Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 PORAŻKA !!!!
slawek548
03-07-2006, 22:39
Zakupiłem drogą wysyłkową tegoż Tamrona w sklepie w Krakowie,Zrobiłem testy i szok.Nie jest wcale lepszy od mojego kita 28-80.Obiecywałem sobie znacznie więcej!!!
Jestem zawiedziony.Na pełnej dziurze przy 75mm ostrzy kilka mm blizej i ogólnie jakies takie mydło.Dlatego juz spakowany,a rano zostanie odesłany.Mam teraz niezły dylemat co robić dalej!!!!Brać następny i znowu testy i kasa.Moze znowu będzie badziewie,problem w tym,że robię na analogu F80 i sprawdzić na miejscu nie bardzo mam jak.Już myślę nad innym,może jakaś Tokina o podobnym zakresie???Chodzi mi o zoom,który fajnie ostrzy bo mydła to ja mam dostatek!!!!!!Także kupowanie Tamrona bez sprawdzania,to coś jak totolotek!!!!!!!Pozdrawiam wszystkich,którzy nie mieli takiego pecha jak ja!!!!!!!!!
Sławek :( :( :(
Kup sobie dwie stałki i dołącz do grona zadowolonych :)
a ja wciaz podziwiam odwaznych co mimo iz juz chyba wszyscy napisali ze to kupa nadal go kupuja...
@R a co w takim razie zamias tego tamronaw podobnej cenie z podobnymi ogniskowymi i swiatlem?? sam sie mocno zastanawailem nad tym obiektywem ale skoto to taki szit :(
potrzebuje jakiegos z zakresem ~28-85 (cos kolo tego) swiatlo fajnie by bylo 2,8 sprawny AF dobra ostrosc i cena do 1500 :)
sigma. zaraz ktos powie, ze to tez loteria... raczej watpie. zupelnie inna jakosc wykonania. konstrukcyjnie raczej tamron nie ma szans. optycznie... chyba tylko jeden forumowicz marudzil cos ze sigma nie jest dobra, ale chyba nie przyjrzal jej sie dokladnie :)
24-70 f2.8 to miala byc tania alternatywa dla L canona... no i chyba im wyszlo. MZ najrozsadniejsze szklo tej firmy w tym zakresie, jednoczesnie spelniajace Twoje wymagania co do ceny.
A może nie da się jednak produkować seryjnie dobrych, jasnych zoomów w tak niskiej cenie?
gdyby to bylo takie latwe to 28-70 i DX odpowiedni 17-55 nie kosztowalyby 5-6kpln :)
Po drugiej strony barykady jakoś zupełnie odmienne zdania są na temat tego szkła... Ostrość, optyka, super rewelacja, a silnik AF, obudowa itp do dupy :) Co kraj to obyczaj. Swoją drogą w Nikonie z tego, co zauważyłem działa rownie dobrze, co w Canonie, ale jak już gdzieś dzisiaj napisałem nikogo na siłę nie będę do niczego przekonywał.. Chociaż zdaje się , że już gdzieś tu dawałem foty z T 28-75 z D50 i D200. Na obydwu chodzi rewelka.
PS. Znalazłem
D50
http://www.icpnet.pl/~jakub_c/tamron_nikon/
Porównaj sobie ostrość na tych fotkach (pełne exify są) i ze swojego szkiełka i dostaniesz odpowiedź na pytanie, czy masz wygórowane wymagania czy sprzedawca wcisnął ci shita..
Cichy, a może po prostu na rynku jest zbyt dużo tych "shitów", a zbyt mało tych ostrych? Może już na etapie produkcji tych szkieł tylko niektóre wychodzą ostre, a producent sam nie wie co jest tego przyczyną.
Przyznam, że do Canona trafiły mi się jak na razie 2 mydła, a w Nikonie jeszcze nie miałem żadnego (tu uwaga - do Nikona sprzedałem bardzo mało). Co ciekawe owe mydło da się naprawić - niemiecki serwis pięknie justuje taki rozjechany egzemplarz. Pytanie tylko nasuwa się własnie, czy nie mogliby nie puszczać w świat tych niedoregulowanych..
Pewnie by mogli, tylko nie za taką kasę.
slawek548
04-07-2006, 18:14
Cichy porównywałem te Twoje fotki ze swoimi i całe szczęście,że go odesłałem.Fajnie by było jakbyś jeszcze wrzucił jakieś portreciki przy 75mm i swietle dziennym i oczywiscie 2,8.
Moze sie skusze i zamówię u Ciebie.Mówisz,że trafiły się dwa mydła,oki ale z ilu???Dwa z 5 czy dwa z 25 to jednak jakaś różnica!!!Nie mam już siły na testowanie i zjadanie nerwów,jeżeli podejmiesz sie sprawdzenia jakosci obiektywu we własnym zakresie i okaże się żyletą kto wie czy nie wezme!!!!Jeszcze jedna ciekawostka.Jak wczoraj zadzwoniłem do sklepu,żeby poinformować,że odeślę im obiektyw,sprzedawca nie chciał sie podjąć przetestowania nastepnego egzemplarza w celu wymiany tego mydlanego.Wniosek nasuwa sie taki,że oni wiedzą co mają i lepszych jakościowo chyba brak!!!Trafią sie tacy,którzy kupią i będą walić takie mydlane fotki,a interes dalej będzie sie kręcić!!!! :( :( :(
Prosze tylko nie komentować, fotka czysto testowa...
A propos mydeł.. to były 2 z dużo większej ilości.
f2.8 iso 400, 68mm, D50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img197.imageshack.us/my.php?image=portret8qi.jpg)
slawek548
04-07-2006, 22:33
Dzięki za portrecik.Jeśli chodzi o jakość jest oki.Takie szkiełko mnie interesuje!!!!
Pozdrawiam Sławek :D :D :D
Adam Trzcionka
04-07-2006, 23:46
Cichy, czy ten tamron, którym robiłeś ten test - dokładnie TA sztuka - jest w ofercie?
habakuk, tej sztuki nie ma w ofercie. To jest pokazówka :D
Cichy, czy ten tamron, którym robiłeś ten test - dokładnie TA sztuka - jest w ofercie?
Nie, dokładnie ten pojechał do kolegi z forum ze Szczecina. W tej chwili mam jedną wolną sztukę, równie ostrą.
Po co i komu te twoje komentarze nic nie wnoszące do wątku - tego nie wie nikt.
Witam Wszystkich a szczególnie slawek548.
Utożsamiam się z tobą w bólu gdyż ja również nie jestem do końca zadowolony z mojego Tamrona. Jeśli chcesz chętnie podeślę Ci zdjęcia z mojego szkła wtedy się przekonamy czy wszystkie są takie rozjechane.
Tak przy okazji, czy jeśli obiektyw jest nieostry to wszystkie zdjęcia wychodzą nieostre czy od czasu do czasu trafi się pojedyncze o bardzo dobrej ostrości?
Szukam też kogoś z (najchętniej)Tamronem 28-75 w okolicach Tarnowa (może być Kraków lub Rzeszów) kto chciałby sie spotkać żeby popstrykać dla próby moim obiektywem w zamian za możliwość zrobienia kilku fotek jego (niekoniecznie Tamronem 28-75).
Jeśli masz nieostry obiektyw to za chiny nie zrobisz ostrej fotki. No chyba, że mocno domkniesz, ale też żylety może nie być.. A czy masz nieostre szkło czy FF/BF w puszce to już chyba wiesz, jak się sprawdza...
Żeby sprowokować Cię do odpowiedzi na wysłane PM. Ale widać masz mnie w d..ie. Kupię gdzie indziej.
Żeby sprowokować Cię do odpowiedzi na wysłane PM. Ale widać masz mnie w d..ie. Kupię gdzie indziej.
Prosiłem już kiedyś żeby mi wysyłać zapytania na maila a nie na PM, bo na tym forum nie ma ikonek które pokazują na które PM odpisałem, a na które nie i człowiek się gubi... Faktycznie na Twój nie odpisałem, ale nie dlatego, że miałem w dupie tylko po prostu przeoczyłem. W skrzynce prywatnej nie można rozróżnić maili odpisanych od nieodpisanych i może warto coś z tym zrobić (moderatorzy?).
Cichy, bardzo profesjonalne wytłumaczenie przyczyn olewania klienta. Moje gratulacje. Przyszłość przed Tobą. :)
Cichy,te, na które odpisałeś, masz w 'do wysłania' albo w 'wysłane'. A nieodczytane od odczytanych można spokojnie odróżnić ;-)
Cichy, bardzo profesjonalne wytłumaczenie przyczyn olewania klienta. Moje gratulacje. Przyszłość przed Tobą. :)
Dzięki. Dodam , że teraz podczas upałów pracuję na pół gwizdka i np. telefony odbieram w zależności od humoru.
Cichy,te, na które odpisałeś, masz w 'do wysłania' albo w 'wysłane'. A nieodczytane od odczytanych można spokojnie odróżnić ;-)
No ale mnie nie chodzi o te, które wysłałem czy przeczytałem, tylko te, na które nie odpisałem... Na innych forach jest z reguły tak, jak w outlooku - ikonka listu na który została wysłana odpowiedź zaznaczona jest podwiniętą strzałeczką. I proszę tylko nie pisz, że mogę sobie analizować skrzynkę odbiorczą z nadawczą i w ten sposób wyszukiwać :)
Uważaj, cobyś się nie zagotował od tego upału. Może wymień gwizdek. :wink: :)
Co to się porobiło? Ten z "ecamera" jest jednoosobowy i nie ma czasu odpowiadać na maile, ten z "negatywa" nie umie sobie zrobić porządku w dokumentacji kontaktów z kilentami i tłumaczy się tym, że mu gorąco, ale kryptoreklamę na forum prowadzi nieustannie. A obaj to przedsiębiorcy pełną gębą. Kochani, a co klientów obchodzą Wasze kłopoty i przyzwyczajenia. Cichy, mógłbyś wreszcie zamieścić płatną reklamą - jak Hesja, bo to dzikie handlowanie na forum pod płaszczykiem dyskusji merytorycznych jest już nieco irytujące.
No ale mnie nie chodzi o te, które wysłałem czy przeczytałem, tylko te, na które nie odpisałem...
Mojej nawet nie przeczytałeś, aż do dziś...
Cichy, wybacz ale tylko dla Ciebie i Twojej nieumiejetnosci korzystania ze skryptu, sklad phpBB nie wprowadzi zmian na forach na nim opartych. Naucz sie korzystac, tak jak ponad 4 tysiace innych ludzi i nie zrzucaj na forum swojej indolencji. Przy okazji faktycznie czas na zmiany w sprawach handlowych. Nie moze byc tak ze jedni za mozliwosc sprzedazy placa, inni nie. Prosze wiec abys zaprzestal w watkach dotyczacych sprzetu stanowiacego Twoja oferte, o tym informowac. Pomijam juz ewentualne domniemania o bezstronnosc w opiniach, osoby ktora danym przedmiotem handluje...
I to wlasnie dowod na to, ze ten skrypt dziala znakomicie :)
No ale mnie nie chodzi o te, które wysłałem czy przeczytałem, tylko te, na które nie odpisałem...
..a tu akurat nie masz racji, czytałem wszystkie.
Cichy, wybacz ale skrypt jest bezlitosny. O tym czy przeczytales dana PW, wysylajacy wie dokladie tak dobrze jak Ty. W momencie w ktorym ja odczytasz, On ma info w swojej skrzynce...
Cichy, wybacz ale tylko dla Ciebie i Twojej nieumiejetnosci korzystania ze skryptu, sklad phpBB nie wprowadzi zmian na forach na nim opartych. Naucz sie korzystac, tak jak ponad 4 tysiace innych ludzi i nie zrzucaj na forum swojej indolencji.
SKoro próbujesz mnie przekonać, że jestem głupi i masz ku temu jakieś argumenty - proszę bardzo. Ja tu nie jestem po to, żeby drzeć z każdym koty, tylko jak większość użytkowników lubię fotografię i wymieniam z innymi poglądy i czytam opinie. Nie krzyczę dookoła, że nikon jest taki, śmaki i owaki a canon jest the best, bo przecież nawet tak nie mysle. Jeśli kiedykolwiek gdzieś się uniosłem to raczej tylko i wyłącznie w odpowiedzi na czyjąś prowokację, a tych tu jak dotychczas nie brakowało.
To, że handluję sprzętem nie ma nic do rzeczy, bo akurat na forum Nikona nigdy nikomu nic nie wciskałem i nie ogłaszałem się nawet jeszcze w dziale sprzedaży ani w żadnym innym.
Zupełnie inaczej jest na forum Canona, gdzie mam w stopce informację o możliwości kupna sprzętu, w dziale "giełda" są wszystkie informacje dotyczące sprzedaży, cen, faktur, dostępności, rabatów dla użytkowników fotum itp itd. Dzisiaj dorzuciłem się na nowy serwer, na którym ma pracować forum CB i jakoś to się wszystko trzyma kupy.
I jakoś na sąsiednim forum nie ma problemów w komunikacji ze mną. Zakładka z prywatnymi wiadomościami wygląda jakoś zupełnie inaczej, jest przejrzysta i jeśli widzę, że gdzieś jest nieodpisana wiadomość, od razu to uzupełniam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.negatyw.org/pliki/pw.gif)
Nie sądzę, żebym tu się nikomu naprzykszał ani nikogo specjalnie denerwował. jeśli wyrażam jakąś opinię , to staram się zawsze podeprzeć ją jakimś przykłądem. Skoro mam możliwość pokazania ludziom jakichś sampli, to czemu tego nie robić ? Sam kiedyś kupowałem sprzęt i znaleźć cokolwiek było bardzo ciężko.
Cichy, wybacz ale skrypt jest bezlitosny. O tym czy przeczytales dana PW, wysylajacy wie dokladie tak dobrze jak Ty. W momencie w ktorym ja odczytasz, On ma info w swojej skrzynce...
Daję swoje mało warte tutaj słowo honoru, że czytałem tę wiadomość od razu, jak doszła. Dziś w swojej skrzynce nie miałem żadnych nieprzeczytanych wiadomości. Niech nadawca sprawdzi dokładnie, skoro ma takie możliwości. Ja tam na phpBB sie nie znam.
Tochę się rozpisałem, sorry wielkie za OT.
Cichy, wybacz, ale dopóki nie przeczytasz, to jest ta wiadomość w folderze 'do wyslania'. Wczoraj koło godziny 22 jeszcze była..
Cichy, wybacz, ale dopóki nie przeczytasz, to jest ta wiadomość w folderze 'do wyslania'. Wczoraj koło godziny 22 jeszcze była..
Dziś przeczytałem ją na pewno po raz drugi. A pierwszy raz był na pewno dużo wczesniej niż wczoraj ok 22. Siedzę w ciągu dnia cały dzień przy kompie, wiec raczej na pewno odebrałem ją w poniedziałek koło południa po praz pierwszy. Z przyzwyczajenia odłożyłem "na potem" do odpisania i tak już zostało.
Cichy, nie tłumacz się. Zapewne było tak samo jak z tymi samplami z Tamrona na f2,8, które w EXIFie miały napisane f4 i wiecej. Tym razem, zapewne monitor Ci się sam przestawił tyłem do przodu. :mrgreen:
Nie należę do osób, które złapane za ręke krzyczą , że to nie ich ręka.
Gdybym nie przeczytał wiadomości, to bym się przyznał, co za różnica, czy nie przeczytałem, czy nie odpisałem.. W jednym i drugim przypadku dałem ciała. W zasadzie chyba lepiej by było nie odpisać na nieprzeczytaną wiadomość, niż nie odpisać na przeczytaną.. Nie sądzicie ?
Dziś przeczytałem ją na pewno po raz drugi. A pierwszy raz był na pewno dużo wczesniej niż wczoraj ok 22. Siedzę w ciągu dnia cały dzień przy kompie, wiec raczej na pewno odebrałem ją w poniedziałek koło południa po praz pierwszy.
To ciekawe, bo u mnie w skrzynce po kliknięciu 'wyślij' była z datą 3 lipca, poniedziałek, zgadza się, ale ... koło godziny 22 ;-)
Nieważne, ważne jest to, że nadal nie dostałem odpowiedzi. Dziękuję.
cichy poczytaj jak działa wysyłanie listów na PW.
ja kiedyś poruszyłem ten temat na forumtech - nie przeczytałem FAQ, przyznaje.
listy napisane do kogoś są w folderze do wysłania. ja się wkurzałem, bo nie wiedziałem jak wysłac list z folderu "do wysłania" a tu sie okazuje , że on jest w nazwijmy to schowku i jak odbiorca go odczyta, to znika on z twojej skrzynki do wysłania. Po prostu mylaca dla mnie była nazwa tej skrzynki.
Ale to rozwiazanie ma to plusy - bo wiesz czy dotarł do odbiorcy, czy go ktos przeczytał! (jak zniknął ze skrzynki) i drugi - że możesz go skasować do czasu gdy ktos go nie odbierze. W outlooku jak wyslesz to już nie skasujesz. tu tak o ile go ktos nie odebrał.
cichy poczytaj jak działa wysyłanie listów na PW.
ja kiedyś poruszyłem ten temat na forumtech - nie przeczytałem FAQ, przyznaje.
listy napisane do kogoś są w folderze do wysłania. ja się wkurzałem, bo nie wiedziałem jak wysłac list z folderu "do wysłania" a tu sie okazuje , że on jest w nazwijmy to schowku i jak odbiorca go odczyta, to znika on z twojej skrzynki do wysłania. Po prostu mylaca dla mnie była nazwa tej skrzynki..
No to ładnie, W takim razie muszę przeprosić wszystkich, którzy dostali ode mnie tę samą wiadomość po kilka razy...
slawek548
06-07-2006, 17:13
RamDysk Witaj.Dawaj fotki na mail to porównam z moimi.U mnie nie zdarzyło się aby cos wyszło ostro super.Wszystkie były podobne,nie tragiczne ale nie to czego oczekiwałem.A może on poprostu z analogiem nie rysuja tak ładnie ???Jak ktoś wali
nim na analogu i się odezwie z jakąś opinią będę wdzieczny!!Bo jak zauważyłem,to wszyscy z którymi gadałem maja cyfry!!!!Pozdrawiam Sławek :) :) :)
Jak ktoś wali
nim na analogu i się odezwie z jakąś opinią będę wdzieczny!!Bo jak zauważyłem,to wszyscy z którymi gadałem maja cyfry!!!!Pozdrawiam Sławek :) :) :)
Ja mam tego Tamrona i używam zarówno na cyfrze jak i na analogu. W obydwu przypadkach jest dobrze. o niebo lepiej niż na odpowiednich KITach.
Tyle, że ja mam Canona :)
Chyba nie powinno być różnicy analog/cyfra??? A może?
No ja używam Tamrona z pełną klatką na cyfrze, tu powinien zachowywać się najgorzej bo ponoć matryca winietuje. Jestem jednak bardzo zadowolony.
Wicio_Uc
12-07-2006, 12:48
Ostatnio ze znajomym bralismy od Cichego, tego tamrona pod puszke 300d. Obiektyw jak najbardziej ok, jego wykonanie tez bylo milym zaskoczeniem, bo po komentarzach ktorych sie w necie naczytalem spodziewalem sie plastiku jak na ruskich zabawkach ;) Na dlugim koncu wypada lepiej od mojej Sigmy 24-70/2,8 EX DG, tutaj ostrosc mozna powiedziec ze rowniez byla milym zaskoczeniem. Sprzedawca tez zachowal sie wzorowo i tutaj nalezy mu sie jawna kryptoreklama. Wysylka na nastepny dzien, a niepotrzebnie szukalismy czegos lokalnie, gdzie wszyscy TIPowie z Lodzi milkneli na pytanie o mozliwosc sprawdzenia szkla...
jawna kryptoreklama. :shock:
Dajcie już Cichemu spokój. Handluje, wspomina o tym - dla kupujących/szukających ok. A co do forum - tu rządzi [b]admin[b] i niech się oni dogadują, czy tak można czy nie.
dzis uslyszalem pewna opinie co prawda od canoniarza ze ten tamron potrafi sie tez "zepsuc" w trakcie uzywania tzn. przy zakupie ostrzy ok ale po pewnym czasie przestaje (tak jak te felerne sztuki) prawda to czy gosc nie wie o czym mowi?? :)
pomijam tu przyklady ze czasmi cos sie psuje ale to zjawisko jest ponoc czestrze niz zwykle uszkodzenie eksploatacyjne
Ja na przykład pierwsze słyszę. Chociaż konstrukcja obiektywu umożliwia przestawienie soczewek w środku jak np. się nim gdzieś pierdyknie.
tzn pomijajc uszkodzenia wynikajace w skutek upadku itp. chodzi o normlana prace .... cykam sobie miesiac, dwa, piec a tu nagle BUM i obiektyw nie ostrzy ...
nie zdziwilbym sie gdyby koles sam to wymyslil albo cos przeczytal i nie zrozumial co czyta :lol: (do bycia autorytetem to sporo mu brakuje)