PDA

Zobacz pełną wersję : Sunpak PZ42X- działanie i-TTL przy odchylonym palniku

Valdis
16-11-2008, 15:10
Witam!Mam pilne pytanko-Czy w tym sunpaku PZ 42 X, i-TTL działa również przy pionowym odchyleniu palnika?Chcę go zakupić do mojego D50.W opisach stoi że obsługuje pełny i-TTL..Jak to jest w praktyce.. wie ktoś?

truman20
16-11-2008, 23:43
Też bym się chętnie dowiedział, ale skoro wszyscy polecają systemowe sabinki (przeważnie nie znając możliwości Sunpaka) i wszyscy kupują Sabinki, to jak można się dowiedzieć o działaniu tychże lamp? Jak ktoś posiada w/w Sunpaka albo miał możliwość porównania go z sabinami, to z przyjemnością posłucham jakiegoś małego review na temat tej lampy w połączeniu z Nikonem. A nuż taki Sunpak nie odbiega od systemowej lampy a cenowo pozwala trochę zaoszczędzić. :) Też szukałem w internecie opinii na ten temat, ale znalazłem tylko szczątkowe informacje.

wist
17-11-2008, 01:21
Pisałem już na ten temat. Mam ją od niedawna i niewiele zdjęć z nią wykonałem. http://www.nikon.org.pl/showthread.php?p=970519#post970519 , Pracuje w i-TTLu. Wykonanie jakościowo dobre, przy odchyleniu palnika do góry naświetlenie zdjęć poprawne ( uwzględniając iż światło odbite jest od sufitu.) Poza tym PZ42X posiada wbudowany mały dyfuzor, po jego wyciągnięciu rozproszenie i zdjęcia są OK. Przy 4 bateriach szybkie ładowanie lampy ~ 2-3 sek. W stosunku do naświetlenia Tumaksa, które widziałem tu na forum - tam odchylenie palnia powodowało niedoświetlenie zdjęcia, w tej lampie jest OK. Ogniskowanie lampy przy zmianie ogniskowej obiektywu - poprawne. Polecam jako alternatywa np. do SB 600.

Jacek_Z
17-11-2008, 14:29
...Czy ...i-TTL działa również przy pionowym odchyleniu palnika?...
system TTL jest trak pomyślany, że nie ma to żadnego znaczenia. Każda lampa jeśli potrafi obsługiwać iTTL, to robi to w każdym położeniu palnika.

Valdis
17-11-2008, 19:40
No to sprawa jasna-dzięki za odzew!:-)

truman20
17-11-2008, 19:50
http://xylocopal2.exblog.jp/6980454/, tylko nie próbujcie tłumaczyć strony googlowym translatorem, bo więcej rozumiem czytając to po chińsku niż po przetłumaczeniu na polski. :)
http://unclelimphotography.blogspot.com/2008/08/sunpak-pz42x-external-flash-review.html
http://www.rainydaymagazine.com/RDM2008/Home/June/RDMHomeJune08W2.htm

Pozwolę sobie przytoczyć kawałek review tego Sunpaka:

Należy zwrócić uwagę, pokrywkę komory baterii czuje brudnopis i chwilami ... tani.Jeśli twój nie uważać, że będzie łatwo i zaskoczy okładka jest łatwo otworzyć z lekkim szturchać. Sunpak muszą zdecydowanie poprawić w następnym modelu iteracji.
:)

herba
15-01-2009, 18:10
A jak ma się ten Sunpak do Nissin 622.Muszę kupić jedną z nich i nie wiem ,która lepsza?

iron_gecko
16-01-2009, 19:28
Ja z kolei mam też pytanko troszkę inne, jak taka lampa będzie się zachowywać z obiektywami analogowymi na przejściówce m42 ja mam nikona d50 i do tego kilka fajny analogowych obiektywów ???

puch24
16-01-2009, 20:31
Ja z kolei mam też pytanko troszkę inne, jak taka lampa będzie się zachowywać z obiektywami analogowymi na przejściówce m42 ja mam nikona d50 i do tego kilka fajny analogowych obiektywów ???

Jeśli nie ma trybu M (całkowicie ręcznego) to nie będzie się zachowywać w ogóle. Aby te lampy pracowały w trybie i-TTL, wymagany jest obiektyw z procesorem. Jeśli lampę można przełączyć na tryb M, to wtedy lampa będzie błyskała, ale nie będzie żadnej automatyki naświetlania. Niektóre tanie lampy nie mają przełącznika z trybu TTL na M, i one bez obiektywu z CPU w ogóle nie będą błyskać.

Dulak2
16-01-2009, 20:54
Sunpak Pz42x posiada trym manualny :-)

iron_gecko
16-01-2009, 20:56
Hmm ... a co byście polecili pod fajnego z trybem M pod nikona d50 ? Oczywiście nie drogiego

Jacek_Z
16-01-2009, 22:17
można używac lampy z jej automatyka tyrystorową - jej tryb A. O ile dany model lampy ma własny czujnik. Chyba większość lamp (a na pewno te lepsze modele) - mają.

slimaczysko
24-10-2009, 22:14
Posiadam tego sunpaka od miesiąca... Wykonanie bardzo dobre... palnik ruchomy w pionie i poziomie bez blokady ale z fajnym, płynnym przeskokiem... naświetla bardzo dobrze... ma pełny manual co do strobingu jest świetną sprawą... Miałem kiedyś Metza 48-af z Pentaxem k10D więc mam porównanie... Bardzo fajna lampa za rozsądne pieniądze...

XXL
26-10-2009, 22:30
Posiadam tego sunpaka od miesiąca... Wykonanie bardzo dobre... palnik ruchomy w pionie i poziomie bez blokady ale z fajnym, płynnym przeskokiem... naświetla bardzo dobrze... ma pełny manual co do strobingu jest świetną sprawą... Miałem kiedyś Metza 48-af z Pentaxem k10D więc mam porównanie... Bardzo fajna lampa za rozsądne pieniądze...
Mnie też ten temat interesuje, ale miałem Metza 48 AF-1 z Olympusem E-510. Niby też dedykowany, współpraca w TTL, ale życie pokazywało co innego. Jak palnik był na wprost to naświetlenie było poprawne, lecz wystarczyło go podnieść lub obrócić w bok i już było niedoświetlenie. Trzeba było korygować +0,3 do nawet +1,5EV aby poprawnie naświetlić. Na tym samym aparacie w tych samych warunkach z lampą Olympusa FL-36 było zdecydowanie lepiej, prawie bez korekty. Jeszcze wcześniej miałem krótko Tumaxa DSL 880, ale ten to już tragedia, robił co chciał. Jednak to nie całkiem jest tak jak być powinno, wszak TTL to pomiar oświetlenia widzianego przez obiektyw kadru i naświetlenie nie powinno zależeć od pozycji palnika, oczywiście jeżeli mocy lampy nie zabraknie. Właśnie też jestem ciekaw jak to jest w tym Sunpaku.

aikidudi
27-10-2009, 00:48
porównywałem właśnie cenę tego sunpaka do nikon sb-600 i róznica jest zaledwie 200zł. Pytanie jaka jest różnica między tymi lampami by opłacało się dopłacić do lub oszczędzić?

adolfik9501
27-10-2009, 01:09
CLS i AutoFP - starczy ?

slimaczysko
30-10-2009, 10:44
porównywałem właśnie cenę tego sunpaka do nikon sb-600 i róznica jest zaledwie 200zł. Pytanie jaka jest różnica między tymi lampami by opłacało się dopłacić do lub oszczędzić?

200zł??? na pewno nie za nową lampę... na skąpcu sunpak kosztuje 497zł natomiast SB-600 849zł... w sumie 352zł różnicy... jak porównywać ceny to za nowe produkty bo używanego sunpaka widziałem na popularnym serwisie aukcyjnym za 300zł niestety do Canona :)

Jeżeli ktoś nie potrzebuje CLS to moim zdaniem nie warto przepłacać... z moim S5pro naświetla ok... za zaoszczędzone pieniądze zakupiłem wyzwalacze radiowe, uchwyty i parasolki...

XXL
05-11-2009, 18:25
A co powiecie o blźniaczej lampie Fomei Thunderbolt PF 420D. parametry takie same, ale jakość użytych do produkcji materiałów i solidność wykonania?

coroner
05-11-2009, 18:29
A co powiecie o blźniaczej lampie Fomei Thunderbolt PF 420D. parametry takie same, ale jakość użytych do produkcji materiałów i solidność wykonania?

A to nie jest to samo, tylko z innym logo nadrukowanym ??

adolfik9501
05-11-2009, 18:30
To jest to samo.

XXL
05-11-2009, 18:53
To samo? Sunpak to produkcja japońska (przynajmniej tak było) a Fomei to jak wyczytałem w instrukcji obsługi jest "Made in Czech Republik" Czy to jest to samo? Może tak, a może nie?
http://www.foto-tip.pl/aukcje/fomei/Thunder420.pdf

adolfik9501
05-11-2009, 20:20
To samo? Sunpak to produkcja japońska (przynajmniej tak było) a Fomei to jak wyczytałem w instrukcji obsługi jest "Made in Czech Republik" Czy to jest to samo? Może tak, a może nie?
http://www.foto-tip.pl/aukcje/fomei/Thunder420.pdf

Nie chce mi się wertować instrukcji, ale na końcu jest adres firmy, a nie gdzie zdiełano (bo i tak wszyscy wiemy, że w Azji ;) )

XXL
05-11-2009, 20:43
Faktycznie, zbyt pospiesznie uznałem adres na końcu instr. za adres producenta. Ale pewnie "zdiełano"w Azji jak to w większości przypadków. A te Sunpaki to "Made in Japan" czy też ...China?

adolfik9501
05-11-2009, 20:56
A bo ja wiem? Zapewne China czy coś obok, przeca taniej.

aikidudi
06-11-2009, 11:25
200zł??? na pewno nie za nową lampę... na skąpcu sunpak kosztuje 497zł natomiast SB-600 849zł... w sumie 352zł różnicy... jak porównywać ceny to za nowe produkty bo używanego sunpaka widziałem na popularnym serwisie aukcyjnym za 300zł niestety do Canona :)

Jeżeli ktoś nie potrzebuje CLS to moim zdaniem nie warto przepłacać... z moim S5pro naświetla ok... za zaoszczędzone pieniądze zakupiłem wyzwalacze radiowe, uchwyty i parasolki...

no więc właśnie porównywałem ceny nowych sztuk.
przeliczając funta po 4,5 wychodzi tak:
sb-600 - 742zł
PZ42X - 589zl
Sztuki nowe, nie śmigane.
Można dodać jeszcze jedną lampkę:
Nissin Speedlite Di622 cena - 337,5
We wszystkich przypadkach koszt przesyłki do UK za free.
Nissin jest tak tanio, ze teraz to mam dylemacik...:)

adolfik9501
06-11-2009, 11:45
Weź SB600. Ma synchronizację z krótkimi czasami migawki (AutoFP/HSS), synchro na "drugą lamelkę" (rear-curtain sync) no i w razie jakby co pracuje w CLS/AWL. Sunpak tego nie ma choć jest trochę mocniejszy. Jakbyś znalazł w tej cenie Metz AF48-1 bo ma te same możliwości jak SB600 tylko mocniejsza i większa ;)

aikidudi
06-11-2009, 11:52
znalazłem jeszcze taką lampkę: Metz 54 AF-1 cena 810zł i wychodzi jakies 50zł drożej od metza 48.
Cenowo nie jest tania bo w tej cenie można wyrwać sb-600, ale może jest mocniejsza lub ma inne zalety?

adolfik9501
06-11-2009, 12:10
To taki lepszy odpowiednik PZ42X :) W pełni systemowe lampki są najlepsiejsze, a tymi lampkami są SB600->48AF1->(SB800)/58AF1/SB900.

EDIT: powinien tu się jeszcze znaleźć Nissin Di866Pro (po 48AF1), ale wyszło wiele niedociągnięć tej lampki więc póki co (do czasu wypuszczenia nowego firmware) nie polecam.

slimaczysko
09-11-2009, 02:35
Faktycznie, zbyt pospiesznie uznałem adres na końcu instr. za adres producenta. Ale pewnie "zdiełano"w Azji jak to w większości przypadków. A te Sunpaki to "Made in Japan" czy też ...China?

Made in China

slimaczysko
09-11-2009, 02:40
no więc właśnie porównywałem ceny nowych sztuk.
przeliczając funta po 4,5 wychodzi tak:
sb-600 - 742zł
PZ42X - 589zl
Sztuki nowe, nie śmigane.
Można dodać jeszcze jedną lampkę:
Nissin Speedlite Di622 cena - 337,5
We wszystkich przypadkach koszt przesyłki do UK za free.
Nissin jest tak tanio, ze teraz to mam dylemacik...:)

Miałem na myśli rodzimy rynek...

A co do Nissina to też się zastanawiałem sporo ale odstraszyły mnie wieści o tym że nie działa z wyzwalaczami radiowymi... Sunpak natomiast śmiga aż miło na YONGNUO RF-602...

JacekCz
09-11-2009, 15:23
można używac lampy z jej automatyka tyrystorową - jej tryb A. O ile dany model lampy ma własny czujnik. Chyba większość lamp (a na pewno te lepsze modele) - mają.

Po dłuższym dochodzeniu (podstawowe pytanie to samo: dwucyfrowe body, obiektywy bez CPU): na pewno takich lamp nie jest większość spośród posiadających iTTL. Powiedziałbym 'nieliczne' czytaj chyba jak słyszałem jedna SB.

W 'poprzednich' TTL-ach (analogowych) też nie było obficie, ale coś z rzadka na wyższej półce było (zwłaszca kombajny Metza na SCA).
Zamiast w rozpaczy szukać czegoś, co ma jedno i drugie, kupić lampe z A (marketingowe hasło Thiristor) za 100zł nie mająca nic wspólnego nie tylko z iTTL ale wszelkim TTL (UWAŻAĆ byle wysokim napięciem nie uwaliła).
Przykłady liczne na tym forum pokazują że np. dwucyfrowe SB to mają (co IMHO jest strasznie droga opcją, bo się nie wykorzystuje z ich potencjału niemal nic). Fakt, jakość światła z dobrego 'thiristora' (w większości zadań) może być taka, większość pań domu nie odróżni od iTTL-a, i dlatego SB-2x są tu często mylone co do metody współpracy.

Jacek_Z
09-11-2009, 15:30
..na pewno takich lamp nie jest większość spośród posiadających iTTL. Powiedziałbym 'nieliczne' czytaj chyba jak słyszałem jedna SB.
??? czujnik ma sb600, 800, 900, brak go tylko w sb400. Za analoga prawie wszystkie SB tez miały czujnik. Ja nie pisałem o lampach iTTL, ale o wszystkich.

... kupić lampe z A (marketingowe hasło Thiristor) za 100zł nie mająca nic wspólnego nie tylko z iTTL ale wszelkim TTL (UWAŻAĆ byle wysokim napięciem nie uwaliła).
chyba sie nie rozumiemy, Przecież ja właśnie to polecałem, a ty piszesz, że mało która lampa to ma.

adolfik9501
09-11-2009, 22:25
??? czujnik ma sb600, 800, 900, brak go tylko w sb400. (...)

SB600 nie ma trybu A, tak jak i Metz 48AF1.

Jacek_Z
09-11-2009, 23:02
to mnie zaskoczyłeś info o sb600. Teraz rozumiem skąd taka różnica cenowa do sb800.

adolfik9501
09-11-2009, 23:10
to mnie zaskoczyłeś info o sb600. Teraz rozumiem skąd taka różnica cenowa do sb800.

Sam niedawno odkryłem to w instrukcji, a byłem tak jak Ty święcie przekonany, że SB600 tryb A posiada. Tylko iTTL i M.

camell2
27-05-2010, 18:59
Witam
Sunpaka posiadam od niedawna ale musze powiedzieć ze za te pieniądze to warto. Sam sie wahałem pomiędzy ta a SB600. Niestety finansowo nie wyrobilem i kupiłem Sunpaka. powiem wam, że lapka ładnie równo błyska, szybko sie ładuje, przy zdjęciach seryjnych daje rade na równo 4 pstryki, oczywiście z rozsądnym przestojem i liczbą serii, na TTL dziala spoko w każdej pozycji głowicy. niektórzy narzekali na brak blokady głowicy i lekkość jej przesuwania, wg mnie brak blokady sie czasem przydaje, a opór jest wystarczający, nie wiem jak będzie np. za rok, ale teraz jest ok. brak tylko wysuwanego listka, ale to sie da dorobić :-) ( sam sobilem większe, bo standardowe wg mnie sa lekko male).
W sumie lamka lekka, powtarzalna, ładna, jak narazie niezawodna, co do ubsługi banalna i intuicyjna ( może niektorzy wola więcej przycisków), odnosnie uwag poprzedników : jeszcze nigdy sama mi sie nie włączyła czy wyłaczyła, bo rzekomo lekko przeskakuje włącznik, nigdy nie otworzyła mi sie pokrywa baterii, więc zależy kto jak sie ze sprzętem obchodzi i go przechowuje.

Ogólnie polecam dla ludzi ktorzy nie mogą sobie powolić a sabinkę, nawet tymczasowo, będziecie zadowoleni:grin:

XXL
29-09-2010, 21:54
Mam bliźniaka tego Sunpaka, czyli Fomei PF420DN. Mam ją od roku, ale używałem bardzo mało, głównie błyskam SB600. Teraz przy tych trudnych warunkach atmosferycznych szkoda mi było Sabinki i założyłem na puszkę tego Fomei. Zauważyłem że lampa "na wprost" naświetla prawidłowo (korekcja 0) natomiast przy odbijaniu światła, sufit, ściana boczna, wyraźnie prześwietla. Wsadziłem korekcję -1,5 i było OK. Odłożyłem aparat i po ponownym włączeniu znów prześwietla, patrzę, a korekcja powróciła na 00. Pytanie, czy wasze Sunpaki, Fomei też nie pamiętają ustawień korekcji (wszystkie inne ustawienia pozostają bez zmian) tylko po każdym wyłączeniu/włączeniu trzeba od nowa wprowadzać ? Czy po podniesieniu palnika musicie korygować naświetlenie ? Zaznaczam że w aparacie (D90) korekcje są na "0".

wist
30-09-2010, 18:32
Mam Sunpaka Pz42X i muszę stwierdzić (jak już nieraz na forum pisałem) iż jest to bardzo udany zamiennik Lamp SB. przy zdjęciach z odbicia bocznego, górnego nie stwierdziłem problemów z naświetleniem zdjęć. Automatyka iTTL działała poprawnie. Tylny wyświetlacz pozwala dokładnie śledzić ustawienie lampy. Czasami lampa mogła niedoświetlić ale najczęsciej były to zbyt duże odległości od modelu do lampy poprzez płaszczyzny odbicia swiatła moc lampy). Lampa ma ponadto wbudowaną szybkę rozpraszającą, co jest rzeczą wygodną.
Fomei PF420DN - to ta sama lampa tylko produkowana przez firmę Fomei Czechy. ogladałem tą lampę, wykonanie identyczne jak Sunpaka. Często firmy (Chińskie, Tajwańskie sprzedają ten sam produkt pod różnymi nazwami.
Poszukaj na forum, sporo już było informacji n/t tych lamp.

adolfik9501
30-09-2010, 18:38
Mam Sunpaka Pz42X i muszę stwierdzić (jak już nieraz na forum pisałem) iż jest to bardzo udany zamiennik Lamp SB(...)

Ludzie! To nie jest zamiennik bo nie ma tych możliwości co dedykowana lampa systemowa, tylko zwykła lampa. Zamiennikiem można nazwać Metze (SB600-M48, SB700-M50, SB800/900-M58 ), choć lepiej i sensowniej brzmi alternatywa. Oferują wszelkie możliwe opcje dostępne w systemie Nikona, jak i czasem nawet więcej - patrz. kukułka w M58AF.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

wist
30-09-2010, 18:46
Adolfik 9501 - zamiennik / altternatywa ( zastepująca oryginał) - to sprawa nieistotna jak to nazwiemy. Nie jest to SB czy Metz, ale dla tych co w danej chwili nie mają kasy na np. SB .... to jest taki zamiennik/ alternatywy(4) - jakimś wyjsciem z sytuacji.
Mam SB900 i tego sunpaczka (jako zamiennik) i w wielu sytuacjach w zupełności on wystarcza.

adolfik9501
30-09-2010, 18:55
Adolfik 9501 - zamiennik / altternatywa ( zastepująca oryginał) - to sprawa nieistotna jak to nazwiemy. Nie jest to SB czy Metz, ale dla tych co w danej chwili nie mają kasy na np. SB .... to jest taki zamiennik/ alternatywy(4) - jakimś wyjsciem z sytuacji.
Mam SB900 i tego sunpaczka (jako zamiennik) i w wielu sytuacjach w zupełności on wystarcza.

Nie twierdzę, że są złe, czy nie błyskają, lecz zwracam uwagę, że nazywanie zamiennikiem czegoś, co nim nie jest, jest nadużyciem. Nie oferuje funkcji dostępnych w dedykowanych lampach systemowych więc żaden to zamiennik. Chyba, że SB400 ;) Nie można powiedzieć chciałem kupić SB600 ale mnie nie stać, więc kupię PZ42X, będę miał to samo, ale taniej bo nie będzie to samo. To nie działa tak samo jak gripy, pierścienie pośrednie itp.

Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.

XXL
30-09-2010, 19:07
Zgadzam się z Tobą wist. Nie twierdzę że jest źle, zwyczajnie szukam potwierdzenia u innych posiadaczy tych lamp, tego co zauważyłem "bawiąc" się swoja.
1. Czy ustawiona na lamppie korekcja, obojętnie jaka, po wyłączeniu/włączeniu pozostaje ta sama, czy jest resetowana do "0" jak u mnie.
2. Czy po podniesieniu lub obróceniu palnika, naświetlenie jest takie samo jak przy ustawieniu "na wprost" U mnie jest o ok. 1EV za dużo i korekcja na lampie -1.0 daje takie samo naświetlenie. To mnie trochę dziwi bo przeważnie lampy przy takim położeniu palnika potrzebowały lekkiej korekty, ale na "+" Moja SB600 można uznać że nie wymaga korekty, minimalnie jest ciemniej ale można przyjąć że jest dobrze, a ten Fomei lekko prześwietla.
3. Z palnikiem "na wprost" po zrobieniu zdjęcia potwierdza na LCD ( wyświetla przez ok 2-3 sek "AUTO OK") że zdjęcie zostało prawidłowo naświetlone. Przy innym położeniu nie mam takiego potwierdzenia.

wist
30-09-2010, 21:39
Odpowiem Ci XXL tylko na 2 pytanie, nie mam obecnie lampy przy sobie. Z testów, które robiłem, czy zdjecie z lampą na wprost czy z odbicia dawało podobny poziom naświetlenia. Nie musiałem stosować korekty.
Na 1 i 3 spróbuje Ci odpowiedzieć za 2-3 dni, jak będą miał lampę dostępną.

wist
04-10-2010, 19:10
A więc XXL zgodnie z obietnicą miałem okazje sprawdzić Twoje spostrzeżenia, a więc:

Ad 1. Po wyłączeniu lampa zeruje się
Ad 2. sprawdziłem powtórnie - często przy skierowaniu palnika w inną stronę niż na wprost należy przy tej lampie dokonać korekty ustawienia ok -0.5 - 1 EV. Dawno używałem lampę więc temat mi trochę umknął. Przeważnie preferuje zdjęcia w zastanym świetle. Jeśli już to często używam lampę z wysuniętą szybką rozpraszającą.
Ad 3. Bez względu na ustawienie palnika w średniej wielkości pomieszczeniu na wyświetlaczu pojawia się zawsze Auto OK. Warunek - chyba akumulatory muszą być dobrze naładowane. Nie widziałem tej informacji przy słabych bateriach. po wymianie akumulatorów na wpełni naładowane, ten komunikat pojawiał się. Sadzę iż przyczyna leży tu w mocy lampy i pomieszczeniu gdzie wykonujemy zdjęcia.
Pozdrawiam Wist.

XXL
04-10-2010, 20:06
Dzięki wist za wyczerpującą odpowiedź. Potwierdza to, że moja Fomei jest OK. Mam ją już dosyć długo ale tak naprawdę to siedzi w torbie jako rezerwowa.

Vargas
15-08-2013, 10:37
Panowie na dniach kupuję lampę i teraz pytanko:

Sunapak PZ42X [nowa] czy SB-600 [używana]?

Lampa będzie pracować z D60.

GonzoG
15-08-2013, 10:49
Zapamiętaj jedno - Nikon, to Nikon i zawsze będzie się lepiej dogadywać z Nikonem.
Tak więc każda Sabina będzie lepiej pracować w TTL, nie ważne jak będzie ustawiony palnik.

A o porównaniu SB-600 do sunpaków to nie ma mowy.

Vargas
15-08-2013, 11:34
Czyli wybór podła na SB-600 [używana]
Teraz trzeba się modlić aby lampka była w 100% sprawna :)