PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karta do D90???

Corvax
13-11-2008, 14:54
Witam,
Mam prośbę o pomoc w wyborze karty pamięci do D90, który kupuje za kilka dni.
Jestem amatorem z nieco większymi ambicjami niż zdjęcia u cioci na imienimach. :)
Zastanawiam się nad 8GB na początek ale pewnie ważne jest aby karta była szybka, np żeby zdjęcia seryjne nie były spowalniane. Stąd prośba o podpowiedź co wybrać.

Druga kwestia to to, że zupełnie nie mogę znaleźć torby na d90. Chciałbym aby nie był to typowy futerał żeby nie było na kilomentr widać, że to aparat (tak dla większego bezpieczeństwa). Z drugiej strony jeśli to by była torba to żeby była jak najmniejsza. Chcę tam nosić na razie jedynie aparat z kitowym szkłem 18-105 i nic więcej. Oglądałem już w Media Markt, Innych sieciówkach z rtv a także w foto-jocker i sklepie Nikona. Wszędzie jest ta sama kicha.
Czy ktoś może ma jakąś fajną torbę, którą mógłby polecić???
Póki co najbliżej mi do "trójkątnego" pokrowca Case Logic z twardym dnem i taką "stylistyką turystyczną"... jakieś dziwne zielone kolorki z linkami różowymi. :/ Ble.

Z góry dzięki.

canoee
14-12-2008, 03:53
Hej - może coś z tych kart: http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7737 - są sprzedawane z fajnym małym czytnikiem na usb (dostępne są też starsze typy ciut wolniejsze a więc i tańsze.

a co do torby to ja mam Lowepro Nova Mini (http://allegro.pl/item500167503_lowepro_nova_mini_aw_f_vat_warszawa. html) i moim zdaniem nie rzuca się w oczy - jest bardzo wygodna w używaniu i ma wbudowany dodatkowy pokrowiec

lodzermensch
14-12-2008, 04:12
Eh, to pierwsze, że tak powiem, dziewicze podniecenie...

puchbeary
14-12-2008, 10:40
Witam,
Mam prośbę o pomoc w wyborze karty pamięci do D90, który kupuje za kilka dni.
Jestem amatorem z nieco większymi ambicjami niż zdjęcia u cioci na imienimach. :)
Zastanawiam się nad 8GB na początek ale pewnie ważne jest aby karta była szybka, np żeby zdjęcia seryjne nie były spowalniane. Stąd prośba o podpowiedź co wybrać.

Druga kwestia to to, że zupełnie nie mogę znaleźć torby na d90. Chciałbym aby nie był to typowy futerał żeby nie było na kilomentr widać, że to aparat (tak dla większego bezpieczeństwa). Z drugiej strony jeśli to by była torba to żeby była jak najmniejsza. Chcę tam nosić na razie jedynie aparat z kitowym szkłem 18-105 i nic więcej. Oglądałem już w Media Markt, Innych sieciówkach z rtv a także w foto-jocker i sklepie Nikona. Wszędzie jest ta sama kicha.
Czy ktoś może ma jakąś fajną torbę, którą mógłby polecić???
Póki co najbliżej mi do "trójkątnego" pokrowca Case Logic z twardym dnem i taką "stylistyką turystyczną"... jakieś dziwne zielone kolorki z linkami różowymi. :/ Ble.

Z góry dzięki.

Co do karty. Mam wrażenie że troszkę przesadzacie z tymi szybkościami karty. Każdy aparat ma bufor który pozwala zapisać minimum te 10 zdjęć w serii z jednoczesnym transferem na kartę. Kto z was z czystym sumieniem może powiedzieć że robi serie powyżej tych 10 zdjęć ? Wystarczy Ci ultra II Sandiska w zupełności chociaż ja miałem zwykle Sandiski w D80 i w niczym mi to nie przeszkadzało w pracy. Polecam kupić też kilka mniejszych kart aniżeli jedną dużą - jak padnie jedyna karta to zonk jak padne jedna karta to zawsze jest się czym poratować ;) .

Co do torby - nie sprecyzowałeś czego włąściwie oczekujesz i za jakie pieniądze. Nie ma nietypowych futerałów - futerał ma to do siebie że ma byc dopasowany do aparatu a co za tym idzie każdy właściwie będzie zdradzał zawartość. Osobiście polecam torby lub plecaki. Dla jednego szkiełka i body idealnym rozwiązaniem jest slingshot 100 (http://allegro.pl/item500167347_lowepro_slingshot_100_aw_f_vat_warsz awa.html), a z toreb polecam tamraca adventure messenger (http://fotozakupy.pl/torba/tamrac-5534-adventure-messenger-4,6688s). Małą zgrabna i nie rzuca się w oczy a na spacer z aparatem zawsze wsadzisz tam jeszcze butelkę z wodą mineralną. Poza tym - możesz posłuchać lub nie ale dam Ci dobrą radę - zawsze kupuj coś większego niż wydaje Ci się że potrzebujesz.

thorcik
14-12-2008, 16:38
Wystarczy Ci ultra II Sandiska w zupełności

nie wystarczy. u mnie po wepchnieciu ultry byly same problemy - aparat nie dawal rady wczytywac zdjec przy przegladaniu, wymagal wylaczenia po kilku fotach w serii, ogolnie - nie wyrabial z zapisem. kupilem extreme III i smiga jak tylko.

puchbeary
16-12-2008, 16:45
istotne jest czy miałeś oryginał czy podróbę. Jak oryginał to nie ma takiej opcji żeby nie wyrobił.

thorcik
17-12-2008, 18:55
istotne jest czy miałeś oryginał czy podróbę. Jak oryginał to nie ma takiej opcji żeby nie wyrobił.

ma napisane SanDisk Ultra II, pudelko bylo jak trzeba. poza tym nie kupowalem na bazarze tylko w sklepie...

to moze karta nie wiedziala, ze ma nie wyrabiac?

puchbeary
17-12-2008, 19:06
Litości, Ultra II ma nominalny odczyt/zapis 15mb/s. Pokaż mi zdjęcie z D90 które wyplute z aparatu ma 15mb. Przy zapisie na kartę etapem pośrednim jest bufor więc też nie uwierzę że np. po dwóch czy trzech zdjęciach w serii aparat się zatrzymał żeby zapisać zdjęcia. Powtórzę co napisałem wyżej - w d80 miałem zwykłego Sandiska bez tych utrasuperduperextrimów i nigdy nie było problemów. Znajomy ma teraz Ultra II w D300 i wali Rawy - nie zgłasza problemów ani z zapisem ani z odczytem. Miałeś walnięta albo podrobioną kartę i tyle w temacie.

Valdek_Tychy
17-12-2008, 19:23
Litości

Dokładnie :D

Ja mam ze swoim D90 Sandiska II i Kingston(4) i nie mam żadnych problemów z zapisem zdjęć w seriach.Zresztą ileż tych serii walisz ?
Problemem może być dłuższy czas odczytu na kompie tych kart ale to też można przetrzymać ;)

Blasius.G
18-12-2008, 08:03
Mam dwie SDHC- czarna TOSHIBE i san disk extreme III. Obie po 4GB. Mnie tyle wystarczy. Zadnych z nimi problemow nie mialem.

gladar
31-12-2008, 19:42
Ja z marszu zakupiłem, bez większych przemyśleń, Kingstona SDHC 4GB i używam ją już miesiąc bez zauważalnych problemów.
Nagrywałem filmiki w wysokiej rozdzielczości i robiłem trochę zdjęć seryjnych - narazie OK !
Pod wpływem katastroficznych opinii na forum zacząłem rozważać zakup czegoś bardziej wykwintnego, ale potem przyszła chwila refleksji, i na razie zbastowałem.

pozdr....

tomekudla
31-12-2008, 23:08
Nie daj się ogłupić onanistom sprzętowym. Wyjdź i rób zdjęcia, choćby fajerwerkom;)

biker karlos
05-01-2009, 20:37
Mam dwie SDHC- czarna TOSHIBE i san disk extreme III. Obie po 4GB. Mnie tyle wystarczy. Zadnych z nimi problemow nie mialem.

ktos mnie oswieci czym roznia sie karty SD od SDHC ??? tylko literki i pic, czy jakiesk konkretne roznice ... czy SDHC bedzie smigac w D80, bo facet w sklepie komputerowym zastrzelil mnie pytaniem czy mam odpowiedni sprzet bo moze nie chodzic i zaniemowilem :P

Cockroach
06-01-2009, 16:36
HC - High Capacity
O ile się nie mylę to literki HC dodaje się wszystkim kartom o pojemności > 4GB

Osobiście używam w D80 SanDisk Extreme III 4GB i jak robię serie w JPEG to aparat chyba zatrzyma się dopiero jak zapełni kartę.

Corvax
10-01-2009, 19:01
Dzięki za wszelkie sugestie.
Ostatecznie kupiłem Kingston SD II Ultra 8GB. Absolutnie nie ma żadnych problemów przy zdjęciach seryjnych, nawet przy kilkunastu albo i lepiej, zdjęciach w serii.
Co do torby/pokrowca ostetecznie wybór padł na LowerPro Rezo TLZ 20 . Myślę, że jest dość dyskretny. Za wyborem przemówiła jakość wykonania :)

Pierwsze wrażenia z d90.... genialny :)