Zobacz pełną wersję : 24-85 (lub 24-120) i D700
Witam.
Jak się sprawują obiektywy 24-85 2.8-4 i 24-85 3.5-4.5 z Nikonem D700 lub z D3?
Szukam jakiegoś przyzwoitego i w miarę taniego spacerzooma pod FF i wstępnie pomyślałem o jednym z tych dwu, ewentualnie 24-120 VR.
Czy takie połączenie da przyzwoite efekty? Ewentualnie jakieś inne szkło w tym zakresie? Może 28-105 3.5-4.5?
Od razu mówię że 24-70 2.8 odpada.
Obiektyw na razie będzie pracował z DXem, więc wolałbym mieć 24mm na dole.
RomanZWrocławia
15-11-2008, 01:40
http://www.naturfotograf.com/lens_zoom_00.html
jeśli angielski nie jest Tobie obcy poczytaj i sam wyciągnij wnioski
Sądzę, ze nie doczekasz się sensownych odpowiedzi - jak kogoś stać na d700 i/lub D3 to raczej rozejrzy się za obiektywami ze zdecydowanie wyższej półki.
Np. 24 - 120 VR to jeden z najgorszych obiektywów nikona, i trudno mi jest wyobrazić go sobie dopiętego do 700 czy 3.... do innych modeli też
POZDRAWIAM
thom hogan w recenzji d700 wspominal ze uzywa tamrona jako spacerzooma
Tooling around. When I'm in foreign cities walking around (waiting for the plane that'll take me to wilderness ;~), I need flexible. Right now that's a D700 with a Tamron 28-300mm, which has turned out to be far better optically than I'd expected.
Np. 24 - 120 VR to jeden z najgorszych obiektywów nikona
Po pierwsze nie najgorszy, a najmniej ostry, ale przy takim upakowaniu pixeli jak w D700, wcale nie musi byc tak zle. Ja na D70 na niego nie narzejalem. Do D300 tez go czesto lubie podpiac, bo poza tym, ze nie jest mistrzem ostrosci, to ma bardzo przyjemna plastyke. Wiele zalezy od tego jakiego rozmiaru odpitki wykonujesz. Bo jesli ktos oglada zdjecia tylko na monitorze, to zupelnie nie rozumiem po co sie przjmowac ostroscia (no chyba ze to 30").
Jak tanio i zoom to Tamron 28-75/2.8 XR albo Sigma 24-70/2.8 - trzeba tylko sprawdzic z konkretnym aparatem.
Osobiscie wolalbym za ta cene ze 2 jasne stalki ale co kto lubi.
Bo jesli ktos oglada zdjecia tylko na monitorze, to zupelnie nie rozumiem po co sie przjmowac ostroscia (no chyba ze to 30").
Bo na monitorze najlepiej widac, czy zdjecie jest ostre, czy nie (nawet na 17'').
Po pierwsze nie najgorszy, a najmniej ostry, ale przy takim upakowaniu pixeli jak w D700, wcale nie musi byc tak zle. Ja na D70 na niego nie narzejalem. Do D300 tez go czesto lubie podpiac, bo poza tym, ze nie jest mistrzem ostrosci, to ma bardzo przyjemna plastyke. Wiele zalezy od tego jakiego rozmiaru odpitki wykonujesz. Bo jesli ktos oglada zdjecia tylko na monitorze, to zupelnie nie rozumiem po co sie przjmowac ostroscia (no chyba ze to 30").
Ale niestety jest źle -albo raczej jest TRAGICZNIE. Jesli chodzi o brzegi i rogi to trudno by było odróżnić czy zdjęcie jest robione za pomocą D3/D700 czy telefonu komórkowego..... Na DX ten egzemplarz, który testowałem zachowywał się bardzo przyzwoicie, niestety na FX poległ....
zerknijcie sami:
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_24_120/
a co myslicie o tym: Nikkor 24-85/3.5-4.5 AF-S G ED - chodzi mi o cos z AF-s w tym przedziale - jak słyszę 24-120 odpada ...
superkomornik
24-11-2008, 22:25
a co myslicie o tym: Nikkor 24-85/3.5-4.5 AF-S G ED - chodzi mi o cos z AF-s w tym przedziale - jak słyszę 24-120 odpada ...
Też jestem ciekaw. Na razie testuję Tamrona 28-75 i na długim końcu myyydlano. Chociaż gdy przymknę do minimalnej przysłony tego Nikkora to już robi się w miarę ostro.
Też jestem ciekaw. Na razie testuję Tamrona 28-75 i na długim końcu myyydlano. Chociaż gdy przymknę do minimalnej przysłony tego Nikkora to już robi się w miarę ostro.
a u mnie tamronik prawie zyleta na kazdej ogniskowej :-D
Podaj email to wyślę próbki 24-85. Sam ocenisz...
mpwt, a mógłbyś je wrzucić na RS i podlinkować tutaj?
a u mnie tamronik prawie zyleta na kazdej ogniskowej :-D
i po co ja Ci go sprzedałem :-P
Trochę to zajmuje, kto chętny niech poda maila i zapodam. Tak już mi wygodniej to w webmailu kliknę forward i po sprawie.
Ale od siebie dodam tyle, że to bardzo fajne szkiełko (24-85G).
i po co ja Ci go sprzedałem :-P
zaluj, bo swietnie sie sprawuje :-D
a moze chcesz kupic spowrotem ? :mrgreen:
To ja mogę zacytować dwie osoby, które na podstawie fotek co wysłałem opisały 24-85G :D
cytat 1:
"niezłe szkiełko!"
cytat 2:
"Z tego co widzę ostro jest
24mm wyglądają naprawdę dobrze... nie ma beczki, a i rogi na pełnej dziurze nie są takie mydlane"
P.S. za inne egzemplarze nie odpowiadam ;)
mogę mieć za 800 zł to szkło
superkomornik
26-11-2008, 16:29
wojteh- zamieniasz Tamrona 28-75 na tego nikkora?
a czy dobrze kojarze, że 24-85 były w dwóch wersjach?
a czy dobrze kojarze, że 24-85 były w dwóch wersjach?
Tak, w pierwszym poście o tym mowa ;)
Używałem dawno temu, jeszcze na filmach, ale znów miałem okazję i bawiłem się nim na starym pełnoklatkowym Kodaku DCS 14. Cóż mogę powiedzieć, jest nieźle jeśli chodzi o ostrość, również w narożach da się wytrzymać. Można natomiast ponarzekać na dość sporą dystorsję, zwłaszcza beczkę, poduszeczka jest już nieco mniejsza. Również winietowanie jest dość duże. Oczywiście nie podam konkretnych wartości, są to jedynie ogólne spostrzeżenia, ale swoim obrazowaniem i budową bardzo przypomina DX'owego Nikkora 18-70 3,5-4,5.