Zobacz pełną wersję : Pytania o D90 i obiektywy M42
hijax_pl
13-11-2008, 11:44
Mam kilka pytan:
1) Jak wyglada wspolpraca z roznymi obiektywami M42? Chodzi mi o pomiar ekspozycji, autofokus itp.
2) Czy praca tylko manualna jest dostepna? Czy tez mozna z jakis udogodnien automatyki skorzystac?
3) Czy jest mozliwe podlaczenie obiektywow lustrzanych, np MTO?
Pozdrawiam,
/A
napiszę na podstawie D80 bo to praktycznie ta sama pucha.
1) Autofokus nie działa - nie ma takiej możliwości. Ostrzenie przy szkłach z mocowaniem M42 odbywa się ręcznie i to w trybie M, bo tylko tam puszka pozwoli na pracę z tymi obiektywami. Jedyna opcja to podpięcie obiektywu z mocowaniem M42 przez przejściówkę/adapter - z soczewką lub bez. Z soczewką dostajemy możliwość ostrzenia na nieskończoność, chociaż z tym bywa różnie, dużo zależy od obiektywu. Pomiar ekspozycji nie działa, trzeba samemu testować na histogramie lub na czuja. Jedyne co działa to dalmierz - żółta kropka w wizjerze, która pali się na stałe kiedy dobrze wyostrzymy, kiedy nie wyostrzymy, lampka miga lub nie pojawia się wcale. I to jest i tak spore ułatwienie.
2) jak wyżej
3) nie mam pojęcia :D
poczytaj tematy o M42 ogólnie, bo jest tego bardzo dużo, sam kiedyś szukałem. A teraz napisałem Ci to co wyszło z moich krótkich doświadczeń
hijax_pl
13-11-2008, 12:04
No własnie moje pytania zrodziło sie z różnic w listach współpracujacych obiektywów manualnych (nie procesorowych) pomiędzy D80 i D90.
Wiem że D90 jest w sumie mirażem kilku poprzednich lustrzanek więc teoretycznie to co łyka D80 powinno też D90.
To skąd te różnice w papierach Nikona?
Jeżeli obiektyw lustrzany ma bagnet Nikonowski lub gwint m42 i masz przejściówkę to raczej podejdzie. Przecież różnica jest w budowie a nie w bagnecie.
Tak mi sie zdaje ;)
velaskez
14-11-2008, 18:51
erde wykorzystał pulę odpowiedzi a obiektyw lustrzany to po prostu bardzo, bardzo ciemne tele:) ot i co
wasilewk
14-11-2008, 19:58
erde wykorzystał pulę odpowiedzi a obiektyw lustrzany to po prostu bardzo, bardzo ciemne tele:) ot i co
Jak będzie focił Saharę w południe, to przynajmniej nie będzie musiał zakładać szarej 8-ki.:roll::lol:
Pzdr.
hijax_pl
15-11-2008, 22:14
No to jeszcze raz:
Taki sobie lustrzany Nikkor 500mm niby można podpiąć do D80 a do D90 już nie. Powołuję się na oficjalne dokumenty Nikona. Czemu tak jest? Skoro manual jest manual? :confused: