PDA

Zobacz pełną wersję : Ciepły zafarb NEFów z D700 w Lightroomie 2

Plóm
14-11-2008, 22:30
Witam serdecznie.
Mam problem z plikami NEF z d700 otwieranymi w Adobe Lightroom 2. NEFy posiadają dziwny zafarb, podobny do filtra ocieplającego z PS. Sprowadzone do JPG zafarb tracą... Próbowałem z tym trochę powalczyć, niestety bezskutecznie. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jestem świeżo po reinstalacji systemu, NXa zainstalowanego jeszcze nie mam ale wcześniej NEFy otwierane za jego pomocą wyglądały tak samo (ocieplone), tylko miniaturki miały naturalny kolor. Co robić, co nacisnąć, ewentualnie w aparacie przestawić?
Pozdrawiam.

Erie
14-11-2008, 22:44
Witam serdecznie.
Mam problem z plikami NEF z d700 otwieranymi w Adobe Lightroom 2. NEFy posiadają dziwny zafarb, podobny do filtra ocieplającego z PS. Sprowadzone do JPG zafarb tracą... Próbowałem z tym trochę powalczyć, niestety bezskutecznie. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jestem świeżo po reinstalacji systemu, NXa zainstalowanego jeszcze nie mam ale wcześniej NEFy otwierane za jego pomocą wyglądały tak samo (ocieplone), tylko miniaturki miały naturalny kolor. Co robić, co nacisnąć, ewentualnie w aparacie przestawić?
Pozdrawiam.

wstaw gdzieś NEFa - najpierw postarajmy sie wykluczyć winę samych zdjęć, jeżeli to zrobimy to prawdopodobnie okaże się że masz gdzieś ustawiony zły profil ICC albo coś w tym stylu

trampek
14-11-2008, 23:25
Ja sie dokladam do prosby. Wiem ze to moze zly watek ale jakbys wystawil nefy w temacie jakis portret to bylbym przewdzieczny. Nie moge nigdzie znaleźć.

spiritwood
14-11-2008, 23:45
Dla mnie jest to zaskakująca obserwacja. W porównaniu do wywoływania przez CNX2 wynikowe pliki z LR2 są wręcz ochłodzone. Wstawiałem zresztą dawno temu porównania wersji CNX1 i LR1 na przykładzie praskich (czeskich) tramwajów. LR był*wyrażnie chłodniejszy, niż CNX.

kichu
14-11-2008, 23:47
no panowie, podstawowa rzecz, przeciez goly lightroom wola kolorki po swojemu - profil adobe camera raw - i ustawienia puszki nie maja zdnego znaczenia - wiec jesli chcemy miec to samo co w aparacie, trzeba zainstalowac 'camera profiles' ze strony adobe i ustawic ten ktory chcemy jako default

miniaturki sa ok, bo to sa jpgi zapisane przez puszke w nefie

tu link
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

a informacja jak ustawic profil jako default jest w faq sekcja workflow na tej samej stronie

spiritwood
14-11-2008, 23:49
Woła po swojemu, ale CHŁODNIEJ, niż CNX. Dlatego też dopytuję, czy obserwacja jest zasadna. tzn, czy kolega rzeczywiście porównał wyniki uzyskane przez CNX2 i LR2?

Plóm
14-11-2008, 23:55
Proszę oto NEF:

http://www.sendspace.com/file/t914im

Może to być wina rzeczywiście zdjęcia ponieważ zarówno NX jak i Lightroom je ociepla...

Porównałem. Profile mam zainstalowane. Wszystkie suwaczki oczywiście reagują, efekty są wprowadzane ale cały czas widzę zafarb. Po zapisaniu NEFa jako JPG zafarb znika :/

kichu
15-11-2008, 00:05
to inaczej zrob screenshota w lightroomie, jak masz widoczny ten zafarb, na otwartej fotce, ustaw lightrooma w sekcji develop, zakladka camera calibration

i daj tu screenshota

porownamy z otwartym nefem u siebie (bo u mnnie nef wyglada ok)

spiritwood
15-11-2008, 00:13
Panowie,
wystarczy zaprezentować wywołanego NEFa do JPGa w CNX2 i LR2. Bez żadnego ruszania suwakami. Mogę zaprezentować ze 20.000 przykładów. LR2 defaultowo woła chłodniej niż CNX2, z czym zgodzi się zdecydowana większość użytkowników forum. Zaznaczam, że obie wersje posiadam legalne. Co robią cracki z NEFami - tego nie wiem.

Plóm
15-11-2008, 00:33
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/1-1.jpg
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/11/2-1.jpg
źródło (http://i297.photobucket.com/albums/mm219/skaryfikator/2.jpg)

NXa dostałem oryginalnego wraz z zakupem aparatu... Nie sądzę żeby to była wina samego oprogramowania, może jego konfiguracji albo ustawień w aparacie... Jednak jak widzicie NEFy są w porządku. Zaznaczę jeszcze raz, że NEFy po sprowadzeniu do JPG wyglądają zupełnie normalnie, bez zafarbu...

W tym momencie nie mam NXa zainstalowanego na komputerze ale pamiętam, że z nim była podobna historia...

Zolty
15-11-2008, 01:06
Ściągnąłem NEF'a i otworzyłem zarówno w CNX2 jak i w ViewNX - w obu programach skonwertowałem do JPEG'ów które porównałem z oryginałami ("na oko" - czyli otwierając obie wersje jednocześnie).
Nie widzę różnic w kolorystyce - miedzy trzema otwartymi plikami (NEF + JPG z ViewNX+JPG z CNX2), żaden nie ma zafarbu i żaden na moim nie-kalibrowalnym monitorze (matryca TN, ustawiany wg QuckGamma itp) nie wygląda tak ciepło jak obrazki ze zrzutów powyżej.

Nie znam się na obróbce, profilach sprzętu, gamutach i tym podobnych magicznych sprawach - jestem początkujący.
Polecam zainstalowanie NX'a i porównanie - żeby wykluczyć problem czytania NEFow przez LR2.

Powodzenia

downunder
15-11-2008, 01:39
Witam serdecznie.
Pozdrawiam.
Ściagnąłem NEF'a, otworzyłem i dla mnie wszystko jest OK.
Wydaje mi się, że cos przestawiłeś w ustawieniach. ;)

Adam Trzcionka
15-11-2008, 01:49
coś masz nie teges w suwakach, bo nawet ja - stary kanonowski zboczek otwieram i jak dla mnie jest całkiem ok.

Plóm
15-11-2008, 01:50
Ściagnąłem NEF'a, otworzyłem i dla mnie wszystko jest OK.
Wydaje mi się, że cos przestawiłeś w ustawieniach. ;)

Problem jest w tym, że właśnie nic nie kombinowałem :( Mam świeżo postawiony system, świeżo zainstalowanego Lightrooma... Z NXem było dokładnie tak samo. Próbowałem (jeszcze przed przeinstalowaniem systemu) różnych ustawień, profili i nic, wciąż ten same efekt ocieplenia. Dziwne jest to, że JPGi wychodzące z Lightrooma są ok, już bez zafarbu, który uniemożliwia prace w samym programie...

Zolty
15-11-2008, 11:31
Czyżby problem z profilem ICC? Włączony "softproof" dla NEFow (w obu programach???)

Plóm
15-11-2008, 14:40
Zolty czy masz na myśli profile umieszczone pod "Print Job "? Mam to ustawione na "Managed By Printer" i innych nawet tam nie ma...

redrumdanyboy
15-11-2008, 21:00
...spróbuj właściwości ekranu, dalej ustawienia, dalej zaawansowane, dalej zarządzanie kolorami, a następnie usuń profil kolorów instalowany do monitora, może to to o ile robiłeś update sterów.....u mnie pomogło.

Plóm
15-11-2008, 22:03
redrumdanyboy zbawco, dzięki, dzięki, dzięki... :D Przed chwilą aktualizowałem ten profil na dużo nowszy i nic to nie dało. Dopiero jak go usunąłem, zafarb zniknął i teraz wszystko jest tak jak być powinno.
Jeszcze raz dziękóweczka wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. :D

redrumdanyboy
16-11-2008, 16:55
na zdrowie : )