Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : JPG w picture project

nygus
03-07-2006, 23:31
uzywam picture project do hurtowej konwersji NEF na jpgi ( nie zawsze chce grzebac w NEFIE ), niestety ma on jakis dziwny sposob budowania jakiegos pliku tymczasowego na dysku C w czasie konwersji, przy zamienianiu mniej wiecej 70-80tego zdjecia plik ten osiaga wielkosc ponad 2 gb i przy okazji wiesza program.
ktos moze polecic inny program, ktory zamieni na raz wiecej niz 100 NEFow a przy okazji stworzy pelnowymiarowe JPGi? z jakis powodow najwiekszy rozmiar jpga jaki Picture Project umie swtorzyc z NEFA o wielkosci 3000X2000 to 2000X 1500

pebees
03-07-2006, 23:49
nygus, ufraw :)

rabijki
04-07-2006, 09:21
chryste,
u mnie pp nie robi takich jaj
sprawdz - moze masz wersje ktora wymaga upgrade alebo nie dziala z twoim kompem i systemem jak nalezy. mowie powaznie. mam maki i na najnowszym z intelem w srodku dopiero po upgrade zaczal dzialac jak nalezy.
to co piszesz jest jakies dziwne.

nygus
04-07-2006, 11:03
a mozna prosic o linka do jakiegos update Pic Project, bo jakos nie moge znalezc..

[ Dodano: Wto 04 Lip, 2006 ]
wlasnie updatuje picproject. choc nie do konca, kolory jakie maja jpgi z niego wytworzone odpowiadaja mi bardziej, bo zblizone do tych z aparatu. sprobowalem raw essentials, ma duzo fajnych opcji grupowej obrobki, ale co z tego, jezeli jako wyjsciowe ma ustawienia przypominajace ustawienia NEF w otwieraniu photoshopem, czyli usrednione, nijakie kolory , WB, brak kontrastu itd, przeciez nie bede sie bawil w wysszukiwanie grup podobnych zdjec i ustawianie dla nich wszystkich parametrow - albo otwieranie i indywidualna obrobka w PS albo hurtowa konwersja z zadowalajacym mniej wiecej efektem finalnym. ciekawe czy to ze pic project lepiej rozpoznaje oruginalne ustawienia i tworzy taki jpg jak wyprodukowalby aparat wynika z tego ze to firmowy projekt nikona, a nie Third Party?

Klimkr
06-07-2006, 13:37
A może najprościej - rób zdjęcia w trybie RAW+JPG?
Przy okazji - u mnie PP zaczął działać jako tako dopiero po rozbudowaniu pamięci do 512 MB (XP SP2).