PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 55-200 mm f/4-5.6 DC HSM

GeparD
15-11-2008, 07:35
Potrzebuje zakresu 55-200 jako uzupelnienie kitowego obiektywu nikona d80. Na optyczne.pl przeczytalem recenzje Sigmy 55-200 mm f/4-5.6 DC i wypadla calkiem dobrze, nie liczac autofokusa. Znalazlem ten sam model z silniczkiem HSM. Ktos uzytkuje ten obiektyw? Moze sie wypowiedziec czy w przypadku Sigmy 55-200mm f4/5.6 DC HSM poprawiono problem ostrzenia?

Dzieki z gory.
gep

mp3playerfan
15-11-2008, 10:18
Witam

Ja miałem ten obiektyw przez kilka dni i bardzo mi się podobał. jedyne co mi sie nie podobało to min. odległość chyba 1,1 m :(.
Wykonanie bardzo fajne -naprawdę solidny, ostrzenie bardzo szybkie i ciche ale mój miał big front focus szczególnie na począku zakresu. Jako że kupiłem z poza oficialnego kanału dystrybucji (gwarancja europejska) czyli poza k-consult to za kalibracje chcelimi mnie wydoić około 300zł. Nie dość że do serwisu nie można się było przez dwa dni dodzwonić to na e-maile nie odpowiadali.
Generalnie oddałem obiektyw sprzedawcy i dostałem kasę.
Nigdy więcej Sigmy kupowanej przez internet.
Njalepsze jest to że ten obiektyw był kupiony w niemczech i miałbym 2 lata gwarancji + 1 rok dodatkowy jak bym sie zarejstrował na stronce. A w polsce tylko dwa + 199 za kolejny rok.
To plus wyższe ceny w polsce pwoduje że czuje się jakbym był konsumentem gorszej kategorii, w stosunku do innych krajów europejskich.
Najlepsze że firma k-consult (dystrybutor) ma czarną listę sprzedawców którzy zaopatrują sie poza oficajlnym kanałem dystrubucji.
Która firma bawi się w takie rzeczy? Dla mnie to żenada.
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/39

Jurek

cypherdid
15-11-2008, 13:06
Witam

Ja miałem ten obiektyw przez kilka dni i bardzo mi się podobał. jedyne co mi sie nie podobało to min. odległość chyba 1,1 m :(.
Wykonanie bardzo fajne -naprawdę solidny, ostrzenie bardzo szybkie i ciche ale mój miał big front focus szczególnie na począku zakresu. Jako że kupiłem z poza oficialnego kanału dystrybucji (gwarancja europejska) czyli poza k-consult to za kalibracje chcelimi mnie wydoić około 300zł. Nie dość że do serwisu nie można się było przez dwa dni dodzwonić to na e-maile nie odpowiadali.
Generalnie oddałem obiektyw sprzedawcy i dostałem kasę.
Nigdy więcej Sigmy kupowanej przez internet.
Njalepsze jest to że ten obiektyw był kupiony w niemczech i miałbym 2 lata gwarancji + 1 rok dodatkowy jak bym sie zarejstrował na stronce. A w polsce tylko dwa + 199 za kolejny rok.
To plus wyższe ceny w polsce pwoduje że czuje się jakbym był konsumentem gorszej kategorii, w stosunku do innych krajów europejskich.
Najlepsze że firma k-consult (dystrybutor) ma czarną listę sprzedawców którzy zaopatrują sie poza oficajlnym kanałem dystrubucji.
Która firma bawi się w takie rzeczy? Dla mnie to żenada.
http://www.sigma-foto.pl/?q=node/39

Jurek

Toś popłynął.
1. Jestem ciekaw który sklep oddał Ci kasę.
2. Dystrybutor to nie serwis - mogliby kalibrować szkła z "szarej strefy" ale może mają super umowę $$$ z K-Consult (??) Każdy chce kasy!!
3. Nigdy kupowania Sigmy przez net?? Każde ProCentrum prócz bydgoskiego jest Internetowym sklepem - jak kupisz w takim obiektyw + filterek + jakieś gadżety to pokombinują z ceną - bo jako jedyni mogą z niej troszkę zejść tak, żeby też coś zarobić.

Masz support serwisu, gwarancję 2+1, a jak ulubisz sobie sklep to z każdym zakupem coraz lepiej będziesz traktowany.

GeparD
16-11-2008, 01:56
dzieki wielkie, chyba rowniez sie na niego zdecyduje, szczegolnie ze go moge miec za ok 430zl ;)

mp3playerfan
16-11-2008, 20:40
Do cypherdid - mistrzu wyluzuj -pracujesz dla k-consult? ;)

Kupiłem w D-photo i nie było problemu z oddaniem kasy -wiesz mamy takie prawo że do iluś dni można oddać sprzęt kupony wysyłkowo i z niego skorzystałem.
Za support serwisu który nie odpowiada na telefony, na e-maile to ja bardzo dziękuję.
Najlepsze że jak zadzwoniłem do k-conuslt to powiedziano mi że to zewnętrzna firma i nic nie mogą zrobić.
Gwranacja 2+1 za 199 zł - po co mam dopłacać za coś skoro sprzęt kupowany w niemczech ma 2+1 za darmo po rejstracji?
Jak napisałem do k-consult też mnie olali, w końcu napisałem do Sigam Japan i tam jakiś koleś przekazał sprawę do K-konsult i w końcu ktoś się do mnie odezwał.
Czy to nie żenada żeby w ten sposób traktować klienta?

Co dalej sie uperasz że jest "ffantastycznie" ?

Takie są moje doświadczenie - chciałbym żeby były inne bo naprawdę podobają mi się obiektywy Sigma.
Ale sam produkt to nie wszystko.

Jurek

lewAp7
16-11-2008, 21:10
GeparD - w dziale "sprzedam/zamienię" jest nikon 55-200 z vr, jeszcze na gwarancji w podobnej cenie... Myślę, że warto (Sigma chyba nie jest lepsza optycznie, a AF w tym Nikonie jest bdb)

Z drugiej strony: Sigma nie jest najgorsza w traktowaniu polskiego klienta... porównując z innymi krajami - może tak, porównując nasze podwórko - nie jest najgorzej (są gorsi)

GeparD
16-11-2008, 22:02
lewAp7 - wszystko byloby pieknie gdybym mieszkal w Polsce :)

superkomornik
16-11-2008, 22:04
Za takie pieniądze kupisz Nikkora 50 czy 55-200, na pewno to lepszy obiektyw.

GeparD
16-11-2008, 22:10
nowy nikkor 55-200 kosztuje 160 - 170 funtow, wspomniana sigma 99, po drugie wg testow na optyczne.pl sigma nie odbiega jakoscia od nikkora a w niektorych przypadkach jest od niego lepsza, tylko ze testowany byl model bez silnika i mial problemy z fokusem, dlatego zadalem pytanie o opinie ludzi ktorzy korzystali z modelu HSM, bo nie wiem czy wydawac 160 na nikkora czy lepiej zaoszczedzic te 60 funtow i wziac sigme i do tego tripod velbona