Zobacz pełną wersję : Dublowanie zakresu - czy jest sens?
Witam, stoję przed małym dylematem, mianowicie zastanawiam się nad kupnem 50-tki 1.8 w połączeniu z DX, w dalszej przyszłości na pewno FX, niedawno jednak stałem się posiadaczem t 28-75 2.8 , i tutaj pies pogrzebany :) Nie miałem okazji sprawdzic jakosci obu szkieł razem , a przyznam , że jestem bardzo zadowolony z ostrości tamrona na 50 mm. Jeżeli w grę wchodzi wyłącznie lepsze światło i mniejsza waga to i tak byście inwestowali w to szkło?
TAK. Cena tego szkła jest naprawdę mała, a radość z niego wielka. Dużo osób sprzedaje używki porozglądaj sie :)
jacek.gold
18-11-2008, 09:22
50-tka to jednak inna bajka niż zoom
poza tym światło 2,8 a 1,8 to też spora róznica
W gre nie wchodzi cena - wiem, że jest malutka,nawet jestem w trakcie pertraktacji kupna tego szkła. Zastanawia mnie tylko, czy kupując nikkora nie potrzebnie nie zdubluje zakresu przy tej samej jakości
W gre nie wchodzi cena - wiem, że jest malutka,nawet jestem w trakcie pertraktacji kupna tego szkła. Zastanawia mnie tylko, czy kupując nikkora nie potrzebnie nie zdubluje zakresu przy tej samej jakości
jeśli nie będziesz potrzebował używać przysłon z zakresu 1.8 do 2.8 to sobie daruj
jeśli nie będziesz potrzebował używać przysłon z zakresu 1.8 do 2.8 to sobie daruj
Zawsze fajnie byłoby miec 1.8 , ale to nie priorytet
Stalka zawsze jest lepsza od zuma, oczywiscie nie biore pod uwage jakichs wyjatkowych sytuacji. Tym niemniej, moim zdaniem jest to kwestia ceny jaka masz zaplacic za 50-ke. Uzywane w Niemczech mozna kupic srednio za 80-100 euro zaleznie od wersji (non-d i d) widzialem juz za 60-70. Jesli za 60-70 to bym kupil, jesli za wiecej, wolalbym poczekac na nowego Nikkora AF-S. Ale z moim zdaniem za bardzo sie nie licz, bo mnie sie 50-ka Nikona nie podoba ;-) Dla zainteresowanych : lista srednich cen uzywek nikona w Niemczech 4 kwartal 2008 http://www.przeklej.pl/32430050/nikon_gebrauchtpreise_objektive_zubehoer_iv.pdf
Zawsze fajnie byłoby miec 1.8 , ale to nie priorytet
no więc nie kupuj tej 50-ki, bo będzie leżała bezużyteczna, szczególnie jeśli jesteś przyzwyczajony do używania zooma ;)
edit:
ja mam 50/1.4, ale używam ją tylko, gdy potrzebuję małych liczb przysłon (portret i trudne warunki oświetleniowe)
K-Krzysiek
18-11-2008, 10:17
Przy cenie 399 zł w fotojokerze chyba się nie opłaca używki + przesyłka
ostatnie pytanie : czy w przypadku wyboru 50 tki 1,8 bez D (z szybką) mogę liczyc na większą ostrośc na przysłonie 2.8 niż w Tamronie? ważne pytanie ponieważ aukcja zaraz się kończy :)!
Powinieneś liczyć ale .... jesli nie będziesz robił powiększeń dużych powiększeń różnica nie będzie zbyt widoczna. No i bez D -(niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) gorzej współpracuje z lampami (brak info o odległości).
Co do D wiem o pracy z lampą, nie stanowi to dla mnie problemu, dzięki za wsyztskie rady, zakres ostał zdublowany :) za 4 dni szkiełko bedzie u mnie :) pozdro!