PDA

Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla "linuksowców"?

slawekw
15-11-2008, 15:19
Wczoraj,przerzucałem dziesiatki cd w poszukiwaniu Agfa Color Tune(dodawali dawno temu do skanerów Arcus) i wpadła mi w ręce ciekawa pozycja.Kiedyś w zamierzchłych czasach,Corel wypuścił dla użytkowników Linuksa darmową wersję,swojego skądinąd , całkiem przyzwoitego produktu jakim był Corel PHOTO-PAINT9 (nie mylić z Paint Shop Pro Photo).No może do PSa mu trochę brakuje i zamiast warstw są tam obiekty,jednak ma on zaimplementowane coś takiego jak kanały( o niebo lepsze niż w Gimpie),no i oczywiście operacje na kanałach,że o takich rzeczach jak konwersja do cmyk nie wspomnę.Jako że nie używam linuksa,a miałem ochotę jeszcze raz się temu przyjrzeć ,poszukałem trochę bardziej i znalazłem wersję 7 owego produktu ( którą dawno temu nabyłem z jakimś skanerem).Pobawiłem się tym chwilę i stwierdzam że to może być całkiem niezła alternatywa dla gimpa(też w końcu darmowa).Nie wiem wprawdzie jak to działa na linuksie,ale myślę że co poniektórzy z chęcią dołaczą ten program do swoich zasobów.Być może wyszły jakieś inne wersje pod linuksa - trzeba by użyć googla - ale jakby byli chętni i nie mogli znaleźć owego programu w necie ,to się poświęcę :),odnajdę tą płytę i wrzucę na jakiegoś rapida.
Pozdrawiam.
Jakby ktoś posiadał Deneba Canvas ver.8 to prosze o linka ,mam nr.seryjny ale płytka gdzieś zaginęla,a z tego co pamiętam to było dość rozbudowane narzędzie - wektory i edycja zdjęć(łącznie z warstwami i kanałami).