PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 kontra szybka kozica górska

wi_ni
04-07-2006, 18:26
Na forum pojawiają się bardzo często następujące pytania:
- pomocy … który aparat lepszy… ?
- czy wybrać lustrzankę czy zaawansowany kompakt?
- jak szybko działa autofocus?
- czy Nikon D50 nadaje się do zdjęć przyrodniczych lub sportowych?
- oraz wiele innych lecz podobnych!

Dlatego prezentuje zdjęcie kozicy górskiej zrobione Nikonem D50, obiektyw Nikkor 18-70mm oraz filtr UV HOYA HMC SUPER. Wszystkie parametry poniżej linka z odnośnikiem do zdjęcia. Dodatkowo dwa wyjaśnienia:
- pierwsze, zdjęcie zostało zrobione w ciągu ułamka sekundy, tyle ile trzeba na podniesienie aparatu do oka, włączenie go i jeden strzał migawki bo za drugim już była w kosówce, absolutnie nie miałem czasu żeby śledzić kozicę obiektywem, wskoczyła po prostu sama w kadr, nie miałem również czasu i głowy na przełączenie na zdjęcia ciągłe – niestety tak byłem sam zaskoczony,
- drugie, jedyna obróbka zdjęcia polega na zmniejszeniu wielkości zdjęcia do 1/3.

Kozica jest tutaj: www.wdolomitach.pl/kozica

Parametry zdjęcia:
Nikon D50
JPEG (8-bit) Fine
Image Size: Large (3008 x 2000)
Lens: 18-70mm F/3.5-4.5 G
Focal Length: 70mm
Exposure Mode: Programmed Auto
Metering Mode: Multi-Pattern
1/500 sec - F/5.6
Exposure Comp.: -0.3 EV
Sensitivity: ISO 200
Optimize Image: Normal
White Balance: Auto
AF Mode: AF-S
Flash Sync Mode: Not Attached
Auto Flash Comp: 0 EV
Color Mode: Mode IIIa (sRGB)
Tone Comp.: Auto
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Normal
Sharpening: Auto
Image Comment:
Long Exposure NR: Off

cypherdid
04-07-2006, 20:43
tak się zastanawiam...czemu kompensacje masz ustawioną na -0,3EV ??
w sumie i tak dla mnie wątek bezsensu <bez obrazy>

zdyboo
04-07-2006, 20:50
- pierwsze
- drugie

Można się dowiedzieć gdzie jest drugie zdjęcie? Bo to jedyne, które widzę, zakładam, że to jest to pierwsze, nic specjalnego nie przedstawia.

Aparat mozna nosić w łapie włączony, ja przynajmniej tak robię podczas wedrówek po górach, odchodzi Ci czas potrzebny na jego włączenie. Nie zużywa to jakoś znacząco szybciej akumulatora.

wi_ni
04-07-2006, 20:58
tak się zastanawiam...czemu kompensacje masz ustawioną na -0,3EV ??
w sumie i tak dla mnie wątek bezsensu <bez obrazy>

- Kompensacje miałem ustawioną do zdjęć wysoko w górach i tak pozostała, gdyż nie planowałem takiego spotkania i byłem już prawie przy parkingu.

- Co do tego postu, nie gniewam się, po prostu jest on dla tych co zadają takie pytania jakie są na początku. Jeśli im się spodoba i zadowoli ich jakość zdjęcia nie pozowanego, kiedy aparat złapał błyskawicznie to co się pojawiło w kadrze – to będą wiedzieć czy kupić amatorską lustrzankę czy bardzo zaawansowany kompakt z megazoomem. Tylko jeśli kupią kompakt, to potem będą szukać postów na temat ... co się dzieje z tym autofocusem, bo zdjęcia są nie ostre.

sjm
04-07-2006, 21:34
Sorki ale twoja kozica też nie jest ostra :mrgreen:

wi_ni
04-07-2006, 21:54
Sorki ale twoja kozica też nie jest ostra :mrgreen:

O tym to wiem i się z tym zgadzam, zdjęcie nie jest idealne. Dlatego uważam, że Nikon D50 pomimo tego że jest tylko amatorską lustrzanką, jednak jest lepszy od mega-kompakta.
Mogę tylko dodać, że mi się ręce nie trzęsły, bo wczęśniej na szczycie zrobiłem z ręki bez statywu panoramę z 9-ciu zdjęć. I jaka jest możesz zobaczyć na tym forum lub tutaj: www.wdolomitach.pl/gal_pan.

cypherdid
05-07-2006, 09:02
no panorama już fajniejsza :)
a kompensacje i inne ustawienia przywracaj do stanu "normalnego" [stosowanego przeważnie przez ciebie] sam się kiedyś zawiodłem gdy miałem -3EV i przyszło robić szybkie foty bez podglądu :) gapiostwo boli..nauczka była a teraz nie ma wpadek [przynajmniej fotograficznych ;) odpukać :P ] :D :D