Zobacz pełną wersję : Nikon LC-37 UV
Jak w temacie - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?:) Kupiłem 50-tke na aukcji i moge opcjonalnie dokupic ten filterek, ktoś miał z nim stycznośc?
Bardzo porzadne UV. Polecam. Nie tylko ze względu na nazwę...
Obcowałes z nim co nie co , czy tylko z obiegowych opinii?
Ja miałem na 18-200VR. Praktycznie nie było różnicy z czy bez na szkle. Po stwierdzeniu, że na filtrze nie ma żadnych rys, zrezygnowałem z zakładania dodatkowej soczewki.
Ale jeżeli chcesz, to jak najbardziej godna polecenia.
Ja miałem na 18-200VR. Praktycznie nie było różnicy z czy bez na szkle.
Nie do końca rozumiem-miałes z 18-200 lc-37? może lc-77? Mam okazje dokupic razem z 50-tka , chyba to nie ten sam filter?
L37C to jest symbol filtra. Jest (a raczej był, bo już nie jest produkowany) on przeznaczony do fotografii w kolorze i ma wielowarstwową powłokę, w przeciwieństwie do filtrów L39, które, z kolei, były jednowarstwowe i przeznaczone do fotografii czarno-białej. L37C był dostępny w średnicach 39, 52, 62, 72, 77, 95 i 122 mm, a L39 tylko w jednej: 52 mm. Tak więc cyferki w symbolu nie mają nic wspólnego z średnicą gwintu filtra.
L37C to jest symbol filtra. Jest (a raczej był, bo już nie jest produkowany) on przeznaczony do fotografii w kolorze i ma wielowarstwową powłokę, w przeciwieństwie do filtrów L39, które, z kolei, były jednowarstwowe i przeznaczone do fotografii czarno-białej. L37C był dostępny w średnicach 39, 52, 62, 72, 77, 95 i 122 mm, a L39 tylko w jednej: 52 mm. Tak więc cyferki w symbolu nie mają nic wspólnego z średnicą gwintu filtra.
Może wspomógł byś mnie wiedzą na temat filtrów polaryzacyjnych Nikona?
Jak wypadają w konfrontacji z obecnymi MRC B+W?
Był bym wdzięczny.
Genialne UV, mam na stałe na N17-35. Cudo.
Może wspomógł byś mnie wiedzą na temat filtrów polaryzacyjnych Nikona?
Jak wypadają w konfrontacji z obecnymi MRC B+W?
Był bym wdzięczny.
Akurat mam polara Nikona i Heliopana, niestety nie B&W. Jakość bardzo podobna, Heliopan wydaje się dawać nieco ostrzejsze fotki, ale to widoczne dopiero w 100% powiększeniu. Jest lekka różnica w oddaniu kolorów, Nikon zdaje się nieco chłodniejszy, ale to może zależeć od indywidualnego postrzegania kolorów. Heliopan (i B&W) ma mosiężną oprawkę, natomiast Nikon chyba z jakiegoś stopu aluminiowego, bo jest nieco lżejszy. W Polsce filtry Nikona sa zdecydowanie zbyt drogie, przynajmniej tam gdzie kupiłem, czyli w Media Markt. Za 77 mm dałem ca 650 zł, a w GB można dostać znacznie taniej (np. http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=12417&1=Nikon+Circular+Polarising), nie wspominając USA.
Akurat mam polara Nikona i Heliopana, niestety nie B&W. Jakość bardzo podobna, Heliopan wydaje się dawać nieco ostrzejsze fotki, ale to widoczne dopiero w 100% powiększeniu. Jest lekka różnica w oddaniu kolorów, Nikon zdaje się nieco chłodniejszy, ale to może zależeć od indywidualnego postrzegania kolorów. Heliopan (i B&W) ma mosiężną oprawkę, natomiast Nikon chyba z jakiegoś stopu aluminiowego, bo jest nieco lżejszy. W Polsce filtry Nikona sa zdecydowanie zbyt drogie, przynajmniej tam gdzie kupiłem, czyli w Media Markt. Za 77 mm dałem ca 650 zł, a w GB można dostać znacznie taniej (np. http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=12417&1=Nikon+Circular+Polarising), nie wspominając USA.
Dzięki za informację.
Ja używam od niepamiętnych czasów 62mm Nikon L37c i L1bc - ten drugi to chyba skylight ale jeśli kto wie o nim więcej będę wdzięczny. Filtry są świetne, szkoda że już niedostępne.
O tym L1BC: tak, jest to filtr typu Skylight (powinien mieć lekko różowe zabarwienie), ma wielopowłokowe pokrycie, produkowany był w niewielu średnicach gwintu (39, 52, 62 i 72 mm, dziwne, ale nie w 77 mm) oraz z gwintem bagnetowym. To bardzo dobrej jakości filtr, można go trzymać na szkle jako protekcyjny.