Zobacz pełną wersję : 'Młotek" do D200 i S5pro - jaki??
Prorok78
14-11-2008, 10:49
Krotko - pytalem gdzie indziej ale nikt nie odpowiedzial...
Szukam lampy mlotka (mocnej) ktora zadziala z w/w aparatami... Glowne zadanie to siedzenie na statywie i wyzwalanie radiem lub fotocela... Ale chcialbym tez miec mozliwosc podpiecia jej do aparatu i pracy w manualu lub automatyce lampy...Tak zeby nie zamordowac aparatu :)
Znalazlem Metz'a 45 cl-4 - nada sie ?? Jest tez duzo Hanimexow itp 'wiekowych' lamp choc czesto sa nowe i w pudelku na ebayu... tylko czy nie zrobie krzywdy aparatowi podpinajac je ??
jacek.gold
14-11-2008, 10:55
metza mogę polecić a co do hamimexa to nie miałem więc nie powiem nic
Prorok78
14-11-2008, 11:30
Ja widzialem jak blyska - lepiej niz supernowa :) Tyzko czy nie zabije taka analogowa lampa aparatu - nawet przez kabelek??
Zdecydowanie METZ - ciągle dostępne stopki SCA, więc mniejsze ryzyko puszczenia z dymem aparatu (mniejsze nie znaczy zerowe).
Metze 45 są bezpieczne do cyfraków nikona. SCA nic nie pomoże, i tak nie będzie TTLu w żadnej wersji. Tryb A lampy jak najbardziej da się używać. Ten tryb jest realizowany zawsze przez lampę, jej własnym czujnikiem, działa więc z każdym body. Metz 45 ma M 1/1 i nie pamietam czy ma możlwośc ustawienia mniej. Najwyżej jest jeszcze M 1/2 i 1/4 mocy. Miałem to wieki temu, za analoga, nie pamiętam :-D
Prorok78
14-11-2008, 12:53
Dzieki wielkie:) To ze nie bedzie ttlu to wiem... nawet za bardzo na automatyke lampy nie licze... Nastawiam sie na manual... a jak to wyglada z lampami Starblitz albo Hanimex? Ze na stopke nie podepne to wiem... no ale skoro z D200 mozna wyzwalac np lampy studyjne albo zarowki blyskowe za pomoca kabelka i gniazda pc... na zdrowy rozum wydaje mi sie ze mozna tez takie lampy... ale wole zapytac:) W koncu zni lampy w studiu ani zarowki blyskowe (np te allegrowe) nie maja rozroznienia ze pod digitala albo pod analoga?? Chyba nie maja?? Podpina sie kabelek i jazda... Czy zadziala to w wypadku mlotkow??
No i jak wowczas powiedziec puszce ze ma lampe na kablu podpieta?? Znaczy zeby poszedl sygnal wyzwolenia migawki na gniazdo pc?? Dzieki :)!!
:-D puszce nic nie trzeba mówić. Ona i tak za każdym wyzwoleniem migawki daje zwarcie w gnieździe PC oraz na centralnym styku i sankach lampy. Bardzo nieliczne lampy są niebezpieczne dla body nikona i są to naprawdę stare konstrukcje. Ludzie przesadzają z ta ostrożnością. Na forum nie widziałem jeszcze wątku o tym, że ktoś sobie zepsuł body przez lampę. A innych awarii to było na kopy.
Ps. Nie biorę odpowiedzialności za np stare ruskie wznalazki sprzed 30 lat, a takie mogą przechowywac nasi ojcowie :) )
Ależ te stare ruskie wynalazki też można bezpiecznie wyzwalać z cyfrowych puszek. Wystarczy kupić/zrobić prosty układ separacji optycznej i jest po sprawie. Poszukaj w swojej okolicy jakiegoś elektronika, to ci pomoże coś dobrać, albo zrobi taki układzik w kilka godzin.
Prorok78
14-11-2008, 13:31
Heh nikt nie mowi o starych ruskich wynalazkach:) To sa lampy ktore byly szczytem techniki jakies 7-8 lat temu - w zamierzeniu mialy pracowac z wysokimi modelami body analogowych - niektore na ebayu sa nowe, w pudelku z papierami i nie uzywane wogole,..:)
Apropos 'ukladu separujacego' - rozumiem ze mowimy o jakims transoptorze wlaczonym pomiedzy gniazdo pc a lampe? Hmm to akurat nie problem zrobic tylko nie jestem pewny napiec jakie tam sie kreca...a trzeba by wiedziec coby nie upalic od razu wszystkiego :(
Jeszcze jedno - wiem ze ludzie sie bawili w dorabianie do Vivitarow 283 plynnej regulacji mocy blysku... Ma ktos pojecie czy wogole da sie cos takiego wykombinowac w przypadku tych mlodkow? Jakis link czy cos.. Patrzylem szukalem ale lipa poki co...:(
Prorok78
14-11-2008, 13:37
ooo a tu przykladowy link do takiej lampeczki :)
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=110311254572
i drugi...
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=120332592616
..To sa lampy ktore byly szczytem techniki jakies 7-8 lat temu - w zamierzeniu mialy pracowac z wysokimi modelami body analogowych - ..Metze 45? raczej jakieś 20 lat temu. Czas szybko leci :-D Produkowano je długo, bo to świetne, silne lampy.
Prorok78
14-11-2008, 13:48
no wiesz.. mi przelecialo 30 sam nie wiem kiedy...:)
Metz 45-CL-4 został "uaktualniony" w 2005 roku i to co teraz się sprzedaje, czyli Metz 45-CL-4 Digital powinno działać w i-TTL z odpowiednim adapterem i przewodem SCA3045.
Prorok78
15-11-2008, 18:04
No ok ale po 1 wersja digital jest zapewne drozsza, a po 2 mi za bardzo na ttl'u nie zalezy... od tego mam sabinke zeby na leniwca robic:) MI zalezy na taniej, jak najmocniejszej lampie z wygodnym uchwytem (i stad idea mlotka), ktora wiekszosc czasu spedzi na statywie a czasem tylko bedzie z aparatem razem...
Sto lat temu miałem Metza 45 CT? 5. Z kabelkiem SCA do Minolty działał w trybie TTL. Ale nie miał ręcznego podziału mocy tak jak 45 CT 4, o ile dobrze pamiętam. Lampy jak na owe czasy były świetne, a w trybie A naświetlały nie gorzej niż dzisiejszy iTTL.