PDA

Zobacz pełną wersję : Lowepro Slingshot 200 AW

remikk
04-07-2006, 09:03
Nie znalazłem nic za pomocą szukajki na forum odnośnie tego plecaka.
W sierpniu wyjeżdżam w góry. Zwykle na trasy wychodzę od rana do popołudnia, nie podróżuję od schroniska do schroniska. Dotej pory posiadam torbę, ale ostatnio bardzo zainteresował mnie plecak Lowepro Slingshot 200 AW. 259 zł na www.torbyfotograficzne.pl
Próbowałem obejrzeć go w Poznaniu, ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć sklepu fotograficznego, który by taki na stanie oferował (choćby do pokazania). (www.digital24.pl nie ma na stanie)
Szczególnie zainteresowała mnie opcja obracania na brzuch. Czasem na skałkach zdejmowanie plecaka nie jest zbyt wygodne, a dodatkowo chciałbym żeby plecak służył mi nie tylko tam, ale także na koncertach.
Posiadam D70s KIT i 50tke, w przyszłości niedalekiej jakieś tele i lampa.
Pewnie sam przekonam się dotykając go jak to z nim jest, czy warto, czy nie, ale być może jest jakiś plecak w podobnej cenie mieszczący wszystko co posiadam i mający podobną funkcjonalność. Lubię zakupy rozsądne, gdyż pieniądz się u mnie nie przelewa. Czy mogę liczyć na podstawie przedstawionych informacji na jakąś pomoc ? Szczerze to przewertowałem już sporo tematów, ale jakoś tak jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem.
Co do 200AW ciekawi mnie funkcjonalność z przewracaniem na brzuch, ale z drugiej strony martwi ciut mała przegroda na dodatkowe nie-foto pierdoły typu picie i kanapki, a może i zwiniętą kurtkę przeciwdeszczową. Być może jest coś co posiada funkcjonalność "brzucha". Aaa no i bo nie mogłem znaleźć info, czy 200AW ma możliwość podpięcia statywu ?

[ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 ]
Nikt nie jest w stanie mi pomóc ?

YonasH
04-07-2006, 17:34
Też zastanawiam się nad tym plecakiem. Mam teraz model Orion Trekker II i jestem zachwycony jakością wykonania. Jednak takie obracanie na brzuch byłoby bardzo praktyczne. Dołączam się więc do pytania :)

rybioza
04-07-2006, 18:44
Mam od paru dni ale nie byla jeszcze w czynnym uzytku.Przerzutka :) na brzuch jest tu calkiem fajnie rozwiązana. Na wyjscie w gory.... hmm.. może po dłuzszej wędrowce zmęczyc.
Na rowerek, na spacerek, na miasto owszem.Jesli ma by tylko w gory to raczej orion. Ja zdecydowałem ze względu na przerzut brzuszny... :) choc nie lezy idealnie na plecach-moze przez krzywą łopatkę :lol:

remikk
04-07-2006, 18:49
rybioza a pojemność tej górnej przegrody ? jakbyś ocenił ?
mówisz, że w góry może zmęczyć ? kurde. choć chodzi mi nie tylko o góry, ale o wiele więcej okazji.

rybioza
04-07-2006, 19:06
Wchodzą dwie puszki Heinekena+ mała puszka pepsi :D . Na wcisk snikers.Może odrobinę przesadziłem ale rawie dokładnie zapelniona przestrzeń.Zdziwiony jestem bo jak patrzyłem to stwierdziłem ze wejdzie jedna mala i duza pucha.Zeszytu formatu A5 na dno nie położysz(dla wyobrażenia).

remikk
04-07-2006, 19:31
No to cholernie do kitu. Dlaczego nie moga wyprodukować czegoś bardziej funkcjonalnego.
Widać z tego, że Orion chyba najbardziej spełni zadanie, żeby włożyć bluzę, czy też przeciwdeszczówkę. Ale za to funkcjonalność fatalna, bo trzeba zdejmować z pleców.

A paski są jakieś z boku, żeby np. przyczepić zwiniętą przeciwdeszczówkę i ewentualnie na siłę statywik jakiś ?

[ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 ]
A czy w dolnej przegrodzie idzie tak poukładać, żeby jeszcze coś tam wcisnąć, np. kanapki.
Tylko cholera gdzie napoje. Cholera za dużo chyba wymagam.

ajt
04-07-2006, 22:23
Kupiłem dwa miesiące temu i do tej pory jakoś tylko raz z niego skorzystałem :)
Dla mnie ma to być plecak foto na rower i w tym zastosowaniu w zasadzie się sprawdził (jeśli po jednym razie można go należycie ocenić). Moje wrażenia: jakiś taki kanciasty i brzydki. Górna komora rzeczywiście niezbyt pojemna. W dolnej natomiast zmarnowano sporo przestrzeni. Jak się włoży aparat, to po jednej i drugiej stronie jest sporo wolnego miejsca.
Przerzucanie na brzuch i wyjmowanie aparatu bezproblemowe, ale zmiana obiektywu w takiej pozycji nie jest zbyt wygodna. Wymaga większego otwarcia klapy, a to już grozi wypadnięciem obiektywu z bliższej przegródki, gdy sięgamy do tej dalszej. Lepiej więc wtedy obrócić plecak i dopiero całkiem otwierać. Można też (co zrobiłem) tak ustawić przegródki, żeby obiektywy były umieszczone pionowo, gdy mamy plecak na brzuchu. Wyjmowanie obiektywu wymaga wtedy za każdym razem odlepienia zasłaniającej go przegródki, ale za to nie trzeba dalej otwierać klapy i chyba będę tak pakował. Ponadto tylko tak jestem w stanie wsadzić tam zooma 75-300, o ile nie jest podpięty do aparatu.
Jak ktoś ma mało obiektywów, to wolne miejsca można oczywiście wypełnić puszkami :)
Na zewnątrz niestety nie za bardzo jest jak przyczepić statyw.
W ogóle mam wrażenie, że plecak jest źle zaprojektowany. Mam starą torbę no name, która jest mniejsza, a jakoś więcej udaje mi się do niej wpakować :)

Mok
04-07-2006, 22:31
Polecam http://www.cambags.com/camera_bag_mainpage.htm
tutaj mozna wyrobic sobie jako takie zdanie o wiekszosci torebek :)

Mok

remikk
05-07-2006, 10:59
Wielkie dzięki wszystkim. Chyba się zdecyduję na ten zestaw jednak. Mam jeszcze plecak nie-foto Janys'a więc będzie mi służył dodatkowo w razie czego.