Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odzyskiwanie Zdjęć pod linuksem

baqers
13-11-2008, 13:54
Cześć! Może się komus przyda, sprawdzony sposób na odzyskanie zdjęć z karty pod linuksem.

Krótko jak się zaczęło:

w sobotę impreza, ~250 zdjęć (Nikon D70 + PQI 4GB 120x), po czym miało być szybkie zrzucenie zdjęć z karty , zmniejszenie, dodanie rameczki i ludziom na pendrivy. Zazwyczaj zrzucam karty czytnikiem PCMCIA. Wtedy miałem jeszcze fedorę 9 na moim laptopie.

Wkładam kartę do czytnika i nic, nie można zamontować dysku. Tryb ptp nie działa. Podłączenie przewodem daj te same rezultaty, komputer nie widzi się z aparatem ,a czasem widzi, ale nie jest znany system plików przez co nie można zamontować karty. Na szczęście udało mi się zrzucić zdjęcia na innego laptopa z windowsem, ale w czym rzecz! Wracam do domu, przeinstalowuje system na fedorę 8, bo miałem też inne problemy z 9, i wsadzam kartę do czytnika. Dalej nic. Aparat pod USB, dalej nic. No nic, myślę sobie, zrzucę z karty zdjęcia pod windą i będzie ok, sformatuję kartę i już. Podłączam do laptopa kumpla aparat, i co? Nie widzą się :(. Nawet w trybie ptp. (Na marginesie: odkryłem że D70 można wyzwalać przez tryb ptp kreatorem aparatu fotograficznego w XP guzikiem w okienku kreatora lub kombinacją ctr+T ;)) Zrobione w ten sposób zdjęcie aparat zobaczył, komputer zobaczył, ale reszty nie. Co się okazało, znkinęły wszystkie zdjęcia, mimo tego że wcześniej można je było oglądać w D70tce. Wsadziliśmy więc moją kartę do jego Canona 400tki ale też nie widział ani on zdjęć, ani komputer. Wróciłem do domu i postanowiłem walczyć. Jest sposób:

1. Instalujesz pakiet testdisk + photorec (dostępne w repozytoriach lub w sieci w różnych paczkach, u mnie w repo to po ptostu testdisk, photorec dodawany jest tak o)
2. Aparat łączysz z komputerem (w moim przypadku na USB, ale myślę, że przez czytnik też by dało radę)
3. Z pod roota (su -) w konsoli poleceniem photorec uruchamiasz photorec`a ;)
4. Wskazujesz partycję Intel/PC (pierwsza opcja), potem swój dysk -> Kartę, która widziana jest jako dysk/partycja)
5. Zaznaczasz odzyskiwanie wszystkich plików
6. Program pyta gdzie zapisać pliki i czy zapisać jako pliki roota
7. Wskazujesz katalog , zgadzasz się i program zaczyna odzyskiwać pliki. Trwa to z 1,5h
8. Odzyskane pliki są we wcześniej wskazanym folderze, bądź dwóch, przy czym program napisze gdzie dokładnie.
9. Mnie odzyskał wszelkie utracone pliki, dodatkowo jeszcze jakieś inne z bodajże jeszcze września ;)
10. Kopiujesz pliki z katalogu tam gdzie chcesz i zmieniasz im atrybuty żeby być ich właścicielem (u mnie przynajmniej tak zrobiłem)

Wnioski: Za darmo, w miarę szybko i skutecznie, i się da! :)

Aha, w międzyczasie oczywiście karta wariowała napisami CHA, FOR co jakiś czas.

Jakbym wsadził do złego działu to proszę o przeniesienie.

Mam nadzieję,że się przyda. W razie problemów mogę pomóc!

thorcik
13-11-2008, 15:42
ooo, dzieki, zara spytam swoje repo, czy tez to ma :o)

dobra, jest, photorec juz nawet byl na dysku. to juz jestem gotowy jakby cos sie zadzialo nieprzewidzianego.

baqers
13-11-2008, 15:48
:)

dobre repo.

A jaka dystrybucja? Żeby nie było że ktoś będzie miał jakąś inną i będzie miał wątpliwości czy zadziała, można by pisać na jakich dystrybucjach pakiet pracuje ;)

baqers
14-11-2008, 10:10
Sprawdziłem, karty z czytnika kart ( Przynajmniej moją CF w czytniku PCMCIA) program widzi i obługuje :)

pawelp
14-11-2008, 12:34
Jest też wersja na Windowsa oraz MacOSa.
Strona domowa tego programu to http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

thorcik
14-11-2008, 14:39
:)

dobre repo.

A jaka dystrybucja? Żeby nie było że ktoś będzie miał jakąś inną i będzie miał wątpliwości czy zadziała, można by pisać na jakich dystrybucjach pakiet pracuje ;)

u mnie smiga na Ubuntu 8.10

baqers
14-11-2008, 22:32
Wow, pawelp, to nawet nie wiedziałem. Program dość skuteczny i darmowy, więc polecam ;)