PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 70/2,8 dg

saper
13-11-2008, 11:57
witam, od dawna pasjonuje mnie makrofotografia... i nie tylko, ogólnie przyrodnicza i reportażowa. 5 lat użytkowłem Prakticę i kilka szkieł, mieszek, itd. Później mały krok do przodu i kupiłem D80 + 18-200vr... brakowało czegoś do makro... właśnie w drodze do mnie jest Sigma 70/2,8 DG. Rozważałem dużo nad Tamronem 90... ale padło na Sigmę...wolę chyba krótsze ogniskowe :)
I tu pytanko... to dobry wybór??

wilk325
13-11-2008, 12:15
witam, od dawna pasjonuje mnie makrofotografia... i nie tylko, ogólnie przyrodnicza i reportażowa. 5 lat użytkowłem Prakticę i kilka szkieł, mieszek, itd. Później mały krok do przodu i kupiłem D80 + 18-200vr... brakowało czegoś do makro... właśnie w drodze do mnie jest Sigma 70/2,8 DG. Rozważałem dużo nad Tamronem 90... ale padło na Sigmę...wolę chyba krótsze ogniskowe :)
I tu pytanko... to dobry wybór??

Najpierw kupujesz, a później się pytasz.
Posiadam to szkiełko i mogę powiedzieć, że jest: rewelacyjnie ostre, lekkie, trochę wolny AF ale do macro to i tak ostrzenie manualne, nie mam BF ani FF-myślę że będziesz bardzo zadowolony.

wigi
13-11-2008, 12:37
... jest: rewelacyjnie ostre, lekkie, trochę wolny AF ale do macro to i tak ostrzenie manualne, nie mam BF ani FF-myślę że będziesz bardzo zadowolony.

mogę tylko potwierdzić te słowa i jeśli, jak napisałeś, wolisz krótkie ogniskowe, to dokonałeś bardzo dobrego wyboru :)
tutaj (http://onephoto.net/info.php3?id=397358) masz przykład zdjecia z D80 z pierścieniami

Witusch
13-11-2008, 12:50
Mialem to szklo do Pentaxa, rewelacja. Nadaje sie rowniez do portretow, ale uwaga - strasznie ostre juz od f2.8 :-D
PS wigi, swietne fotki, gratuluje!