PDA

Zobacz pełną wersję : Wymienić body czy dokupić obiektyw?

majestickrk
17-11-2008, 20:19
Witam,

mam mały eh.. duży problem. Mianowicie przymierzam się do jakiś zmian w moim zestawie. Na początku myślałem o szerokim kącie Sigma 10-20mm albo Tokina 11-16. Jednak ostatnio rozważam kupno body. Szkło jak szkło, zawsze się przyda, a co do body to tak myślałem, że np. do D80 nie potrzeba obiektywów z silnikiem i są tańsze.

Doradzicie coś w tej kwestii?

pozdrawiam Michał

GeparD
17-11-2008, 20:22
ale z powyzszego nic nie wynika, nikt nie wie co masz za aparat i jakie posiadasz juz szkla, do tego co fotografujesz... czy ktos ma na stanie szklana kule bo ja swoja gdzies posialem

majestickrk
17-11-2008, 20:24
A tak przepraszam, to z powodu mojego roztargnienia:)

więc obecnie mam D40x z 18-135mm i SB-600 :)

cardoptic
18-11-2008, 02:01
D80 (wedlug mnie), poczujesz roznice.

GeparD
18-11-2008, 02:20
cardoptic - po czym to wnioskujesz? bo ja dalej, oprocz tego ze ma d40 z uniwersalnym szklem i sabinka, nic nie wiem. nie wiem co on fotografuje, czy potrzebne jest mu szybki tryb seryjny, moze uszczelniane body, moze uzyteczne wysokie ISO, a moze nagrywanie video (d90). Dalej wg mnie jest to wrozenie z fusow i jesli juz bym na nie sie zdecydowal wybralbym opcje kupienia obiektywow i jesli dalej bedzie czegos brakowalo - zmiana body, obiektywy zawsze sie przydadza, ale jak to mowilem - to tylko wrozenie z fusow.

cardoptic
18-11-2008, 12:05
Juz uzasadniam GeparD...
Zaproponowalem body zakladajac, ze bedzie to zmiana na plus, niezaleznie od tego co sie fotografuje. Skupilem sie tez na ostatniej czesci dygresji naszego kolegi: "...do D80 nie potrzeba obiektywów z silnikiem i są tańsze".
Ja rowniez zaproponowalbym obiektyw, ale w tym przypadku doplacanie za silnik w kazdym kolejnym obiektywie, a nastepnie zmiana puszki na taka ze srubokretem, wedlug mnie mija sie z celem... Z tego, co widzialem w linku z podpisu wynika, ze szybki tryb seryjny jak najbardziej przydatny.

carl00s
18-11-2008, 12:38
Juz uzasadniam GeparD...
Zaproponowalem body zakladajac, ze bedzie to zmiana na plus, niezaleznie od tego co sie fotografuje. Skupilem sie tez na ostatniej czesci dygresji naszego kolegi: "...do D80 nie potrzeba obiektywów z silnikiem i są tańsze".
Ja rowniez zaproponowalbym obiektyw, ale w tym przypadku doplacanie za silnik w kazdym kolejnym obiektywie, a nastepnie zmiana puszki na taka ze srubokretem, wedlug mnie mija sie z celem... Z tego, co widzialem w linku z podpisu wynika, ze szybki tryb seryjny jak najbardziej przydatny.

Co jak dla mnie jest twierdzeniem co najmniej dziwnym. Generalnie - D40X to nie jest mistrzostwo swiata, ale posiada dobra matryce. To, ze nie ma silnika w body to nie ma znaczenia. Teoria, ze nie ma sensu kupowac szkiel z silnikiem rozbija sie IMHO o argument, ze zmiana body na jakie ono by nie bylo, nie spowoduje, ze napedy w szklach nagle przestana byc przydatne - wrecz przeciwnie - naped w body nie zapewni takiej precyzji i szybkosci dzialania jak taki wbudowany w szklo. Wiec - czy to bedzie D40, D80 czy moze D500000, szkla dalej beda sluzyc.
Ja zastanowilbym sie raczej nad zainwestowaniem w szkla - body mozna zmienic zawsze, a szkla to juz system.

Oczywiscie podzielam zdanie GeparD'a - szkla tylko i wylacznie dobrane pod katem potrzeb fotografi jakie praktykujesz.

cardoptic
18-11-2008, 14:05
Moze czegos nie zrozumialem,ale gdyby aspekt ekonomiczny nie byl istotny dla autora watku, to nic by o tym nie wspominal (moze nawet watku by nie bylo).
W pelni sie z Wami zgadzam - szkla nadal beda spelniac swoja role i nie mialem na mysli bezsensu ich kupowania pod tym wzgledem.
Tylko wg mnie wczesniejsza zmiana puszki, otworzy Michalowi dostep do duzo szerszego rynku wtornego i ulatwi odnalezienie ulubionych tematow w fotografii (jesli jeszcze owych nie sprecyzowal).
Oczywiscie najlepiej bedzie jesli autor watku sam napisze cos na temat budzetu, tematyki zdjec itp.itd.

Pozdrawiam :)

KARLOS_vu
18-11-2008, 15:00
Co jak dla mnie jest twierdzeniem co najmniej dziwnym. Generalnie - D40X to nie jest mistrzostwo swiata, ale posiada dobra matryce. To, ze nie ma silnika w body to nie ma znaczenia. Teoria, ze nie ma sensu kupowac szkiel z silnikiem rozbija sie IMHO o argument, ze zmiana body na jakie ono by nie bylo, nie spowoduje, ze napedy w szklach nagle przestana byc przydatne - wrecz przeciwnie - naped w body nie zapewni takiej precyzji i szybkosci dzialania jak taki wbudowany w szklo. Wiec - czy to bedzie D40, D80 czy moze D500000, szkla dalej beda sluzyc.
praktykujesz.

Zgadzam się co do szkieł
Mam D80 i dwie Sigmy obie HSM - uzasadnienie myślę zbędne

Hmm ciężko tu jednoznacznie podpowiedziec koledze, ponieważ wszystko zależy od wielu czynników
of finansów począwszy.
Ja przy poprzednim aparacie ( analogu ) zainwestowałem w kilka szkieł
Potem cały czas miałem nie dosyt że BODY drętwe i tak doczekałem czasów cyfrówek
Ja zmienił bym BODY na początek, nie wiem D80 czy wyżej ale BODY
Potem mając dobra bazę budował bym szkła - ja obecnie idę tą metodą i jest wsio OK

carl00s
18-11-2008, 15:15
KAROLS_vu tylko, zdaje sie, to SZKLA sa podstawa. Bo chocbys mial i D3, to podpinajac biedne szklo zdjecia tez beda takie. Natomiast majac dobre szkla, nawet biedniejszy korpus da niezle wyniki.
Argument, ze rynek wtorny jest tanszy - musze sie zgodzic, nie mam wyjscia. Ale dalej brnac w to - kurcze, fotografia to wor bez dna, skoro kolega sie wciagnal (a uznaje, ze tak, skoro chce juz cos zmieniac), to nie ucieknie od wydatkow. Bo po zmianie na D80 - zostanie tylko i wylacznie inwestycja w coraz lepsze szkla.

W skrocie - zmiana body nie jest w stanie przyniesc tyle kozysci co zmiana szkiel.

Oczywiscie racja - autor zdecyduje na podstawie zasobnosci portfela i wlasnych potrzeb:).

KARLOS_vu
18-11-2008, 15:24
Nie mając szkieł tylko kita na D40 ja bym zrobił jak pisałem
TO co piszesz jest prawdą, ale życie wszystko weryfikuje
Będą inwestycje w szkła i pozostanie nedosyt z BODY

Cóż - ja miałem PENTAXa więc można powiedzieć zaczynałem od zera
Kolega ma D40x więc przesiadka na D80.... hmmm gdyby przynajmniej D200
łatwiej by było doradzić szkła czy BODY. Jeśli wymieniasz tylko ze względu na śrubokręt
cóż chyba koledzy mają racje

boorg
04-12-2008, 20:29
...W skrocie - zmiana body nie jest w stanie przyniesc tyle kozysci co zmiana szkiel...
Święte słowa. :)

Myślę dokładnie tak samo. A dodatkowo lubię manualne ostrzenie. Co ma duży plus przy wyborze obiektywów. ;)
Sam mam Nikona D40. Aby zmienić go na D80 musiałbym sprzedać D40 (za mniej więcej połowę ceny) i dołożyć z 1500 zł. A za 1500 zł to można kupić fajne nowe "szkiełko" z silniczkiem albo 2-3 manualne szkiełka. :)

Reasumując.
Właściciel Nikona D40x z fajnym szkiełkiem zrobi więcej, niż właściciel Nikona D80 z "kit"em.

osttel
04-12-2008, 21:19
Pozwole sobie coś napisać. Zaczołem swoją przygodę z fotografia stosunkowo niedawno (D80). Jestem jednym z ,,tych", którzy zamienili D80 na D90 (choć to bez sensu patrz ,,onanizm sprzętowy"), potem dokupiłem szkła(to też ,,onanizm") i z całą pewnością stwierdzam, że w przypadku amatora, który się uczy i szuka ,,szkła" dają więcej frajdy i uczty dla duszy i oka. Tak więc kończąc swoja amatorską:) wypowiedz chciałbym skromnie zaproponować inwestycję w obiektyw. Aczkolwiek (choć nie znam możliwości D40) myślę, że zamianę na D80 kolega odczuje od pierwszej sekundy tak jak ja odczułem zmiane D80 na D90.

georghe
04-12-2008, 22:15
Kupiłbym szkło/szkła - zdecydowanie.
Z drugiej strony nie dziwię się dylematom autora wątku skoro jest w posiadaniu tylko jednego szkiełka. Pora na kolejne, potem już poleci.... :)

sokrates
04-12-2008, 23:18
napiszę tak, lepszych zdjęć D80 nie zrobi od 40. (wiem bo zmieniałem jakiś czas temu puszkę d40 ->d80) ale, ale - ta zmiana to zupełnie inny komfort fotografowania, jak by na to nie patrzeć d80 i d40 nie różni tylko śrubokre - notabene brak śrubokręta jest najmniejszą wadą d40 ;-)
z drugiej strony nic nie zastąpi dobrego szkła - dowiedziałem się o tym jak zanabyłem N17-55 2,8.

Articool
04-12-2008, 23:25
Moim skromnym zdaniem odpowiedź jest uzależniona od tego kiedy i ile autor wątku będzie mógł przeznaczyć na następny zakup sprzętu foto. Jeśli to będzie za rok, to oczywiście wybrałbym na dzień dzisiejszy szkło, a jesłi to będzie za miesiąc dwa czy trzy to bym wybrał body a w drugim rzucie jakieś nowe szkiełko... ale to tylko moja sugestia

velaskez
05-12-2008, 02:07
szkła:) argument, żeby kupić nowe body, po to by korzystać z tańszych szkieł jest do bani. Fajnie jest poużywać manualnych szkiełek, one są naprawdę tanie...ale do tego trzeba by mieć Dxxx. Tylko wtedy będzie pomiar światła (no chyba, że ktoś lubi robić bez pomiaru totalnie - ja tak działam z D80 +m42). A tak, dołożenie tych 200-300zł do szkła z silnikiem w body, a dołożenie 1500 do body z silnikiem...odpowiedź chyba sama się narzuca.

ray_knox
08-12-2008, 19:39
Sam mam Nikona D40. Aby zmienić go na D80 musiałbym sprzedać D40 (za mniej więcej połowę ceny) i dołożyć z 1500 zł. A za 1500 zł to można kupić fajne nowe "szkiełko" z silniczkiem albo 2-3 manualne szkiełka. :)

chyba trochę przesadzasz: body D80 można dostać już od 1685pln wg ceneo (http://www.ceneo.pl/386227) lub 1534pln (!!!) wg skąpca (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539). Biorąc zatem pod uwagę cenę np. z EuroRTV, czyli 1749pln (sporo osób może mieć obiekcje przed zakupami w sklepach z najniższą ofertą), dysponujesz wolnymi środkami w kwocie ok. 250zł. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że kupiłeś D40 za 5 stówek (o ile nabyłeś go jako "nówkę-sztukę" z papierami).