Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Stary dom na Pomorzu
Przedstawiam zdjęcie starego, poniemieckiego domu o dość ciekawej architekturze. Nie było możliwości innego podejścia. Kadr bardzo ciasny ze względu na nieciekawe najbliższe otoczenie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/2677/domfxf5.jpg)
Pierwszy! :)
A poważnie - żebym był powalony konwersją, to nie powiem, choć chałupa całkiem niczego sobie. Kadr może nie jest rzeczywiście najbardziej odpowiedni, ale skoro piszesz, że musi być ciasno, to musi.
Chciałeś osiągnąć taki efekt, czy po prostu tak Ci wyszło? Nie żeby było jakoś szczególnie źle, ale konwersja nie poprawia zdjęcia, nie robi z niego jakiegoś wyróżniającego się, nie wnosi wyrazu ani niczym szczególnym się nie odznacza...
Pierwszy! :)
A poważnie - żebym był powalony konwersją, to nie powiem, choć chałupa całkiem niczego sobie. Kadr może nie jest rzeczywiście najbardziej odpowiedni, ale skoro piszesz, że musi być ciasno, to musi.
Chciałeś osiągnąć taki efekt, czy po prostu tak Ci wyszło? Nie żeby było jakoś szczególnie źle, ale konwersja nie poprawia zdjęcia, nie robi z niego jakiegoś wyróżniającego się, nie wnosi wyrazu ani niczym szczególnym się nie odznacza...
To co napisałeś dużo dla mnie znaczy. Po cichu mogę przyznać, że to mój debiut jeżeli chodzi o c-b. Być może warto poeksperymentować więcej.
Tak po prawdzie zdjęcie nie jest do końca c-b. Ma lekką niebieskawą dominantę. Chciałem żeby wyglądało na stare. Pewnie nie do końca mi się udało. Oryginał jest mało ciekawy, głównie ze względu na niebo, którego praktycznie nie było.
Tak po prawdzie zdjęcie nie jest do końca c-b. Ma lekką niebieskawą dominantę.
Nie przejmuj się, ja sam w zasadzie nie pamiętam, kiedy zrobiłem zdjęcie cz-b, które nie byłoby kolorowe! :) To znaczy nie miało jakiejś dominanty, rzecz jasna... Tu jeszcze dominant a jest naprawdę mała, pamiętam zdjęcias, które miały ją o wiele większą i też zaliczały sioę do czarnobiałych.
Ale to właśnie jest najciekawsze - robisz zdjęcie czarno białe, któremu za pomocą zafarbu (ów) nadajesz interesujący Cię nastrój: ciepłe, zimne, nostalgiczne, upiorne, i tak dalej... Co do tego konkretnie, zależy jaki miałeś materiał wyjściowy - pewnie można było przy odpowiednie dozie pracy uzyskać różne nastroje.
Jak chcesz i poślesz mi NEFA, mogę spróbować wycisnąć coś z niego, w zależności od czasu, atłasu, zdjęcia, i tak dalej...