Zobacz pełną wersję : Do użytkowników D90 - 2 pytania :)
Witajcie.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum a zarazem szczęśliwym posiadaczem Nikona D90 od 2 tygodni. Wcześniej robiłem zdjęcia na starym wysłużonym Canonie A520. Jako że wcześniej nie miałem wogóle do czynienia z aparatami tej marki mam do was 2 szybkie pytanka które mogą wydać się dość głupie.
1. Czy to normalne że w trybie AUTO lampa błyskowa działa szybciej niż w trybach M, A,S, P ?? Dzisiaj mnie to zaniepokoiło, ponieważ robiąc zdjęcie w jakimkolwiek z trybów manualnych po wciśnięciu spustu migawki do połowy aparat złapał ostrość, a po dalszym dociśnięciu spustu zdjęcie powinno zostać od razu wykonane, a musiałem jeszcze czekac kolo 1-1,5 sekundy aby lampa błyskowa zadziałała.
2. Czy u was tez przy wyciąganiu karty sd z aparatu, stawia ona mały opór (coś haczy) ??
Jak już pisałem, pytania te na pewno dla niektórych z was mogą wydać się głupie dlatego proszę o wyrozumiałość :)
co do pierwszego, to zobacz w jakim trybie masz lampę na trybach "nie-auto". to Ci powinno podpowiedzieć conieco ;)
TristisAnima
16-11-2008, 18:14
Co do 2 no haczyć musi inaczej by wylatywała :)
mOOnlight78
16-11-2008, 18:35
Ja nie zauważyłem czegoś takiego z tym błyskiem, zaś co do wyciągania karty pamięci, to odkąd kupiłem aparat i włożyłem tam 4GB to nie mam poki co po co wyciągac karty, więc nie wiedziałem jak jest :) jednakże spacjalnie właśnie przeprowadziłęm test i okazuje się, że jest lekki opór - karte dociskasz by wyjąc w ogóle i sprężyna wypycha ją do pewnej pozycji i nastepuje lekka blokada, ale zgadzam się z przedmówca, iż to pewnie dla dodatkowego zabezpieczenia.
Faktycznie.....dzięki za odpowiedz. W trybach manualnych gdy lampę ustawie na sam błysk to działa tak jak w trybie AUTO, a gdy dorzucę do tego redukcję czerwonych oczu to wtedy działa tak jak opisałem wyżej.
Wyczytałem jeszcze w instrukcji, że trybu redukcji czerwonych oczu używa się do portretów i że dioda redukcji efektu czerwonych oczu zapala się przed błyskiem lampy błyskowej.
nie wiem jak jest w d90 ale bazujac na d80 nie ma czegos takiego jak dioda redukujaca efekt czerwonych oczu, lampa poprostu blyska kilka razy (przewaznie dwa) by zredukowac odbicie swiatla od dna oka
nie wiem jak jest w d90 ale bazujac na d80 nie ma czegos takiego jak dioda redukujaca efekt czerwonych oczu, lampa poprostu blyska kilka razy (przewaznie dwa) by zredukowac odbicie swiatla od dna oka
da, w D90 jest tak samo.
taki OT: chcialbym zobaczyc ten fragment instrukcji wspominajacy o diodzie ;)
Sleepwalker
17-11-2008, 05:59
To bardzo ciekawe. Właśnie wziąłem D80 do ręki i ustawiłem redukcję czerwonych oczu i zadziałała dioda a nie kilkakrotnie błysnęła lampa. Nie liczę przedbłysku do pomiaru światła. Oczywiście dotyczy to wbudowanej lampy.
taki OT: chcialbym zobaczyc ten fragment instrukcji wspominajacy o diodzie ;)
A jak już zobaczysz to co zrobisz?
Strona 73.
Dioda przy włączonej redukcji świeci również w warunkach, kiedy nie jest potrzebne wspomaganie AF.
W D90 W trybie włączonej lampy z redukcją czerwonych oczu, spust migawki wciska się do połowy. Aparat łapie wtedy ostrość i zapala się dioda. Później gdy dociskacie spust, ponownie zapala się dioda na jakieś 1-1,5 sekundy i dopiero robi się zdjęcie. W trybie AUTO działa to tak samo.
W instrukcji od D90 jest o tym na 71 stronie
Aparat łapie wtedy ostrość i zapala się dioda.
Swieci diodą tylko przy słabym oświetleniu do wspomagania AF (przy wł. redukcji czerw. oczu działa niezależnie od warunków).
Mam jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakładać nowego wątku. Nie mogę ustawić kodeków w komputerze tak aby filmiki nagrywane D90 były odtwarzane płynnie. Mam zainstalowane KLCODEC. Gdy usunąłem sterowniki filmiki chodziły płynnie, gdy zainstalowałem to przycinają. A w podglądzie aparatu wszystko chodzi płynnie tak jak powinno. Spotkaliście się z podobnym problemem??
marko-wroclaw
17-11-2008, 21:39
Tez jestem ciekaw tego, puki co - "olewam" przycinanie się i albo przekompresowuję te filmiki na xvid-a albo po prostu oglądam tnące się