Zobacz pełną wersję : jak wywołać nef'a z d90?
tak jak w temacie mój NX 1,3.. nie chce, plik nie zgodny czy coś tam, zainstalowałem trial NX 2 to samo o co kaman?
moze to ci pomoze: http://optyczne.pl/1356-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_RAW_Codec_-__wersja_1.5.0.html
Zrób update NX2 do wersji 2.1 -ta już czyta NEF z D90. ACR w wersji 4.6 też czyta. SilkyPix w najnowszej wersji też już nie ma problemu z NEF D90. W ostateczności wywołaj NEFa w puszce, całkiem ładnie sobie z tym radzi -wynik potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Do podstawowej obróbki nefów z D90 nadaje się również darmowy ViewNX (ma cechę grupowania plików jpg/raw- przydatne czasem do wstępnej selekcji zdjęć). IMO to lepsze rozwiązanie niż wewnętrzna wywoływarka.
to nic nie daje, wczoraj ściągałem demo z dołączonej płyty i kreatora, to staje sie powoli chore..
Psychotrop
16-11-2008, 14:52
to nic nie daje, wczoraj ściągałem demo z dołączonej płyty i kreatora, to staje sie powoli chore..
a to ciekawe.
też mam D90 od ponad miesiąca ...
ściągnąłem view NX i capture NX2 w najnowszych wersjach ze strony nikon.pl.
do PS CameraRAW wtedy w wersji 4.6 beta (teraz już jest wersja 5.1), jeśli chodzi lightroom to wersja 2.1 (nie sprawdzałem osobiście, bo mnie nie stać na Adobe, ale u kolegi działa jak złoto).
inne programy też już mają aktualizacje wtyczek, czy ich samych - w końcu D90 jest już na rynku od jakiegoś czasu.
więc nie wiem z czym dokładnie masz problemy.
U mnie ViewNX 1.2 oraz Capture NX2 2.1 otwiera NEFy z D90...
Edit:
Nie wiem czy to normalne ale po otwarciu NEFa program Capture NX2 zużywa około 350 MB pamięci operacyjnej a jak coś zrobie w programie (nawet przesune okno ze zdjęciem) użycie pamięci wzrasta do około 560-700 MB. Przecież to jest chore ....
teraz dziala nx 2.1 po ściągnięciu z płyty instalacyjnej nie działa pewnie ściąga 2.0.
A co radzi sobie lepiej z wywylywaniem NEFow : photoshop czy lightroom ?
chodzi o mozliwosci korekcji i jakosci wywolanych fotek.
Bibble jeszcze nie umie (ciągle pracują nad wersją 5 i chyba do tego czasu nie będzie już update). Mi pomogła bezczelna podmiana edytorem binarnym stringa D90 w nagłówku pliku na D80. Nie wiem tylko jak na to zareagują inne programy ;-)
velaskez
19-11-2008, 23:06
a ufraw umie? nie mam NEFów z D90 i nie mam jak sprawdzić:(
Mogę Ci jakiegoś podesłać jak chcesz :)
velaskez
20-11-2008, 00:44
a to chcę, poszło PW
1) Czy jest już może wtyczka do Gimpa czytająca NEFy z D90 ?
2) Zainstalowałem Nicon NEF Codec, który mial niby umozliwiać pracę z NEFami tak jak z plikami np. JPG ale coś u mniej on nie działa. Działa to u kogoś ?
velaskez
20-11-2008, 03:19
ja do Gimpa używam wspomnianego wyżej ufraw, ale jeszcze nie wiem czy czyta te NEFy z D90, powiem jak przetestuję:)
velaskez
20-11-2008, 14:14
przetestowałem NEFa od bth. UFRaw czyta NEFy z D90 jako nefy z D80
Czekaj, bo chyba się walnąłem, podesłałem Ci tego "zhaczonego" NEF-a z zamienionym stringiem. Mamy więc pewność, że taka zamiana działa dla innego niż Bibble softu. Zaraz puszczę Ci wersję oryginalną.
velaskez
20-11-2008, 17:05
obejrzę wieczorem:) (warto zauważyć że jestem w USA 6h do tyłu:))
A, nie zwróciłem uwagi :-)
velaskez
21-11-2008, 01:11
no to mamy werdykt, czyta normalnie, jako NEFy z D90:) więc luuuz
Borys1000
22-11-2008, 03:12
Cześć , mam od niedawna lightrooma 2 i nie wiem za bardzo jak zmienić nefy na jpg , co włączyć ?
Naprawdę nie wiem .
Borys1000
22-11-2008, 13:51
Dzięki bardzo za podpowiedz , myślałem że w lightroomie będzie ikonka " convert " tak jak w picture control.
da sie w nx 1,3 czy trzeba nabyć 2 :/?
trzeba nabyć 2 -było już o tym........
przeoczyłem;), bez sensu zagranie nikona powoli jak PS i acr..
można otworzyć nef z d90 w hex editor i zmienić d90 na d300 i nx1.3 powinien czytać nefy z d90 ale w ps kolory będą rozjechane że hoho
NX 1.3 czyta wtedy NEFy z D90, ale ma problem z odszumianiem/szumem.......... no ogólnie paskudnie jest niestety
Przemo12
09-12-2008, 17:16
Witam
moglby mi ktos przykladowy NEF z d90 przeslac? na maila lub na jakis serwer zaladowac i podac linka
[email protected]
zaciągnij sobie:
http://212.51.209.43/~fatman/d90/RAW/
marcinn29
09-12-2008, 18:34
Mam pytanie odnosnie Picasa, wiem, że program nie powala swoimi możliwościami ale czasami wystarczy. Po za tym, używam go do przeglądania wszystkich zdjęć. A więc, czy ktoś wie, co zrobić aby Picasa czytał NEFy z N D90/
Mechanick
10-12-2008, 21:23
Ja wywoływałem rawy z D90 za pomocą Lightroom 2.1 i byłem zdziwiony jak przewyższają jakością to co wypluwa aparat w jpg. O wiele większa rozpiętość tonalna, zwłaszcza w ciemnych partiach obrazu ukazało się bogactwo detali. Polecam zatem Lightroom 2.1
Przemo12
11-12-2008, 10:21
zaciągnij sobie:
http://212.51.209.43/~fatman/d90/RAW/
Dzieki WIELKIE pozdrawiam
Czy ktoś próbował dogrania ACR do pełnej wersji Adobe PS Elements?
Właśnie walczę z 30-dniową darmówką Elements 7 i ACR otwiera nefy z D90 bez problemu z jednym drobnym ale... wywołane zdjęcie można zapisać wyłacznie jako .dng...
Ciekawe czy to blokada wersji testowej, czy ten typ tak ma?
Działa bez najmniejszego problemu w pełnej i ograniczonej wersji- trial jest ograniczony jedynie czasowo. Pewnie próbujesz zapisać kilka warstw; 'flatten image' i po problemie.
Działa bez najmniejszego problemu w pełnej i ograniczonej wersji- trial jest ograniczony jedynie czasowo. Pewnie próbujesz zapisać kilka warstw; 'flatten image' i po problemie.
Wielkie dzięki, już hula:-)
Właśnie zainstalowałem ACDSee Pro 2.5, który obsługuje NEFy z D90 ale mam taki problem, że zdjęcie w nef po wyświetleniu jest przyciemniane. Ktoś się spotkał z czymś takim ?
Moze nie jest to nowosc ale tu jest link do ACR 5.1.......wklejamy to do katalogu PLUGINS w PSie i mamy NEFy z D90 w Camera RAW:)
Link: http://rapidshare.com/files/233371576/Camera_Raw_5_1.zip
Testowane na PS CS4.......konto premium wiec sciagac do mozna bez ograniczen;)
Ja wywoływałem rawy z D90 za pomocą Lightroom 2.1 i byłem zdziwiony jak przewyższają jakością to co wypluwa aparat w jpg. O wiele większa rozpiętość tonalna, zwłaszcza w ciemnych partiach obrazu ukazało się bogactwo detali. Polecam zatem Lightroom 2.1
Jak wiadomo Lightroom jest z firmy Adobe i jest to program dla fotografow a PS jest programem poteznym przeznaczonym dla grafikow, fotografow i wielu innych entuzjastow......
Takie same efekty osiaga sie w PSie....
velaskez
15-05-2009, 21:31
Moze nie jest to nowosc ale tu jest link do ACR 5.1.......wklejamy to do katalogu PLUGINS w PSie i mamy NEFy z D90 w Camera RAW:)
Link: http://rapidshare.com/files/233371576/Camera_Raw_5_1.zip
Testowane na PS CS4.......konto premium wiec sciagac do mozna bez ograniczen;)
Tylko musisz miec PS CS4 8)
Tylko musisz miec PS CS4 8)
Ok teraz jestem w pracy ale jutro wrzuce na rapida wersje 4.6 dla posiadaczy CS3;)
Obiecany Camera Raw do CS3 wersja 4.6 potrzebny do uruchomienia NEFa w ACR
instrukcja:
Ręczna instalacja w systemie Mac lub Windows:
Windows:
1. Zamknij program Photoshop CS3 i Adobe Bridge.
2. Otwórz Mój komputer.
3. Dwukrotnie kliknij Dysk lokalny (C:).
4. Przejdź do katalogu Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS3\File Formats.
5. Przenieś istniejącą wtyczkę Camera Raw.8bi w inne miejsce (na przykład do nowego folderu
na pulpicie). Przechowaj tę wersję w razie gdybyś chciał ją przywrócić.
6. Skopiuj wtyczkę Camera Raw, Camera Raw.8bi z folderu pobierania do tego samego jak
w Kroku 4.
7. Uruchom program Photoshop CS3 lub Adobe Bridge.
niestety wtyczka ta jest w rozszezeniu .dng moze ktos wie jak to uruchomic?? Sciagane ze strony Adobe?!
tu jest instrukcja: http://www.frazpc.pl/b/112747
link: http://rapidshare.com/files/233542750/Camera_Raw_4_6.dmg
krzycho1235
14-06-2009, 22:08
Zdecydowanie polecam dla wywołania plików RAW program Lightroom 2.3 , do odrawiania jest aż nad to wystarczający.
A nie wystarczy RawTherapee? Tak na początek chociaż...
Ja tez polecam lightroom'a. Bardzo wygodny, daje wspaniałe efekty.
Leatherface
15-06-2009, 20:55
A capture nx? Mam triala na cd jeszcze nie wykorzystanego ;) Za lightroom nie przepadam.
Blasius.G
15-06-2009, 21:59
A nie wystarczy RawTherapee? Tak na początek chociaż...Nie jest tak cudownie z tym RT ale calkiem przyjemnie sie go obsluguje choc jest dosyc wolny. Na pewno lepiej mi sie na nim pracuje niz na UfRaw. W RT jest tez wtyczka do Gimpa i to duzy plus dla tego programu. Mam tu tylko problem z odowiednim wyostrzaniem. Poza tym jest niezle.
A capture nx? Mam triala na cd jeszcze nie wykorzystanego ;) Za lightroom nie przepadam.
Też za Lightroom'em nie przepadam, podobnie zresztą, jak za ACR'em, chociaż wiele razy próbowałem go polubić.
Wszystko wołam NX'em i uważam, że jest świetny.
Kwestia gustu, przyzwyczajenia, czy tego, że jest dedykowany i importuje profile?
Hmmm.......
Mimo wszystko polecam NX'a!
Nie czytałem całego wątku, ale do wywoływania RAW polecam bibblepro.
W szczególności dla użytkowników systemu Linux -- nie ma lepszej alternatywy (niestety).
Używam lightroma 2,3 i dzięki temu mogę wczytywać NEF-y z D90.
Bardzo podoba mi się w tym programie płynne z podlądem obracanie całości, wycinanie jednoczesne kawałka z zachowaniem proporcji (aspect) lub ze zmianą. Można dokonywać zmiany wielkości wycięcia i obrotu "na żywo" obserwując efekt - to jest po prostu świetnie pomyślane :).
Może nie jasno to tłumaczę, ale chodzi mi np. o coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/26_1245230123-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.net/26_1245230123.jpg)
RawTherapee też to potrafi ;oD
W ogóle mam wrażenie, że autorzy wzorowali się na LajtRumie.
fotouśmieszek
27-12-2009, 18:42
RawTherapee też to potrafi ;oD
W ogóle mam wrażenie, że autorzy wzorowali się na LajtRumie.
raczej odwrotnie: raw rherapee i raw shooter smigaly duzo wczesniej zanim powstal lightroom, o ile pamietam;)
jackrabbit
27-12-2009, 18:51
hmmm probowalem tego RawTherapee ale niesamowicie wolno mi dzialal na laptopie, LR2 smiga jak rakieta
A ja tam używam GIMP-a + UFRaw
komplet za friko
fotouśmieszek
27-12-2009, 20:34
hmmm probowalem tego RawTherapee ale niesamowicie wolno mi dzialal na laptopie, LR2 smiga jak rakieta
nic dziwnego,bo stary.ale RS darmowa wersja jest teraz wszyty do LR:-) oczywiscie w wersji akceptujacej nowe puszki.RT faktycznie muli i jest ograniczone w mozliwosciach.