PDA

Zobacz pełną wersję : Maksymalna odbitka - program

__martinez__
19-11-2008, 11:56
Witam,

Poszukuję programiku, który pobrałby sobie zdjęcia z jakiegoś folderu na dysku i na podstawie rozdzielczości każdego z nich oraz innych parametrów określił jakiej wielkości maksymalnie mogę zrobić odbitkę. Dobrze też by było żeby pokazał czy zdjęcie będzie w jakiś sposób obcięte, przycięte czy inaczej wykadrowane żeby zachować stosunek boków dla danego formatu odbitki. A już super by było gdyby to był freeware dla Windows/Linux, bo w ten weekend mam plan się przesiąść na Linux'a.

Z góry dzięki,
Pozdrawiam

moonrage
19-11-2008, 12:54
ciekawe.....pierwsze słyszę o czymś takim no ale może jest :P

bombel
19-11-2008, 13:36
i na podstawie rozdzielczości każdego z nich oraz innych parametrów

Rozdzielczość jest nieistotna, ważne są wymiary w pixelach (czyli to, co widzisz bez żadnych dodatków). To tak gwoli odczarowania magicznej wielkości o nazwie rozdzielczość, co do której wszyscy chcą największą jak się da, nie zdając sobie sprawy, że jest nieważna.

Erie
19-11-2008, 13:47
Rozdzielczość jest nieistotna, ważne są wymiary w pixelach (czyli to, co widzisz bez żadnych dodatków). To tak gwoli odczarowania magicznej wielkości o nazwie rozdzielczość, co do której wszyscy chcą największą jak się da, nie zdając sobie sprawy, że jest nieważna.

To co określasz poprawnie rozdzielczością dla większości użytkowników nic nie znaczy (te magiczne DPI). Dla nich rozdzielczością jest te 10 megapikseli, 2 megapiksele, 1600 x 1200, 1024 x 768 itd.

__martinez__
19-11-2008, 14:29
Okej okej, ale wróćmy do tematu - jest taki program ? :)

pebees
19-11-2008, 14:33
No nie wiem... program.. jakikolwiek, który pokaże Ci wymiary zdjęcia w pikselach. Przyjmij, że z powiedzmy 3000x2000 pikseli zrobisz bardzo dobrej jakości odbitkę 30x20, dobrej 40x30, niezłej około 50x70, i więcej niż znośnej 100x70... potem sobie zobacz, ile pikselków ma Twoje zdjęcie, i adekwatnie poprzeliczaj .. oczywiście możesz mieć dużo większe wymagania jakościowe :D

Erie
19-11-2008, 14:45
Okej okej, ale wróćmy do tematu - jest taki program ? :)

niech Ci ktoś napisze prosty skrypt (np. w php), który będzie analizował wielkość zdjęcia w pikselach, stopien kompresji i na tej podstawie oszacowywał przydatność zdjęcia pod konkretny rozmiar odbitki (tak jak już to Peebes napisał - 3000 x 2000 to super na 10 x 15, super na 13 x 18, dobrze na 20 x 30, średnio na 30 x 45) itd.

samo pokazywanie kadrowania to też prosta sprawa - wczytujesz zdjecie, robisz miniaturkę, wstawiasz ją na przygotowany szablon gdzie mogą być wyświetlane linie kadrowania do 3:2, 4:3, 5:4, 16:10/9, 1:1 (czy jakie sobie tam wymyślisz)

pebees
19-11-2008, 14:48
Ale ale.. jest taki jpegcrops. Gdy przycinasz zdjęcie, pokazuje Ci na zielono, żółto, czerwono jakość zdjęcia (bardzo dobra, średnia, marna), biorąc pod uwagę DPI. Z tego co pamiętam, te wartości DPI przyporządkowane do kolorków można edytować. Wtedy przycinasz sobie do formatu np. 20x30 cm i widzisz, jakiej jakości będzie odbita :)

sote
19-11-2008, 14:50
a programy ktore udostepniaja laby internetowe?
Cos mi sie zdaje ze kiedys chyba superfoto.pl mialo cos podobnego u siebie.

axer
19-11-2008, 14:54
Fotosender pokazuje co (jakiej wielkości odbitkę) teoretycznie z danego pliku da się zrobić.

fIlek
19-11-2008, 14:56
Fotosender pokazuje co (jakiej wielkości odbitkę) teoretycznie z danego pliku da się zrobić.

Dokładnie, pokazuje to kolorystycznie (zielony OK, żółty średnio, czerwony kaszana)

Erie
19-11-2008, 14:57
a programy ktore udostepniaja laby internetowe?
Cos mi sie zdaje ze kiedys chyba superfoto.pl mialo cos podobnego u siebie.

to jest dokładnie to co napisałem powyżej - skrypcik php na stronie

sote
19-11-2008, 15:00
to jest dokładnie to co napisałem powyżej - skrypcik php na stronie
Mialem na mysli programik sciagniety na kompa ;)
Niezbyt wygodnie by bylo gdyby autor mial wysylac powiedzmy 100 fotek na serwer labu
i dopiero wtedy sprawdzac rozmairy i proporcje bokow.

Erie
19-11-2008, 15:07
Mialem na mysli programik sciagniety na kompa ;)
Niezbyt wygodnie by bylo gdyby autor mial wysylac powiedzmy 100 fotek na serwer labu
i dopiero wtedy sprawdzac rozmairy i proporcje bokow.

argh... przeczytaj jeszcze raz - "niech Ci ktoś napisze prosty skrypt", taki skrypt jak jest na stronach labu (mój cytat "to jest dokładnie to co napisałem powyżej - skrypcik php na stronie") - a przecież skrypt może odpalić u siebie na kompie, może poprosić tego programistę o napisanie wykonywalnego programiku (nie musi to być skrypt php) - dowolny student informatyki mu to za coś do jedzenia zrobi.

sote
19-11-2008, 15:27
argh... przeczytaj jeszcze raz - "niech Ci ktoś napisze prosty skrypt", taki skrypt jak jest na stronach labu (mój cytat "to jest dokładnie to co napisałem powyżej - skrypcik php na stronie") - a przecież skrypt może odpalić u siebie na kompie, może poprosić tego programistę o napisanie wykonywalnego programiku (nie musi to być skrypt php) - dowolny student informatyki mu to za coś do jedzenia zrobi.

Erie, wiem co to skrypcik na stronie ;)

Chodzilo mi o to ze moze pobrac ze strony labu darmowy programik,
i nie musi nikt mu nic pisac za ziarnko ryzu ;) i to bedzie prostsze i szybsze rozwiazanie.

To ze ktos moglby napisac skrypt czy program o dowolnej funkcjonalnosci to oczywista sprawa,
zasugerowalem tylko zeby kol martinez zainteresowal sie ogolnodostepnym, darmowym softem:)

Erie
19-11-2008, 15:35
Erie, wiem co to skrypcik na stronie ;)

Chodzilo mi o to ze moze pobrac ze strony labu darmowy programik,
i nie musi nikt mu nic pisac za ziarnko ryzu ;) i to bedzie prostsze i szybsze rozwiazanie.

To ze ktos moglby napisac skrypt czy program o dowolnej funkcjonalnosci to oczywista sprawa,
zasugerowalem tylko zeby kol martinez zainteresowal sie ogolnodostepnym, darmowym softem:)

tylko czy koledze Martinezowi jest to potrzebne do celów prywatnych, czy też do pracy przy obróbce zdjęć (komeryjnie), bo wtedy niekoniecznie ściągnięcie programiku ABC firmy XYZ i użycie tego do celów komercyjnych będzie legalne, stąd "ziarenko ryżu" może byc lepszym rozwiązaniem

sote
19-11-2008, 15:41
tylko czy koledze Martinezowi jest to potrzebne do celów prywatnych, czy też do pracy przy obróbce zdjęć (komeryjnie)
To prawda, zaden z nas chyba nie ma szklanej kuli i tego nie potrafi odgadnac ;)

glenio
19-11-2008, 15:57
Kurcze, zawsze myślałem, że do takich obliczeń wystarczy kalkulator, a dla bystrzejszych własna głowa. ;) Lenistwo się szerzy w narodzie... Wystarczy tylko założyć sobie jakie DPI nas zadowala przy oglądaniu zdjęcia z konkretnej odległości.

sote
19-11-2008, 16:23
Kurcze, zawsze myślałem, że do takich obliczeń wystarczy kalkulator, a dla bystrzejszych własna głowa. ;) Lenistwo się szerzy w narodzie... Wystarczy tylko założyć sobie jakie DPI nas zadowala przy oglądaniu zdjęcia z konkretnej odległości.

Wedlug mnie to nie chodzi o lenistwo czy brak umiejetnosci, tylko oszczednosc czasu.

glenio
19-11-2008, 16:28
Eeetam, mózg potrafi bardzo szybko przywołać raz zapamiętane informacje - na pewno o wiele szybciej niż trwa uruchomienie kompa. ;)

sote
19-11-2008, 16:37
Eeetam, mózg potrafi bardzo szybko przywołać raz zapamiętane informacje - na pewno o wiele szybciej niż trwa uruchomienie kompa. ;)

To fakt ;)
ale sprobuj obrobic fotke bez pomocy komputera :mrgreen:

bombel
19-11-2008, 16:38
Też jestem zdania, żeby nie przesadzać z komputeryzacją...

Przykład:

W sposób maxymalnie uproszczony można przyjąć, że jeśli rozdzielczość wydruku (podkreślam rozdzielczość wydruku, nie pliku w kompie) w wielkości 254 dpi jest dla nas wystarczająca - a na małych i średnich formatach nikt bez lupy nie dostrzeże różnicy pomiędzy 254 a 300 dpi - wtedy obliczyć wielkość odbitki jest w sumie prosto...

Jeśli odbitka ma 1600 x 1200 pixeli, wtedy odbitka o rozdz. 254 dpi będzie miała 16 x 12 cm. Zauważacie jakąś prawidłowość? To dobrze.

Ile będzie miało zdjęcie o rozmiarach 1234 x 876 pixeli na odbitce o bardzo ładnej rozdzielczości 254 dpi? No, dziewczynki i chłopcy?

Oczywiście 12,34 x 8,76 cm.

Czy do tego potrzebny jest jakiś szczególny program? Wolne żarty... A jeśli ktoś bardzo chce mieć rozdzielczość 300 dpi (jakiś mit, ale ładnie wygląda) to niech ilość pixeli dzieli przez 118 i wyjdą mu centymetry. Nie pytajcie czemu, ale tak jest.

glenio
19-11-2008, 16:42
To fakt ;)
ale sprobuj obrobic fotke bez pomocy komputera :mrgreen:

Podobno w epoce celuloidu łupanego ludzie coś takiego praktykowali... ;)

sote
19-11-2008, 16:53
bombel zakladasz ze kazdy kto pstryka fotki musi znac "bajki o dpi"?

Nikt nie mowi ze wszystko trzeba robic na kompie,
sa rzeczy ktorych sie jednak bez niego zrobic nie da,
a wiele zrobi sie latwiej, przyjemniej i szybciej.

bombel
19-11-2008, 16:57
bombel zakladasz ze kazdy kto pstryka fotki musi znac "bajki o dpi"?

Dlatego nie mącę, nie klaruję, że wystarczy znać matematykę na poziomie 3 klasy podstawówki, nie tłumaczę, żeby sobie samemu wzorki wyprowadzać...

Tłumaczę (jak dziecku): ilość pixeli podziel przez sto (to znaczy przesuń przecinek o dwa miejsca w lewą stronę) i wyjdzie ilość centymetrów w rozsądnej rozdzielczości.

Jeszcze źle? Jeszcze potrzeba jakiegoś programu? Matko boska... :| Myślałem, że towarzystwo jeszcze dysponuje takim kapitałem umysłowym, żeby nie szukać aż tak szczegółowych pluginów. :)

sote
19-11-2008, 17:00
Dlatego nie mącę, nie klaruję, że wystarczy znać matematykę na poziomie 3 klasy podstawówki, nie tłumaczę, żeby sobie samemu wzorki wyprowadzać...

Tłumaczę (jak dziecku): ilość pixeli podziel przez sto (to znaczy przesuń przecinek o dwa miejsca w lewą stronę) i wyjdzie ilość centymetrów w rozsądnej rozdzielczości.

Jeszcze źle? Jeszcze potrzeba jakiegoś programu? Matko boska... :|

ja te bajki znam (mniej lub wiecej;) ) ale nie kazdy musi.
Kolega zapytal i otrzymal odpowiedzi.

Co by nie bylo napewno komus Twoj wykladzik pomoze :)

__martinez__
19-11-2008, 17:19
Ile będzie miało zdjęcie o rozmiarach 1234 x 876 pixeli na odbitce o bardzo ładnej rozdzielczości 254 dpi? No, dziewczynki i chłopcy?
Oczywiście 12,34 x 8,76 cm.
Czy do tego potrzebny jest jakiś szczególny program? Wolne żarty... A jeśli ktoś bardzo chce mieć rozdzielczość 300 dpi (jakiś mit, ale ładnie wygląda) to niech ilość pixeli dzieli przez 118 i wyjdą mu centymetry. Nie pytajcie czemu, ale tak jest.

Dzięki - jestem usatysfakcjonowany odpowiedzią :)
Dla mnie temat jest zamknięty.

Pozdrawiam

velaskez
19-11-2008, 17:22
Eee tam, widziałem odbitki z D2h 30x40 i większe, a tam matryca to 4Mpix...

bombel
19-11-2008, 17:32
Dlatego bardzo ciężko będzie napisać program, o jaki pyta pytający. :) Czemu?

Zgodnie z tym co powiedziałem obrazek 1000 x 1000 pixeli będzie miał niezły wygląd na odbitce 10 x10 cm. A da się z tego zrobić odbitkę 11 x 11 cm? Oczywiście. Nikt nie zauważy różnicy.

Idąc dalej, da się zrobić odbitkę 12 x 12 cm? Pewnie, że się da, da się nawet zrobić 15 x 15. Z tym, że jakość będzie spadać. To proste, prawda?

Idąc jeszcze dalej da się zrobić z tego pliku odbitkę 20 x 20, 30 x 30, a nawet 100 x 100 cm - trzeba sobie tylko znaleźć jakiś punkt odniesienia, jakiś bazowy poziom i wyznacznik jakości. Do czegoś trzeba 'tą jakość' przyrównać...

Skoro w naszym przykładzie będzie OK odbitka 10 x 10, to i 11 x 11 będzie OK, 12 x 12 też nie zaszkodzi, ale już 20 x 20 może zacząć brakować jakości... A 30 x 30 jeszcze bardziej zacznie brakować... A 100 x 100 jeszcze bardziej, czyż nie?

Ale do tego, żeby to wiedzieć, trzeba mieć jakiś poziom odniesienia - którego wyliczenie podałem. Jest nawet dość proste do zapamiętania. :)

cezarycezary
20-11-2008, 14:02
Ale ale.. jest taki jpegcrops. Gdy przycinasz zdjęcie, pokazuje Ci na zielono, żółto, czerwono jakość zdjęcia (bardzo dobra, średnia, marna), biorąc pod uwagę DPI. Z tego co pamiętam, te wartości DPI przyporządkowane do kolorków można edytować. Wtedy przycinasz sobie do formatu np. 20x30 cm i widzisz, jakiej jakości będzie odbita :)

dets rajt!
Polecam tym którzy nie mieli jeszcze przyjemności obcowania z programem :)
Genialnie-Prosty Prosto-Genialny!

Panowie życie trzeba sobie ułatwiać bo jest ono juz wystarczająco "łatwe-mało" ;)

Kasandra
20-11-2008, 14:45
super bombel, bardzo dziękuję też mi się wyjaśniło...ale teraz poproszę krok dalej:
jak wg tego co napisałeś wychodzi mi odbitka 20 na 30cm to jak ją powiększyć?do np 30 na 40cm
chyba,że jest to już zabieg trudniejszy i go nie pojmę.
Z góry dziękuję

Fenek
20-11-2008, 18:04
super bombel, bardzo dziękuję też mi się wyjaśniło...ale teraz poproszę krok dalej:
jak wg tego co napisałeś wychodzi mi odbitka 20 na 30cm to jak ją powiększyć?do np 30 na 40cm
chyba,że jest to już zabieg trudniejszy i go nie pojmę.
Z góry dziękuję
Nie jestem bombel ale spróbuję odpowiedzieć. ;) Oprócz przycięcia (ze zdjęcia o proporcjach boków 2:3 trzeba zrobić czy czwarte) w zasadzie nie rób nic, chyba że dysponujesz narzędziem, które lepiej zinterpoluje plik do większych wymiarów. Nie wiem jak to robią laby ale pewnie nic ponad standardowego bicubica, więc albo oddawaj do labu i nie martw się niczym, albo próbuj softu typu Genuine Fractals. ;)