PDA

Zobacz pełną wersję : Torba lowepro do D90

XGrzesX
18-11-2008, 02:02
Chcę kupić torbę Lowepro, która pomieści:

- D90 z obiektywem 18-105mm
- obiektyw 50/1.8
- lampę

Które modele polecacie ?

XGrzesX
07-12-2008, 22:58
Po długich poszukiwaniach wstępnie zawęziłem wybór do dwóch modeli:
Lowepro Nova 160
Lowepro Nova 170

Niestety, nie miałem okazji mieć ich w rękach więc nie wiem czy na pewno pomieszczą elementy które podałem wcześniej. Nova 170 jest 3 centymetry wyższa od Nova 160.
Czy orientujecie się, która torba będzie OK w moim przypadku ?

Przy okazji chciałbym się jeszcze Was zapytać czy bezpiecznie jest wkładać do torby aparat z zamontowaną na obiektywie osłoną przeciwsłoneczną. Mam na myśli wkładanie osłoną (obiektywem) do dołu.

uzma
07-12-2008, 23:34
Jedna i druga jest odpowiednia, nie tylko dla 50/1.8 i sabinki. Wszystko zależy od tego jak zamierzasz rozwijać system. Jeśli za chwilę zaczniesz dokupować (lub wymieniać) obiektywy, w tym pojawią się jasne szkła 2.8 - pomyśl o 190.

Co do osłony przeciwsłonecznej - nikon tak projektuje obiektywy aby możliwe było założenie osłony "lewą" stroną, tzn w kierunku body i tak właśnie powinno wkładać się obiektyw (lub kpl body) do torby.

XGrzesX
19-12-2008, 23:54
Jaszcze mam jedno pytanie. Czy bezpiecznie jest jeśli aparat w torbie leży całym ciężarem na obiektywie ? Czy lepiej jak leży obiektywem w dół ale opiera się korpusem o przegródkę ?

marekm
20-12-2008, 10:32
Po długich poszukiwaniach wstępnie zawęziłem wybór do dwóch modeli:
Lowepro Nova 160
Lowepro Nova 170

Niestety, nie miałem okazji mieć ich w rękach więc nie wiem czy na pewno pomieszczą elementy które podałem wcześniej. Nova 170 jest 3 centymetry wyższa od Nova 160.
Czy orientujecie się, która torba będzie OK w moim przypadku ?...

Seria Nova XXX nie jest tak solidna jak seria Nova X - konstrukcja jest miękka, osprzęt plastikowy, a materiał wydaje się być gorszej jakości.

Zaletą nowej serii jest natomiast większa wysokość. Dla przykładu Nova 200 zmieści w pionie N70-200/2.8, natomiast w torbie Nova 5 to jest niemożliwe.

Jaszcze mam jedno pytanie. Czy bezpiecznie jest jeśli aparat w torbie leży całym ciężarem na obiektywie ? Czy lepiej jak leży obiektywem w dół ale opiera się korpusem o przegródkę ?

Bezpieczniej jest jeżeli aparat wraz z obiektywem skierowanym do dołu podparty jest na korpusie, na odpowiednich przegrodach - są w każdej torbie, więc nie powinno być z tym problemu. Takie umieszczenie aparatu pozwala ponadto na najlepsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni.

watronik7
03-01-2010, 01:30
Posiadam i polecam Lowepro Nova 170AW. W torbie spokojnie miesci sie moj Nikon D90 + Lampa + N18-105 +T70-300 + filtry, kabel pilot i jest jeszcze miejsce na maly obiektyw. Torba dokladnie miesci to wszystko jak opisuje specyfikacja na stronie producenta. Zaleta 170 jest to ze jest ona troszke wyzsza niz 160 w zwiazku z czym mozna schowac nawet D90 z zalozonym szklem 70-300 (srodkowa przegroda, szklo w dol, korpus oparty na przegrodach). Torba solidnie wykonana z kapturem przeciwdeszczowym. Moze niebawem pokaze pare fotek jak to wszystko wyglada.

blady_kriss
03-01-2010, 02:01
A bezpiecznie jest gdy body leży obiektywem do góry?

JURAS12
15-01-2010, 22:36
Posiadam torbę Lowepro Nova 190 AW i bez problemu mieści się D90 wraz z podpiętym N 70-300VR, 18-105VR , polar 67 wraz z opakowaniem, dodatkowa bateria, pilot ML, oraz zestaw do czyszczenia obiektywów wraz z gruszka i jeszcze są wolne 4 przegródki na obiektywy/lampę.:)

Polsar74
16-01-2010, 08:39
Seria Nova XXX nie jest tak solidna jak seria Nova X - konstrukcja jest miękka, osprzęt plastikowy, a materiał wydaje się być gorszej jakości.

Fakt !

Tu (http://allegro.pl/item887387183_torba_lowepro_nova_4_aw.html) masz np. Nova4 z Alle - gość dał sporo fotek - można sobie pooglądać. Sam mam taką - od "marekm" :-) [przy okazji - pozdrawiam] - i sobie bardzo chwalę sprzęcik. Na większe wypady mam też Nova5 i plecaczek.

tomek20stencel5
16-01-2010, 21:48
Też mam taką 4 AW, tylko zieloną i polecam. Jest super. Ja kupiłem za 90zł + przesyłka w idealnym stanie, więc tanio. Jak to było w piśmie napisane: szukajcie a znajdziecie :mrgreen:

[edit] Napisz do gościa że dasz mu 100zł + wysyłka i może się zgodzi, bo widzę, że długo już ją wystawia i nie może sprzedać, bo ludzie kupują gorsze XXX AW.

luki81
18-01-2010, 19:39
Witam ja noszę D90+N70-300 w ToploadZoom AW. Dużo chodzę po lesie i w trudnych warunkach (krzaczorach itp) sprawdza się świetnie.Jest pojemna i na tyle głęboka że nie muszę odwracać osłony przeciwsłonecznej na obiektywie. Dla mnie jest to optymalny pokrowiec i zawsze można coś dopiąć np tubę na drugi obiektyw. Mogę podać ci adres sklepu w warszawie w którym jest duży wybór lowepro wszystko jest na półkach możesz przymierzyć się z aparatem i dobrać coś odpowiedniego dla siebie (nie jak w innych sklepach w których ja szukałem kazali mi zamówić bo nie mają na stanie a potem mocno grymasili gdy okazało się że torba nie jest odpowiednia do aparatu).

Demonek
18-01-2010, 22:49
Ja mam Lowepro Nova 3. Mniejsza niż 4ka. Mieszczę się z D90 + kit, 70-300, 35ka i jest jeszcze miejsce na dwa szkła i jakieś duperele. Zamiast tych 2 szkieł pewnie zmieściłaby się lampa. D90 z podpiętym 70-300 się nie mieści (za niska torba), tzn. mieści, ale na wcisk, a wolę tego nie robić.

watronik7
28-03-2010, 16:52
A bezpiecznie jest gdy body leży obiektywem do góry?

Wydaje mi sie ze jest bezpiecznie. Body dodatkowo opiera sie na jednej ze skladanych przegrodek wiec nie widze problemu.