PDA

Zobacz pełną wersję : Kodachrome 64

Adams
17-11-2008, 12:25
Witam,
Wysyłał może ktoś do wywołania Kodachrome do Szwajcari, i wie czy wystarczy zwykła informacja co dalej czy musi być wypełniony formularz zamówienia(jak z labu)?

Szuwar
18-11-2008, 08:31
Mały OT:
że też Ci się chce.
Podziwiam i chylę czoła.

Adams
18-11-2008, 10:49
Mały OT:
że też Ci się chce.
Podziwiam i chylę czoła.
:-) Coś za coś, wybrałem jakość kosztem upierdliwości;-)

Szuwar
18-11-2008, 15:37
:-) Coś za coś, wybrałem jakość kosztem upierdliwości;-)

Co nie zmienia faktu, że Cię podziwiam :-D

Adams
18-11-2008, 15:41
Co nie zmienia faktu, że Cię podziwiam :-D
Chociaż jeden, większość uważa to za dziwactwo:-)

Szuwar
18-11-2008, 15:44
Chociaż jeden, większość uważa to za dziwactwo:-)

Sztuka zawsze była postrzegana jako pewnego rodzaju dziwactwo.

Ja z całego serca życzę Ci sukcesów.

gALL
18-11-2008, 16:08
O ile pamietam to mialem koperte zwrotna w Kodachromie 64. Z tym, ze jeden film Poczta Polska mi zgubila i sie wypiela na mnie.

Z ciekawosci zajrze do sklepu foto u siebie na wsi i zobacze, czy nadal w pudelku jest koperta zwrotna.

Pozdrawiam
Klaudiusz

P.S.
Kodachroma fatalnie sie skanuje, film jest tak gesty, ze malo ktory skaner wyrabia.

Adams
18-11-2008, 16:23
O ile pamietam to mialem koperte zwrotna w Kodachromie 64. Z tym, ze jeden film Poczta Polska mi zgubila i sie wypiela na mnie.

Z ciekawosci zajrze do sklepu foto u siebie na wsi i zobacze, czy nadal w pudelku jest koperta zwrotna.

Pozdrawiam
Klaudiusz

P.S.
Kodachroma fatalnie sie skanuje, film jest tak gesty, ze malo ktory skaner wyrabia.

Słyszałem że ciężko z tym,(moje wołanie też jest gęste) ale na scianie podobno nie ma równych. Kupiłem kilka rolek na próbę i niestety nie było kopert. Najwyżej zapłacę te 9$

axer
18-11-2008, 16:26
Kupiłem kilka rolek na próbę i niestety nie było kopert. Najwyżej zapłacę te 9$

Zdradź proszę gdzie kupiłeś.

Adams
18-11-2008, 16:30
Zdradź proszę gdzie kupiłeś.
Ebay. Dobrą cene mają również w jakim angielskim sklepie 7costam.
Adres dokladny jest na forum Leicy(chyba tak sie odmienia) i wogóle sporo tam informacji na temat tego szlachetnego materialu. Na ebayu pojawiaja sie jeszcze Kodachrome 25.

axer
18-11-2008, 16:42
Adres dokladny jest na forum Leicy(chyba tak sie odmienia) i wogóle sporo tam informacji na temat tego szlachetnego materialu. Na ebayu pojawiaja sie jeszcze Kodachrome 25.

Na szybko znalazłem wątek na forum Pentaxa - link (http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15757&sid=933e16a2e8a3fa8d73deb7d60fdc84ef). Spróbuj tam popytać (zobacz zwłaszcza ostatni post). Podali też ciekawe odnośniki.

EDIT: i informacja ze strony Kodaka (http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jhtml?ncc=pl&lcc=&pq-path=1147&pq-locale=pl_PL).

markB
18-11-2008, 17:46

Tylko niestety niewiele sklepów w Anglii śle do Polski. Kodachrome 64 można też dostać za 10.95 funta (cena z wywołaniem) tutaj: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=6260&1=Kodachrome+KR64+135%2D36

cypherdid
18-11-2008, 19:19
Kodachrome można jeszcze dostać. Najpierw się upewnijcie bo słyszałem niepotwierdzoną plotkę że już tylko w US to wywołują. Sprawdź tę Szwajcarię - wiem że 3 lata temu jak ja tam wysyłałem ze znajomymi materiały - to wszystko ładnie wróciło.

axer
18-11-2008, 19:48
Kodachrome można jeszcze dostać. Najpierw się upewnijcie bo słyszałem niepotwierdzoną plotkę że już tylko w US to wywołują. Sprawdź tę Szwajcarię - wiem że 3 lata temu jak ja tam wysyłałem ze znajomymi materiały - to wszystko ładnie wróciło.

Wywołują w Stanach, wysyła się do Szwajcarii. Pokrętne trochę, ale tak jest :)

Adams
18-11-2008, 22:30
Wywołują w Stanach, wysyła się do Szwajcarii. Pokrętne trochę, ale tak jest :)

Dokładnie, został jeden lab na świecie który to woła i tylko 35mm.Ponizej ciekawy link.
http://www.kodachromeproject.com/

W tym 7costam jest po 6 funtów z haczykiem.

eldritch
19-11-2008, 23:34
dołączam do podziwiających,

spytam tylko czy odbitki też w Szwajcarii?

czy zamierzasz zabić efekt skanując film i robiąc odbitki 13/18 w rozdzielczości rzędu 1800px. tudzież nawet drukować w pełnej rozdzielczości skanera?

Adams
20-11-2008, 11:17
Wiesz, dłuższy bok ma zawsze 2 metry jak oglądam slajdy. Wyczuwan troszkę ironi która chyba jest trochę nie na miejscu.

dołączam do podziwiających,

spytam tylko czy odbitki też w Szwajcarii?

czy zamierzasz zabić efekt skanując film i robiąc odbitki 13/18 w rozdzielczości rzędu 1800px. tudzież nawet drukować w pełnej rozdzielczości skanera?

eldritch
21-11-2008, 13:51
nieeee - tylko, że zachowanie jakości tego materiału jest w dzisiejszych czasach dosyć kłopotliwe niestety... kiedyś można było spokojnie zmaterializować takiego Kodaka na papierze nawet w Polsce, a dzisiaj...,

ale skoro to ma być jakość tylko dla własnego użytku - to tym bardziej podziwiam

Adams
22-11-2008, 11:36
nieeee - tylko, że zachowanie jakości tego materiału jest w dzisiejszych czasach dosyć kłopotliwe niestety... kiedyś można było spokojnie zmaterializować takiego Kodaka na papierze nawet w Polsce, a dzisiaj...,

ale skoro to ma być jakość tylko dla własnego użytku - to tym bardziej podziwiam

Właśnie dlatego że jest to do domowego użytku to jest to slajd, gdybym robił to komercyjnie to pewnie cyfra pojawiłaby się w mjej torbie.

bowie
24-11-2008, 21:53
zerknij:
http://www.dwaynesphoto.com/newsite2006/slide-film.html

Adams
25-11-2008, 15:32
zerknij:
http://www.dwaynesphoto.com/newsite2006/slide-film.html

To jest właśnie to miejsce w którym są wywoływane Kodachromy. Innych już nie ma :-(

axer
09-02-2010, 22:25
Odgrzebuję.

Pytanie do wszystkich wysyłających Kodachrome do wołania - czy film pakujecie tylko w tę małą kopertkę z pudełka, czy jeszcze dodatkowo w jakieś bąbelki? Ile czekacie na odesłanie wywołanych slajdów? Mam jedną rolkę do wywołania (w zestawie z kopertą upoważniającą do bezpłatnego wywołania w terminie do 11.2010) i nie bardzo chcę ją stracić przez głupi błąd przy wysyłce. Nie wiem też, na jaki adres mam wysłać kopertę - szwajcarski jest dla większości krajów Europy, niemiecki - dla Niemiec i Austrii. Niestety, nigdzie nie ma wyszczególnionej Polski. Będę wdzięczny za pomoc.

kichu
09-02-2010, 22:33
jak ja pytalem, to mozna film puscic bezposrednio do dwaynes, ale wracal bedzie do europy i tak przez szwajcarie

baqers
10-02-2010, 09:49
ja nie miałem żadnej koperty w pudełku :|

Chyba wsadzę w pudełko (kliszówkę ) i tyle - będę wysyłam z ludźmi z forum obok

Adams
10-02-2010, 10:08
Ja zawsze dodatkowo wkladalem do koperty z bąbelkami.

Koperty sa tylko w wfilmach kupionych w Europie z opłaconym wywołaniem.

Ale mam wrażenie że Kodak spokojnie podchodzi do płatności:-) pierwszy raz przysłali mi fakturę którą zapłaciłem przelewem po otrzymaiu wywołanych slajdów, natomiast drugi raz nie przysłali mi faktury za 8 rolek. Pisałem maile ale niestety nie odpowiedzieli ile mam zapłacić.

axer
10-02-2010, 11:11
Ja zawsze dodatkowo wkladalem do koperty z bąbelkami.

A wysyłałeś do Szwajcarii, Niemiec (te adresy są na kopercie dołączonej do opakowania) czy USA?

brylek
10-02-2010, 15:57
Dziś dzwoniłem do slkepu http://www.czarno-biale.pl/sklep/ i Pani mi powiedziała ze wołają u nich te filmy , wiec czy nie lepiej wysłać do pana Marka?

Adams
10-02-2010, 16:09
Dziś dzwoniłem do slkepu http://www.czarno-biale.pl/sklep/ i Pani mi powiedziała ze wołają u nich te filmy , wiec czy nie lepiej wysłać do pana Marka?

Co wołają? Kodachromy!!!! Dobre.
Wysylam zawsze do Szwajcari.

radekone
10-02-2010, 16:33

Kodakowe laby do procesu K-14 byly wielkosci malego bloku mieszkalnego, jednak aby byc w zgodzie z amerykanskim prawem antymonopolowym nakazano Kodakowi przekazywanie technologii niezaleznym punktom uslugowym. DP jest ostatnim z takich punktow posiadajacym kompaktowa wersje maszyny do tego procesu, ktorego elementami jest kilka kapieli i kilkanascie naswietlan.

A rozumowanie pani z labu opiera sie zapewne na fakcie, ze kazda rolka filmu 35mm to to samo :mrgreen:

axer
10-02-2010, 16:55

Pozdrowienia dla Pani :)

Wysylam zawsze do Szwajcari.

OK. Bąbelki, w środku uzupełniona o adresy koperta dołączona do opakowania, film do wywołania. Adres szwajcarski.
Z tego co wyczytałem - odsyłają już na swój koszt zaramkowane slajdy. Długo zazwyczaj czekasz na przesyłkę? Jeszcze jakieś pułapki? Coś dodatkowo im trzeba napisać?

Adams
10-02-2010, 17:36
Nawet jak napiszesz to i tak robią wszystko standardowo:-)

czekam ok 10 dni.

axer
05-03-2010, 09:11
Od wysyłki do powrotu slajdów czekałem 8 dni. Rewelacja.

Rycerz
05-03-2010, 09:25
Od wysyłki do powrotu slajdów czekałem 8 dni. Rewelacja.

to teraz napiszcie jak to wygląda na ścianie!!

axer
05-03-2010, 09:28
to teraz napiszcie jak to wygląda na ścianie!!

Ze względu na brak "ściany" nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Podejrzewam jednak, że wyglądać będzie doskonale - skan wygląda obiecująco.

baqers
05-03-2010, 14:29
Hm, a jak ja nie dostałem koperty i adresu? Ktoś pomoże? Bo coś się ludzie z forum pentaxa zebrać nie mogą, a ja bym swój wysłał.

Adams
05-03-2010, 15:57
Na scianie wyglada doskonale, jako ze wolam sam w E6 to podobna gestosc uzyskuje w Fuji. W przyslym tygodniu porownam sobie te same zdjecia robione na Kodachromach i na Fuji Astia.

Robert W
05-03-2010, 21:53
Na scianie wyglada doskonale, jako ze wolam sam w E6 to podobna gestosc uzyskuje w Fuji. W przyslym tygodniu porownam sobie te same zdjecia robione na Kodachromach i na Fuji Astia.

A w czym wywołujesz E-6, pytam bo kupiłem niedawno procesor Jobo i się powolutku przymierzam do wołania a dylematów zapewne kilka się pojawi.

Adams
05-03-2010, 23:20
Wołam w Fuji 6-kąpielowej.