Zobacz pełną wersję : Cy100MR vs. KH-120M
Przymierzam się do kupna lampy do domowego studio.
Finansowo oczywiście jestem ograniczony :mrgreen: ale zależy mi na płynnej regulacji siły błysku. Po analizie rynku pozostał mi wybór pomiędzy dwoma lampami:
CY100MR
http://www.funsports.pl/p,pl,18,lampa+studyjna+cy100mr.html
Znana wielu osobom lampa, zazwyczaj pozytywnie oceniana, niedroga, ale nie ukrywam że wizualnie jakościowo wypada średnio, a i na niektórych forach można napotkać osoby które miały z nimi problemy (m.in. z topiącą się obudową albo niewidocznym błyskiem na zdjęciu)
KH-120M
http://www.funsports.pl/p,pl,338,lampa+studyjna+kh-120m.html
Mało znana chyba lamkpa. Starałem się coś o niej znaleźć, jakieś testy, opinie, ale bez większych rezultatów. Domyślam się że to 120Ws to pic i obie lampy mają podobną moc ale ta lampa ma regulację czasu błysku (2 stopniową) a poza tym wygląda zdecydowanie lepiej jakościowo. Jedyna wada jaką widzę to o 60zł większa cena.
Zakupy w tym tygodniu więc bardzo proszę o pomoc :)
ta lampa ma regulację czasu błysku (2 stopniową)
pierwszy raz widze lampe studyjna z regulacja czasu blysku. a raczej nie widze
podany czas blysku to raczej przedzialy czas w zaleznosci od ustawionej mocy lampy.
chyba ze sie myle .. pytanie tylko po kiego grzyba cos takiego wprowadzac?
a poza tym wygląda zdecydowanie lepiej jakościowo. Jedyna wada jaką widzę to o 60zł większa cena.
chyba sam sobie odpowiediales na pytanie.
cy-100 to stary sprawdzony model kh to chyba nowosc w ofercie funsporta - zaleta jest halogenowy pilot i wikesa powierzchnia okna footceli .. reszta podejrewam jest podobna
podany czas blysku to raczej przedzialy czas w zaleznosci od ustawionej mocy lampy.
chyba ze sie myle .. pytanie tylko po kiego grzyba cos takiego wprowadzac?
:oops: Ojj no nie znam się jeszcze to dopiero początki ze studiem :mrgreen:
jedno jest konsekwencją drugiego. Zmiana mocy to zmiana czasu błysku, więc ten regulator służy do obu rzeczy naraz. Wykorzystuje się to w praktyce gdy się chce zamrozić ruch. Producenci podają najczęściej czas t 0,5, ale istotniejszy do zamrażania czas t 0,1 jest wiele dłuższy. Producenci podają ten czas dla pełnej mocy. Dla ułamka mocy te czasy sa krótsze, ale ciężko dotrzeć do takich danych. Broncolor to podaje, chińczyki nie :-D
KH-120M
http://www.funsports.pl/p,pl,338,lampa+studyjna+kh-120m.html
Mało znana chyba lamkpa. Starałem się coś o niej znaleźć, jakieś testy, opinie, ale bez większych rezultatów. Domyślam się że to 120Ws to pic i obie lampy mają podobną moc ale ta lampa ma regulację czasu błysku (2 stopniową) a poza tym wygląda zdecydowanie lepiej jakościowo. Jedyna wada jaką widzę to o 60zł większa cena.
Zakupy w tym tygodniu więc bardzo proszę o pomoc :)
Nie wiem, czy temat jeszcze aktualny, ale ja 10 dni temu kupiłem w Funsports 2 x KH-120M. W rzeczywistości mają podobno 100Ws.
Wykonanie całkiem w porządku, szybko się ładują, efekty jak dla mnie są więcej jak zadowalające.
Z tym, że muszę zaznaczyć, iż pierwszy raz pracowałem z jakimkolwiek zestawem lamp studyjnych, więc moje doświadczenie na tym polu jest póki co małe.
Nie wiem czy to da jakiś pogląd na ich temat, ale podam link do pewnej małej sesji, w której jak dotychczas raz miałem okazję wykorzystać KH-120M - http://www.fotocichy.getphoto.net/index.php?pageid=4&k=422650
Dodam, że sesję realizowaliśmy wspólnie z forumowym kolegą Wojtasio, który również dysponował dwiema KH-120M z softboxami.
Do większości ujęć wykorzystywaliśmy 3 lampy (2 x z softboxem i 1 x z parasolką rozpraszającą)
Problem nie aktualny ale temat jak najbardziej. Kupiłem KH-120M i mimo że Cy100MR miałem w ręku tylko chwile w sklepie to zdecydowanie KH120M wygląda lepiej, i nawet jeżeli ma takie same parametry jak CY100MR to dopłata za lepszy materiał obudowy i przełączników, oraz halogenową żarówkę modelującą okazała się trafiona.
Postaram sie zrobić jakiś test lampy, opisać wszystko ale muszę najpierw trochę fotek nią porobić :) Po 2 dniach moge powiedzieć tylko jedno, jedyny minus jaki znalazłem to bardzo słaby uchwyt bo po montażu softboxa 60x90 (niby dedykowany do CY100MR) lampa opada niezależnie jak mocno bym dokręcił. Jutro ide do jakiegoś sklepu po materiały na przeciwwagę lub jakiś inny patent na tą niedogodność :)
A może ktoś miał problemy z opadającymi lampami? Jakieś pomysły na rozwiązanie?? :))
...Po 2 dniach moge powiedzieć tylko jedno, jedyny minus jaki znalazłem to bardzo słaby uchwyt bo po montażu softboxa 60x90 (niby dedykowany do CY100MR) lampa opada niezależnie jak mocno bym dokręcił. Jutro ide do jakiegoś sklepu po materiały na przeciwwagę lub jakiś inny patent na tą niedogodność :)
A może ktoś miał problemy z opadającymi lampami? Jakieś pomysły na rozwiązanie?? :))
Ciekawe jak jest różnica wagi pomiędzy softboxem 50x70 a twoim 60x90? Na stronie nie ma danych na ten temat.
Na pewno 50x70 utrzymuje w ustawionej pozycji bezproblemowo, nawet przestawiając całość wielokrotnie.
Ciekawe jak jest różnica wagi pomiędzy softboxem 50x70 a twoim 60x90? Na stronie nie ma danych na ten temat.
Na pewno 50x70 utrzymuje w ustawionej pozycji bezproblemowo, nawet przestawiając całość wielokrotnie.
Mam wrażenie że to właśnie kwestia kilkudziesięciu gramów, no chyba że mam wyjątkowo ciężki softbox, fakt metalowe mocowanie trochę waży. Albo jest duża różnica pomiędzy egzemplarzami lampy i moja trzyma słabiej. Jak mój patent z obciążnikiem z drugiej strony nie zadziała to bede kombinował ze zmianą mocowania :) Ale sama lampka zdecydowanie mnie cieszy :))
Właśnie jestem po krótkiej rozmowie z osobą która korzysta już dłuższy czas z KH100M. Kolejny minus tej lampy to niska temperatura barwowa. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Lampa generuje błysk o temperaturze 5300K, przy czym większość lamp studyjnych błyska z temperaturą 5600K. Widziałem kilka zdjęć w połączeniu dwóch lamp i przy nastawieniu aparatu na 5600K (CY300K) niestety światło z KH100M wpada w niebieski :( Ja mam zamiar działaś razem z SB600, zobaczymy jakie będą efekty.
Oczywiście ta informacja to coś oczywistego dla ekspertów :P ale dla żółtodziobów takich jak ja pewnie cenna wskazówka :D
.. KH100M. Kolejny minus tej lampy to niska temperatura barwowa. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Lampa generuje błysk o temperaturze 5300K, przy czym większość lamp studyjnych błyska z temperaturą 5600K. Widziałem kilka zdjęć w połączeniu dwóch lamp i przy nastawieniu aparatu na 5600K (CY300K) niestety światło z KH100M wpada w niebieski
Oczywiście ta informacja to coś oczywistego dla ekspertów :P ale dla żółtodziobów takich jak ja pewnie cenna wskazówka :D
coś tu nie gra. Jeśli ona ma 5300K to jej światło jest żółte, a nie niebieskie. Jeśli jest niebieskie to ma ponad 5600 K.
coś tu nie gra. Jeśli ona ma 5300K to jej światło jest żółte, a nie niebieskie. Jeśli jest niebieskie to ma ponad 5600 K.
Dokładnie jest tak jak piszesz Jacku.
Ja u siebie ustawiam 5260K i jest idealnie.
Z moich prostych testów też wynika że nie świeci na niebiesko, chociaż jeszcze specjalistą w tej dziedzinie nie jestem :) Zresztą tutaj jest galeria gdzie na wielu zdjęciach wykorzystano CY300K i KH-100M. http://www.flickr.com/photos/krool_rado/
ze zdjęć nic nie wywnioskujemy, bo nie wiem z jakiej strony była jaka lampa.
światło żółte czy niebieskie - to pojęcie względne, zależy jak był ustawiony WB. Tą sama lampą mogę łatwo uzyskać każdy z tych kolorków, w zależności od ustawienia WB. Mówiłem o świetle lampy o 5300 K (zółciejszym :-D) względem lampy o 5600 K (bardziej niebieskie)
pewnie palnik nie ma w szkle domieszki filtrujacej UV - stad bardziej chlodne swiatlo
odroznic mozna po kolorze palnika - z filtrem UV powinien miec zoltawa barwe - jak szklana fifka po 10 fajkach ;)
przezroczyste sa bez filtra (te chinskie)
jak dobrze popatrzec to nawet w sabinie widac zoltawy palnik
światło żółte czy niebieskie - to pojęcie względne, zależy jak był ustawiony WB.
To akurat wiem :D było ustawione na CY300K czyli 5600K.
No właśnie... Ja też dziś jadę po lampki i właśnie znalazłem tę KH-120M. Jednak ta ma nieco inną temp niż stara dobra CY100MR. Teraz pytanie. Jeśli kupię 1 CY100MR i jedną KH-120M to na fotce będzie widoczna różnica temp...??Pewnie lepszym pomysłem jest zakup 2 szt tego samego modelu ... prawda??
Propos tematu. Dzięki uprzejmości firmy FS miałem okazję porównać te dwie lampy ze sobą. Tutaj (http://lazir.toya.net.pl/~toma/CYvsKH/)możecie zobaczyć efekty tego dość krótkiego (brak czasu) porównania. Czekam na opinie ... :)
Propos tematu. Dzięki uprzejmości firmy FS miałem okazję porównać te dwie lampy ze sobą. Tutaj (http://lazir.toya.net.pl/%7Etoma/CYvsKH/)możecie zobaczyć efekty tego dość krótkiego (brak czasu) porównania. Czekam na opinie ... :)
Super opis!!! Dzięki.
a czy ta KH-120M to ma mocowanie typu Bowens ?? czy na nią nie da sie nic nałożyć ? żadnego soft box-a
Otiv: Założyć się da. Ja miałem na nich softbox-y ale napewno nie z mocowaniem bowensa. Ja używam tych uniwersalnych z FS
a czy ta KH-120M to ma mocowanie typu Bowens ?? czy na nią nie da sie nic nałożyć ? żadnego soft box-a
Otiv: Założyć się da. Ja miałem na nich softbox-y ale napewno nie z mocowaniem bowensa. Ja używam tych uniwersalnych z FS
Potwierdzam! Są do tego dostępne różne akcesoria w tym i softboxy, ale nie jest to raczej mocowanie Bowensa.
Nabyłem lampy KH120 i KH150, i softboxy do nich, ale jest mały problem, tzn lampa z założonym softboxem, nawet małym (40x40) opada nawet przy mocno dokręconej śrubie. Z parasolkami tego nie robi. Trochę to denerwujące, na razie radzę sobie w ten sposób, że zawiązuje naprężony kabel zasilający na dole do statywu, ale chyba muszę wydumać jakąś przeciwwagę dla softboxa...
a jak z awaryjnością CY300K - ma ktoś? Były z nimi jakieś większe problemy ? Kompletuję sobie zestawik i się zastanawiam czy brać CY300K czy może Powerluxa ?