Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : W jakim rozmiarze robić zdjęcia?

Kosti68
14-11-2008, 17:51
Mam ogolne pytanie do uzytkownikow , w jakim rozmiarze i jakosci robicie swoje zdjecia? Ja preferuje Jakosc "Fine" i rozmiar "M". Czy moze robic lepiejw robic w rozmairze "L"? Z gory dzieki za porady.

Pimps
14-11-2008, 17:57
Moim zdaniem najlepiej w RAW-ie a jak nie to w największym "L" gdyż masz pole manewru w razie obróbki.

mpwt
14-11-2008, 18:13
mam ogolne pytanie do uzytkownikow , w jakim rozmiarze i jakosci robicie swoje zdjecia?

raw

VanRay
14-11-2008, 18:20
u cioci na imieninach to wystarczy i Fine S, jak robić coś konkretnego np ślub to tylko raw

Kosti68
14-11-2008, 18:33
musze przyznac ze w raw-ie jeszcze nie robilem...ale po zrobieniu na kompie na szybko nie moge chyba ich obejrzec? dopiero po obrobce. Powiedzcie koledzy a jaki program polecacie do obrobki?

velaskez
14-11-2008, 18:35
a ja nie mam czasu za bardzo na obróbkę i zazwyczaj lecę Fine L, a tylko czasem RAW...

Jacek Wrzesińsk
14-11-2008, 18:40
Zawsze w możliwie najlepszej jakości!:-D Jak jpg (choć sporadycznie) to jak największy a tak to raw.

wasilewk
14-11-2008, 18:41
musze przyznac ze w raw-ie jeszcze nie robilem...ale po zrobieniu na kompie na szybko nie moge chyba ich obejrzec? dopiero po obrobce. Powiedzcie koledzy a jaki program polecacie do obrobki?

Obejrzeć NEF-a (preferuję Nikona) można w darmowym VievNX na PC. Dodatkowo producent D80 dodaje do aparatu program do jego obróbki (Capture NX).

Do cioci na imeniny nic nie zmieniam: i tak mam 3 szt NEF i 3 szt. JPG Large z jednego ujęcia. Zawsze coś się wybierze a poza tym: jak wujek chce je obejrzeć od razu na ramce LCD, to bierze kartę SD z aparatu, gdzie są JPG-i.

Pzdr.

Jacek Wrzesińsk
14-11-2008, 18:43
musze przyznac ze w raw-ie jeszcze nie robilem...ale po zrobieniu na kompie na szybko nie moge chyba ich obejrzec? dopiero po obrobce. Powiedzcie koledzy a jaki program polecacie do obrobki? Zainstaluj sobie Nikon View,w tej przeglądarce można również oglądać raw-y:)
P.S. ups! wasilewsk byłeś szybszy!:mrgreen:

JacKill
14-11-2008, 18:56
Można też użyc kodeka od Nikona: http://www.nikonimglib.com/nefcodec/ i do tego Irfan View + plugin Raw. Po instalacji kodeka Windows wyświetla miniaturki Raw-ów.

PS. To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich :)

velaskez
14-11-2008, 18:58
witamy:) a ktoś ma może adres do plug in'a do Gimpa?

mpwt
14-11-2008, 19:23
witamy:) a ktoś ma może adres do plug in'a do Gimpa?

Google -> UFRAW

stock
14-11-2008, 19:35
na stałe ustawione NEF+JPG fine - nigdy tego nie zmieniam :)

Kosti68
14-11-2008, 19:49
no to tez tak ustawie raw i jpg fine...mysle ze wtedy nie bedzie problemu i wszyscy beda zadowoleni....mysle o kupnie capture nx 2 tylko nie wiem czy warto. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za odpowiedzi.

zaza67
14-11-2008, 19:51
NEF-y a jak chcesz szybko obrobic nefa to polecam capture nx2 / trial 60 dni / , programik od razu wyswietla nefa z ustawieniami z puszki wystarczy go tylko zapisac jako jpg a w nefie mozna zawsze cos jeszcze podziubac :mrgreen:

swider
14-11-2008, 22:30
Mam ogolne pytanie do uzytkownikow , w jakim rozmiarze i jakosci robicie swoje zdjecia? Ja preferuje Jakosc "Fine" i rozmiar "M". Czy moze robic lepiejw robic w rozmairze "L"? Z gory dzieki za porady.
Jakosc zawsze na Fine bo chyba nie chcesz miec kupe na zdjeciu? Co do rozmiaru to juz wszystko zalezy co chcesz potem z tym zdjeciem robic.

A co do obrobki NEFow, ja uzywam ACR. Jak dla mnie najlepszy w tym momencie wolacz na rynku.

lannes
14-11-2008, 22:49
w jakim rozmiarze i jakosci robicie swoje zdjecia?

Large, jpg, basic, optimal quality :oops:

maciusd
14-11-2008, 23:57
na codzien pstryksam w L norm, jak sie bawie to na raw+jpef basic, rawy sie dobrze ohglada w darmowym fast stone image viewer

Lucid
15-11-2008, 11:09
Karty sa tak tanie ze nie warto oszczedzac na jakosci i rozmiarze. Kiedys ktos mądzrze napisał...A co jak zrobisz zdjecie swojego zycia a będzie sie nadawało do formatu pocztówki ( jakos tak). Ja wziałem do siebie te słowa i zawsze mam raw ustawiony...

asit
15-11-2008, 11:43
karty moze tak ale mi przykladowo konczy sie juz miejsce na dysku :) jednak mimo wszystko dalej ciagne raw :)

BES
15-11-2008, 12:04
U mnie zawsze jest RAW + jpg. Nie jestem jeszcze na tyle doświadczony, może czasem też braknąć czasu a także nie jestem na tyle odważny (szalony) by robić same jpg :) I większość z osób uważam, że też nie jest :) A rozmiar jpg jest już różny zależy od tego gdzie będę robić zdjęcia i ile miejsca wolnego na karcie potrzebuję. Jeśli dużo, to rozmiar ustawiam na mały, jak nie ma takiej potrzeby to duży. Czasem średni. Ale zawsze jest ustawione RAW + jpg.
Wszystko zazwyczaj na Fine, ale czasem też na norm. Basic nigdy :)

Krychaj
15-11-2008, 12:55
Jak ja ustawiłem Nef + jpg to jpg był jakiś taki zbyt czerwony :(

Bienias
15-11-2008, 13:28
Wszystko zależy od tego co chcemy dalej robic ze zdjęciami. Jeżeli miejsca na dysku/karcie jest wystarczająco to najlpszym rozwiazaniem jest RAW + jpeg (na max rozdzielczości i min kompresji).
Jeżeli i tak nie obrabiasz za bardzo zdjęć, bo nie mozesz poświęcić na to zbyt dużo czasu to jpeg fine w ostateczności może być normal.
Do rawów za kolegami polecam Capture NX bądź ew. dostepny w sieci darmowy RawTherapee, (Raw Shooter essentials dla starszych puszek przed 2006)

Jak ja ustawiłem Nef + jpg to jpg był jakiś taki zbyt czerwony :(

To nie wina Raw + jpeg, a może przede wszystkim balans bieli?

Blister
15-11-2008, 14:35
raw, raw i tylko raw;)

GeparD
16-11-2008, 02:41
(...) Dodatkowo producent D80 dodaje do aparatu program do jego obróbki (Capture NX).
(...)

kupilem pare dni temu d80 i dolaczony zostal tylko 30 dniowy trial Capture NX2 :(

avallardi
16-11-2008, 02:47
RAW + Jpeg basic (do szybkiego podglądu zdjęć na dysku).

wasilewk
16-11-2008, 11:33
kupilem pare dni temu d80 i dolaczony zostal tylko 30 dniowy trial Capture NX2 :(

No cóż, postęp musi być !

Ja kupowałem w kwietniu 2007.

Pzdr.

djjaca
16-11-2008, 11:39

A to ciekawostka - w moim D80 jest dołączona wersja 60-dniowa - tak wynika z informacji na tekturce od płyty.
Dodają to co mają pod ręką czy jest na to jakaś reguła ?
Nabyłem D80 body.

Pimps
16-11-2008, 11:48
karty moze tak ale mi przykladowo konczy sie juz miejsce na dysku :) jednak mimo wszystko dalej ciagne raw :)

No to zgrywaj dane na płyty DVD.

uzma
16-11-2008, 11:59
Jak widać powyżej, każdy ma swoje preferencje. Radzę jednak kierować się rozsądkiem. Z mojego doświadczenia wiem, że 90% zdjęć z konwersją do jpg w puszce nie wymaga korekty. Próbowałem różnego oprogramowania i w zasadzie nie uzyskałem lepszego efektu, za to zamiast robić zdjęcia traciłem mnóstwo czasu przy komputerze.
Te 10% pozostałych zdjęć to te, które są sknocone z jakiegoś powodu a warte zachowania ze względu na ciekawy temat, ujęcie itp. I wtedy siadam do obróbki raw. Jeśli przychodzi mi ochota na eksperymenty (w tym konwersja do czeni-bieli) - również raw.
Tak więc rozsądnym wyborem jest zapis raw + najwyższa jakość jpg, a za jakiś czas sam dojrzejesz do właściwej dla Ciebie opcji.

fjerzy
16-11-2008, 12:06
ktoś napisze, i słusznie, że może to zależeć od przeznaczenia. ja jednak nie wdaję się w dywagacje i robię RAW 150 zdjęć na karcie 4GB i jeszcze jedna karta w zapasie do tego możliwość przeglądania i kasowania nieudanych kadrów, całkowicie wystarcza.

Kosti68
16-11-2008, 12:07
Wersja Capture NX 2 jest na 60 dni, znajduje sie ona na plycie jak rowniez mozna ja sciagnac z netu www.nikon.pl Wczoraj sobie ja sciagnalem i troche poprobowalem, ale jak narazie nie moge jej porownac z zadnym innym programem poniewaz jestem nowicjuszem w obrobce zdjec RAW. Ale wydaje mi sie ze program nie jest zly a co wazne nie jest za bardzo skomplikowany.

Kosti68
16-11-2008, 12:18
Jak widać powyżej, każdy ma swoje preferencje. Radzę jednak kierować się rozsądkiem. Z mojego doświadczenia wiem, że 90% zdjęć z konwersją do jpg w puszce nie wymaga korekty. Próbowałem różnego oprogramowania i w zasadzie nie uzyskałem lepszego efektu, za to zamiast robić zdjęcia traciłem mnóstwo czasu przy komputerze.
Te 10% pozostałych zdjęć to te, które są sknocone z jakiegoś powodu a warte zachowania ze względu na ciekawy temat, ujęcie itp. I wtedy siadam do obróbki raw. Jeśli przychodzi mi ochota na eksperymenty (w tym konwersja do czeni-bieli) - również raw.
Tak więc rozsądnym wyborem jest zapis raw + najwyższa jakość jpg, a za jakiś czas sam dojrzejesz do właściwej dla Ciebie opcji.

I tutaj cie popieram, nie mozna polowy zycia spedzic przy kompie na ulepszaniu zdjec. Wiekszosc zdjec w formacie jpg jest wystarczajaco dobra. Nieraz zastanawiam juz sie czy wogole warto zdjecia " ulepszac"...moze warto zostawic je takie jakie sa...dlaczego mam na przyklad robic bardziej niebieskie niebo lub bardziej zielona trawe...w koncu takie naprawde sa takie jakie sa ...nie robmy niebeiskiego nieba jesli go tak naprawde nie ma, a takie ulepszanie mozna porownac z dopingiem w sporcie. Widze nieraz jak ulepszane sa portrety....tylko pytam sie po co?? Jesli ktos ma skaze lub jakis pieprzyk na twarzy to go ma i jest to naturalne, jesli usuniemy w tej twarzy wszystkie mankamnety to prawde mowiac na zdjeciu nie jest juz to ten sam czlowiek co naprawde.

luczek
16-11-2008, 12:55
Ja odkąd kupiłem d80 mam cały czas włączone RAW i inaczej sobie nie wyobrażam. Przeglądam w adobe bridge, jak coś podkręcić to klikam 2 razy, włączam w ps, ustawiam co trzeba i automatycznie bridge przyjmuje te ustawienia.Przeglądanie jest bardzo wygodne, żadnych jpegów nie trzymam na dysku. A jak chcę komuś wysłać zdjęcia lub wrzucić na stronę to wtedy zaznaczam daną partię, robię converta przez ps i proszę, można wysyłać.

rafal0325
16-11-2008, 14:34
A w jakim programiku przegladac te RAW-y,tak zeby bylo sprawnie

slawson38
16-11-2008, 15:04
JPG w 99 % .
A te 1% to zabawa w RAW-ie.

GeparD
16-11-2008, 20:59
A to ciekawostka - w moim D80 jest dołączona wersja 60-dniowa - tak wynika z informacji na tekturce od płyty.
Dodają to co mają pod ręką czy jest na to jakaś reguła ?
Nabyłem D80 body.

moj blad... faktycznie jest 60 dniowa, ale chodzilo o to ze daja trial a nie full

sote
16-11-2008, 21:39
ja preferuje rawy,
wole poswiecic chwilke na wywolanie rawa bez grzebania w nim
niz pozniej pluc sobie w brode ze cos bym mogl wyiagnac gdybym mial NEFa...

GeparD
16-11-2008, 23:46
wracajac do tematu, ja tez cykam tylko NEFy

Dark
17-11-2008, 10:52
NEFy i tylko NEFy. jpg używam tylko do "zwyczajnych pstryków".

NEF daje Tobie zawsze ten zapas możliwości poprawienia zdjęcia, bez większej straty jego jakości. Przy obecnych cenach dysków twardych i nośników DVD możesz sobie na to pozwolić. Ja trzymam zdjęcia z danej sesji w postaci: surowych NEF'ów (baza do której zawsze mogę wrócić), obrobionych Tiff'ów (gotowe do druku/dalszej obróbki), miniaturek jpg'ów (wrzut do sieci). No i wszystko dodatkowo na płytkach.

Capture NX wart jest swojej ceny. Wersja NX2 praktycznie pozwala zapomnieć o PS, "tylko" jeszcze praca z warstwami, fajne filtry i Adobe Bridge trzymają człowieka przy tym programie ;)

Zolty
17-11-2008, 11:17
Standardowo ustawione mam 14 bit NEF+ JPEG Large Fine, a gdy przymierzam się do wiekszej serii fotek zostawiam tylko

NEF żeby się więcej na karcie zmieściło.

amator_r
17-11-2008, 11:58
NEF-y a jak chcesz szybko obrobic nefa to polecam capture nx2 / trial 60 dni / , programik od razu wyswietla nefa z ustawieniami z puszki wystarczy go tylko zapisac jako jpg a w nefie mozna zawsze cos jeszcze podziubac :mrgreen:

w CNX to może można SZYBKO zamienić NEFa na jpg, ale jak chcesz SZYBKO jeszcze obrobić i 'podziubać' to już niemożliwe w CNX. przynjamniej u mnie, jak obrabiałem NEFa w CNX2 pierwszy raz to w połowie 'obróbki' wcisnąłem ALT-F4 i odinstalowałem CNXa :) Adobe Camera Raw (ACR) jest 10000 razy szybszy ;)

Dorian
17-11-2008, 12:04
Tylko RAW. Czasem jpg jak zdjęcie mało istotne i nie chcę by dużo miejsca zajmowało. Później na komputerze automatyczna funkcja wywołania do jpg. Przeglądam jpg'i i te, które uznam za ok obrabiam od nowa raw. Tworzę te jpg tylko do szybkiego przejrzenia zdjęć (od razu wiem, które wyrzucić bo ostrość nie trafiona czy coś).

velaskez
18-11-2008, 19:02
ostatnio skusiłem się na serię RAWem i zmieniam zdanie na tego typu wynalazek. Może i trzeba posiedzieć przy obróbce ale efekty są niewspółmierne:)

swider
18-11-2008, 19:38
Tys nie pierwszy i nie ostatni ktory sie nawrocil :)

jamirq
18-11-2008, 20:23
D80 za mocno kompresuje jpgi nawet na opcji Fine. Wole RAW, a potem z automatu do jpg na max jakosci.

Robik
18-11-2008, 20:50
W największym i w dodatku w RAW

miodzik
18-11-2008, 21:27
Raw plus jpg. Dla przekonania się o Raw-ie proponuję kiedyś pobawić się w jakimkolwiek programie graficznym obróbką niedoświetlonego zdjęcia w formacie jpg. A jak już się znudzi walka po kilku godzinach zrobić to samo z Raw-em :-D

marszl1
18-11-2008, 22:06
Jeśli Jpg. to raczej Large - fine. Zawsze można sobie zdjęcie inaczej wykadrować (jest z czego ciąć). A RAW ... jak jest czas , miejsce (na dysku) , ważna uroczystość , itp.
Nikt mi nie powie , że te jpg. są aż tak masakryczne (jeszcze jak się zna "widzimisię" swojego body).

sote
19-11-2008, 11:25
W największym i w dodatku w RAW

RAWa w mniejszym rozmiarze niz najwiekszy nie zrobisz
no chyba ze Twoj D50 dziala inaczej niz moj ;)

fraktal-im
19-11-2008, 11:56
JPG + RAW
JPG jest wystarczający w 99% przypadków, ale RAW może sie przydać (np gdyby UFO wleciało w kadr, albo ... Jola Rutowicz)
Myślę, że dla amatorskich zastosowań dobrze ustawiony korpus zrobi super zdjęcia w jpg.
Zastanawiałem się czy Fine czy Norm - w sumie różnicy nie widzę. Robię w Norm, a jeśli to nie wystarcza obrabiam rawa (czego nie lubię i nie potrafię).

stachmuszel
19-11-2008, 12:22
Może znów narażę się, ale Kenny Rockwell korpusami D70/80/200 itp. robi JPG Normal Large. Powiecie, że to dziwny człek o dziwnych poglądach. Może i tak, ale do opinii dołączył przykładowe fotki porównujące NEF-a z różnymi JPG. Nawet na cropach są widoczne tylko mało istotne różnice w jakości.
Pozdr.

sote
19-11-2008, 12:34
... dołączył przykładowe fotki porównujące NEF-a z różnymi JPG. Nawet na cropach są widoczne tylko mało istotne różnice w jakości.

Robiac w NEFach masz wieksze mozliwosci ot co ;)
w razie co mozesz wiecej wycisnac z fotki.

Takie porownanie mnie troche dziwi bo przeciez wywolanie NEFa zalezy od tego
w jakim programie to zrobisz, czyli jpg wywolany z tego NEFa bedzie sie roznil od JPGa prosto z puchy.
Z tego co pamietam to chyba tylko Nikonowski Capture NX wczytuje z NEFem
ustawienia z puszki (wyostrzenie, saturacje itp.)

Jak przesadzisz z obrobka i zapiszesz z ladnego NEFa JPGa z max kompresja to wyjdize pewnie na to
ze JPG z puszki bedzie nawet lepszy od tego wolanego z NEFa ;)