpowiedz-lepiej dla własnego spokoju je wrzucę do ładowarki co by się lepiej na kadrach skupić a nie myśleć:"Ile jeszcze..padną zaraz, czy nie?":-)))
Ja dwa tygodnie temu robiłem ślub, tuż przed nim kupiłem 2 paczki Eneloop po 4 szt. Włożyłem do lamp, używałem normalnie, jeszcze działają. A 4 komplety aku Ni-Mh, które miałem jako zapas w torbie, już trzeba by naładować, bo coś cieniutkie są, choć nawet w lampie nie były:)
Ale w końcu nie zaszkodzi im odświeżenie, tylko małym prądem;)
zotornik
27-11-2008, 22:52
Skoro obgadujemy te akusy, to powiem, że są "dziwne" ;)
Oczywiście żartuję i piszę to przewrotnie. W kompakcie córek GP-ki 2600 robiły ledwie 30-40 zdjęć i koniec
Eneloop-y wyjęte z opakowania popracowały z lampą (kilkadziesiąt zdjęć) trafiły do w/w kopmakcika i zrobiły kolejne kilkadziesiąt zdjęć i ponownie wróciły do lampy - ma się rozumieć nadal działając
A to wszystko z 2000 mAh, więc krótko mówiąc jestem z zakupu zadowolony :)
Dodam jeszcze, iż z racji mojego drugiego hobby (elektryczne modele rc) jestem "przewrażliwiony" na punkcie parametrów akusów. Dopiero z 12 sztuk nowych GP-ików udało mi się wybrać 4 sztuki, które ładowały się i rozładowywały w zbliżonym tempie i do podobnych parametrów - tu się zawiodłem (mówię o akusach z serii pomarańczowo-zielonej)
domelmel
27-11-2008, 23:57
eneloopy maja to do siebie ze traca bardzo malo energii pdczas lezakowania, bodajze po pol roku traca 10%,wiec ja sie nie bawilem w zadne doladowanie tylko od razu do lampy wsadzilem i uzywalem i bylo ok
Kundzior
28-11-2008, 01:14
Enelopy po roku tracą 20% czyli tak jak napisał przedmówca. Jeśli leżakowały w sklepie długo to powinny być doładowane z reguły mają sporo energii w sobie. Z doświadczenia wiem że np. aku 2600 trzymają u mnie np. w lampie krócej niż enelopy które mają 2000mAh. Generalnie ładujesz zostawiasz i używasz kiedy chcesz a nie jak zwykłe naładujesz zostawiasz a kiedy trzeba to ledwo zipią.
zotornik
28-11-2008, 12:44
Od pewnego czasu również GP ma w ofercie podobny produkt ReCyko+
więcej info znajdziecie tu
http://www.recyko.pl/
Kundzior
28-11-2008, 19:47
Warta też ma "get Ready" Są też aku firmy INSTANT w tej samej te technologii. Już wszystkie liczące się firmy mają.
Tak w sprawie podsumowania...:-)Przed weselem naładowałem dopiero co wyjęte z opakowania eneloopki i....obskoczyłem całą imprezkę-zrobiłem około 500 błyśnięć na komplecie baterii(4 szt.) i lampa nadal ładuje w 3,5 sek. (sunpak PZ 42X) a końca mocy nie widać:-) Na wszelki wypadek dokupiłem też GP Recyko ale na razie nie mogę się wypowiedzieć na ich temat bo Eneloopki nie dały im szansy jeszcze się wykazać:-)Sanyo Eneloop zdecydowanie na TAK!!!:-)