PDA

Zobacz pełną wersję : czy warto kupić coolpix'a 8700?

klaklanbej
06-07-2006, 16:51
witam! czy ktoś mógłby mi polecić... lub odradzić zakup coolpixa 8700? jestem amatorem, natomiast chcę to zacząć zmieniać. aparat ma służyć do robienia zdjęć nocnych, krajobrazów, portretów i imprez. proszę o opinie na ten temat. z góry dzięki!!

rabijki
06-07-2006, 19:23
niestety z calego serca moge polecic tylko 8400 bo go uzywam. ale przeciez 8700 i 8800 to bardzo podobne w dzialaniu konstrukcje.

klaklanbej
07-07-2006, 11:41
Mam prośbę. czy jest na forum ktoś kto używa coolpix 8700 lub go używał? w poniedziałek muzę podjąć decyzję czy go kupić, natomiast jestem trochę rozbity biorąc pod uwagę różnicę informacji. prosze o wypowiedzi!! dzięki

gregoire7
07-07-2006, 14:40
to świetny aparat, o jego zaletach i wadach już tu pisałem, poszukaj i poczytaj, używałem go przez rok, świetna ergonomia, takie funkcje jak zmiana ISO, jakości jpg dostępne pod przyciskami, ale jak każdy sprzęta ma wady i zalety

Władca Pixeli
08-07-2006, 02:17
witam! czy ktoś mógłby mi polecić... lub odradzić zakup coolpixa 8700?
Za ile i w jakim stanie?

klaklanbej
08-07-2006, 21:55
Za ile? za 1200 bez karty, z kompletmym pudełkiem jak w sklepie. stan bardzo dobry, sprawdzałem, nie ma martwych pikseli. zrobione niecałe 3000 zdjęć, przy okazji to mój znajomy. w zasadzie jestem "chyba" zdecydowany. miałeś w rękach ten aparat? bardzo chętnie przeczytam jeszcze jedną opinię.. już miesiąc się decyduje. pzdr

Archangel
09-07-2006, 00:45
1200 to malo, 3000 fotek to tyle co nic, ja bym bral..

kwasik
09-07-2006, 15:19
klaklanbej, bierz z pocałowaniem ręki...

klaklanbej
09-07-2006, 22:49
tak właśnie zrobię. będę go miał w środę. dzięki :-))

esjan
10-07-2006, 07:48
Witam.
Żona cyka sobie takim i jest zadowolona.
Sam też czasami biorę go do ręki i mam pozytywne wrażenia.
Poniewaz lustrzanka cyfrowa jest o wiele droższa Coolpix to jest to co amator może mieć.
Szkoda że nie ma karty , ale tą kupisz za pare groszy byle gdzie.
Cena ok, polecam go.
Acha , rozejżyj się już za zapasowym akumulatorkiem i jakąś torebką na aparat.
Wiem z doświadczenia , ze te rzeczy są niezbędne.
Pozdrawiam

klaklanbej
10-07-2006, 09:30
Torba jest razem z aparatem, a akumulatorki ma mocniejsze niż w zestawie. to chyba dobry interes będzie, tym bardziej że tak jak piszecie aparat nie jest zły. może następny będzie D50, zobaczymy jak się z tym "zaprzyjaźnie" i jak finansowo będę stał :-) pzdr

Ro-bal
10-07-2006, 14:32
Miałem w posiadaniu Coolpix8700 przez pół roku. Generalnie focił fajnie. Miałem jednak do niego parę uwag. Upierdliwy sposób manualnego ustawiania ostrości całkowicie wyleczył mnie z robienia nim zdjęć macro. Korzystając z autofocusa musiałem wykonać kilkanaście zdjęć np. chrząszcza siedzącego na ziemi by potem wybrać jedno w miarę ostre. Zwykle aparat ostrość ustawiał na podłoże, na którym siedział fotografowany obiekt. Po wciśnięciu do połowy spustu migawki oddalałem się aparatem od owada o jego "grubość" i strzelałem na chybił-trafił.
Po drugie brakowało mi w nim gwintu na końcu obiektywu by przymocować np. filtr. Trzeba było dokupić szpetną tuleję.
Jeżeli te ograniczenia nie mają dla Ciebie znaczenia to warto kupić.

klaklanbej
10-07-2006, 15:12
dzięki za info. makro nie jest moją ulubioną formą fotografii, co nie znaczy że zdjęć makro nie robię. natomiast to może być problemem. musze jednak sam się przekonać do czego zdolny jest ten sprzęt. rozumię też że poza tymi uwagami nie masz większych zastrzeżeń do cp8700 - za 1200zł? po opiniach jakie już czytałem myslę że mimo wszystko warto kupić ten sprzęt.
każda inna marka w tej cenie też ma na bank jakieś wady. czy się mylę?? pozdrawiam!

Peter
18-07-2006, 11:41
witam! czy ktoś mógłby mi polecić... lub odradzić zakup coolpixa 8700? jestem amatorem, natomiast chcę to zacząć zmieniać. aparat ma służyć do robienia zdjęć nocnych, krajobrazów, portretów i imprez. proszę o opinie na ten temat. z góry dzięki!!

Jestem posiadaczem tego ustrojstwa. Jak na kompakt ma kilka zalet. Do zdjęć nocnych to się raczej nie nadaje. Użyteczne ISO w tym wynalazku to 50 - tak jak w każdym kompakcie z matrycą 8 mln Sony. Więc wybacz...
Portrety niezłe z zewnętrzną lampą błyskową. Do imprez zbyt wolny AF w słabym świetle.
Obiektyw nie jest szerokokątny - krajobrazy? Radzę się zastanowić. To jest dobry sprzęt do nauki. Gdyby 8700 był zaopatrzony w inny sensor...byłby niezłym aparacikiem.
Ale mamy demokrację i każdy sam wybiera.

klaklanbej
20-07-2006, 11:20
dzięki. już co prawda go kupiłem i okaże się czy zrobiłem dobrze. tak jak napisałeś - aparat do nauki, więc chyba w sam raz dla mnie. pożyjemy zobaczymy. dzięki za opinię i pozdrawiam!