Zobacz pełną wersję : Nikon d90 zdjecia czarnobiale?
Witam,
prosze o porade jak ustawic w nikonie 90 robienie zdjec czarnobialych? Nie moge znalezc takiego ustawienia, sa ustawienia monochromatyczne ale w menu retusz a to juz ingerencja w fotke.
Dzieki za pomoc!
Pozdr
driftmen
16-11-2008, 21:07
A nie lepiej później sobie przerobić zdjęcie na B/W w jakimkolwiek programie graficznym?
velaskez
16-11-2008, 21:29
zapewne jak w D80:) Menu fotografowania->optymalizacja zdjęcia->czarno-białe, ale lepiej robić to w programie graficznym...
kronos28
16-11-2008, 21:35
... sa ustawienia monochromatyczne ale w menu retusz a to juz ingerencja w fotke.
a jak sobie ustawisz robienie fot w bw od razu to nie będzie ingerencja w fotke?? :D
kocham to forum - dostarcza mi coraz to nowszych rozrywek, poprawia humor... :D
menu fotografowania... tam zajrzyj
Poza tym - UPRASZA SIĘ O CZYTANIE INSTRUKCJI (ze zrozumieniem)
sa ustawienia monochromatyczne ale w menu retusz a to juz ingerencja w fotke.
Nie ingerencja w fotkę, lecz tak naprawdę utworzenie nowej.
monterze najlepiej to zrob tak jak autograf napisal TUTAJ (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77714)
adam1277
16-11-2008, 22:11
zapewne jak w D80:) Menu fotografowania->optymalizacja zdjęcia->czarno-białe, ale lepiej robić to w programie graficznym...
raczej nie d90 ma takie samo menu jak d300 i d700
velaskez
16-11-2008, 22:17
co za różnica:)
Ja to czekam na pytanie jak wydłużyć czas kręcenia filmów w D90 żeby nakręcić wesele;)
Jest jeszcze inny sposob, nie opisany w instrukcji od d90, zrobienia czarnobiałego zdjęcia:
1. Pomaluj ściany i sufit, te które mają być w kadrze na "czarno-biało"
2. Modela lub modelke też ubierz na czarnobiało i na odkryte ciało nałóż dużo białego pudru.
3. A na koniec pstryk i jest czarno-białe zdjęcie bez ingerencji w plik.
:)
a jak sobie ustawisz robienie fot w bw od razu to nie będzie ingerencja w fotke?? :D
(...)
wg mnie nie, cykam czarnobiale foty osiemdziesiatka, po otwarciu NEFa za pomoca Camera Raw zdjecie mam kolorowe co mnie strasznie zdziwilo
kronos28
16-11-2008, 23:56
:D
wg mnie nie, cykam czarnobiale foty osiemdziesiatka,
... -->
po otwarciu NEFa za pomoca Camera Raw zdjecie mam kolorowe co mnie strasznie zdziwilo
...nie muszę chyba niczego dodawać, bo odpowiedzi samemu sobie udzieliłeś... :D
a foty "czarno białe z aparatu" są raczej szaro szare... ale to tam już "szczegół" :]
Jest jeszcze inny sposob, nie opisany w instrukcji od d90, zrobienia czarnobiałego zdjęcia:
1. Pomaluj ściany i sufit, te które mają być w kadrze na "czarno-biało"
2. Modela lub modelke też ubierz na czarnobiało i na odkryte ciało nałóż dużo białego pudru.
3. A na koniec pstryk i jest czarno-białe zdjęcie bez ingerencji w plik.
:)
Jezu, kawa na monitorze. :-D :-D :-D
Jak nie chcesz ingerować w plik to zainwestuj w dobry czarno-biały film :P
Blasius.G
18-11-2008, 19:21
Jak nie chcesz ingerować w plik to zainwestuj w dobry czarno-biały film :PO kurcze! Jak ja juz dawno nie robilem na czarnobialej kliszy... Chyba sobie taka kupie. Wroca stare czasy:)