PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA 500 mm f 4,5 vs nikkor 500 f 4

jordash
13-11-2008, 17:01
Wiadomo ze nikon jest lepszy, sigma jednak zostaje w tyle ,i tutaj mam pytanie;
roznica w cenie jest dosc znaczna ale czy warto dolozyc do nikkora czy roznica w jakosci fotografi jest na tyle duze zeby dolozyc te niebagatelna sume.
czy jest ktos kto bawil sie dwoma obiektywami czy moze wybrac nikkora 200-400mm.
p?????
prosze o pomoc ,dziekuje!

Pawel Pawlak
13-11-2008, 17:19
Kiedyś się zastanawiałem na sigmą; Dobre szkiełko ,ale nikon lepszy ;) Na ile ? musiałbyś zrobić porównanie w identycznych warunkach. Mnie przekonała jakość nikona w funkcji czasu, szybkość AF, praca na f4, praca z tc14, bokeh no i światło oczywiście ;) Sigma kusi ceną i wagą :)

jordash
15-11-2008, 01:43
wybor dalej dla mnie nie jest prosty,dzieki za podpowiedz,chcialbym nikona ale cena....

jurgen
16-11-2008, 11:39
nawet bym się nie zastanowił nad sigmą

W.F
16-11-2008, 17:44
Inwestując tak duże pieniądze w szkło nawet nie spojrzałbym na sigmę. Wybór jest tylko jeden :-D

mmosk
16-11-2008, 19:40
nawet bym się nie zastanowił nad sigmą

Inwestując tak duże pieniądze w szkło nawet nie spojrzałbym na sigmę. Wybór jest tylko jeden :-D

Wszyscy psiocza i psiocza na SIGME. Ale prawda jest jedna. SIGMA jest naprawde dobrym obiektywem. Cena Nikona to okolo 24tys a SIGMY okolo 15tys. Wiem, ze czesc z was pisze, ze przy tkaim wydatku by sie niezastanawial i bral Nikon. Ale jak ktos nie ma na Nikona a ma na SIGME?? Wiem, niech szuka uzywanego. Ale SIGMA tez moze byc uzywana i kosztowac o wiele mniej. Ja tu patrze inaczej. Jak mnie stac to biore Nikona. Jak nie stac mnie na nikona to dlaczego nie SIGMA?? Czy tylko dlatego ze SIGMA??

Ja stosowalem te SIGME i jest naprawde dobra. Nikona nie znam bo mnie nie stac i nie mialem mozliwosci nawet miec go w rece.

Dyziek
16-11-2008, 19:46
Też śmigam z 500mm na pokazy lotnicze i świetnie sobie daję radę ->http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71394

W wypadku stania na pokazach 5-6h w obiektywem w ręku niska waga tego szkła jest wielką zaletą, optycznie tez nie mogę jej nic zarzucić.

jordash
17-11-2008, 01:57
oj dziekuje wam wszystkim pomysle jeszcze troche bo oba obiektywy sa kuszace,!!!
to i to to duza kasa za obiektyw !!!