PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia nocne - samochody...

SwIeRsZcZ
13-11-2008, 19:19
Witam ! Nie wiem czemu ale nie mogę utworzyć tematu w "pytania i odpowiedzi" więc piszę tutaj.

Mam takie pytanie, jakie ustawienia preferujecie do robienia zdjęć nocnych a dokładniej samochodów . Wiadomo... długie czasy naświetlania dla uzyskania efektu "smug" , jednak między jakimi oscylować wartościami ISO i przysłony ??
Są jakieś "zasady" czy raczej kwestia zabawy różnymi ustawieniami i wybór najlepszych do odpowiedniej scenerii / oświetlenia itd. ??

bahuone
13-11-2008, 19:28
zalezy od Ciebie jaki chcesz uzyskac efekt. najlepiej iso jak najmniejsze ale wiadoma sprawa ze to nie tak latwo co do przyslony to jak wczesniej jaki efekt duza czy mala glebia ostrosci. i jak sam napisales wszystko zalezy od swiatla :D

ASAHI
13-11-2008, 21:09
Jedyne co mogę poradzić to metoda prób i błędów, nie wiem jaki masz aparat, obiektyw, trudno coś poradzić..
Zrób na ustawieniach manualnych kilka fot testowych i zobaczysz jak to konkretnie wychodzi, polecam zacząć przy zmroku, gdzie jeszcze jest troszkę światła, musisz uważać tez na światło latarni coby nie przepalić w tych miejscach fotki..

ForestPoland
19-11-2008, 15:49
Zrób sobie przykładowe zdjęcie z czasem np. 10s i zobacz czy nie jest za ciemne lub czy nie ma przepaleń. Do tego dostosuj przysłonę i ISO. A później czekaj na samochody. Wbrew pozorom takie zdjęcia jest bardzo łatwo zrobić. Staraj się nie przesadzać z czasem np. 30s bo będziesz miał duże szumy. 10-15 s powinno w zupełności starczyć. Tylko musisz znaleźć miejsce, gdzie te samochody w miarę jeżdżą. Pozdrawiam.

swider
19-11-2008, 19:42
[...]między jakimi oscylować wartościami ISO i przysłony ??
ISO jak najnizej - najlepiej 100. A przeslona to juz w zaleznosci jakie bedziesz mial czasy.