PDA

Zobacz pełną wersję : D700 co robi strzepywaczka z syfem?

malita
12-11-2008, 20:05
Mój post będzie od tematu ale nie będę zakładał nowego i jeśli ktoś zna odpowiedź to szybko mi ją napisze.
Chodzi o czyszczenie systemowe w d700, po czyszczeniu i usunięciu paprochów gdzie one są gromadzone albo "wydalane" ? Zastanawiał się ktoś nad tym ?:)

Nie znalazłem podobnego tematu poprzez szukaj, za dużo też szukania i kombinacji.

glenio
12-11-2008, 20:14
Nie wiem jak jest naprawdę, ale wydaje mi się, że dobrym przybliżeniem jest tutaj model otrzepującego się z wody psa. Pies wytrzepany, a właściciel i wszystko dookoła w błocie. :D

malita
12-11-2008, 20:24
to dalej mamy paprochy i kwestia czasu kiedy znowu się pojawią w większej postaci, najprawdopodobniej tak jest i część z nich przy zakładaniu obiektywu wyleci a część zostanie.

matijas
12-11-2008, 21:38
to dalej mamy paprochy i kwestia czasu kiedy znowu się pojawią w większej postaci, najprawdopodobniej tak jest i część z nich przy zakładaniu obiektywu wyleci a część zostanie.
i przyleca nowe;)

BugsBunny
12-11-2008, 21:47
Mój post będzie od tematu ale nie będę zakładał nowego i jeśli ktoś zna odpowiedź to szybko mi ją napisze.
Chodzi o czyszczenie systemowe w d700, po czyszczeniu i usunięciu paprochów gdzie one są gromadzone albo "wydalane" ? Zastanawiał się ktoś nad tym ?:)

Nie znalazłem podobnego tematu poprzez szukaj, za dużo też szukania i kombinacji.
komora lustra jest zwykle wyłożona takim aksamitopodobnym materiałem, do którego paprochy się "czepiają" po strząśnięciu z matrycy. Tak jest w większości lustrzanek i pewnie w D700 też - nie mam żeby obejrzeć

malita
12-11-2008, 21:57
no to mamy odpowiedź, jak w odkurzaczu pełnym bez worka, otwarcie powoduje wydostanie się kurzu i paprochów. Tylko jak tego będzie dużo od zmiany szkieł i warunków to może spowodować nie przyjemności. Myślę że w niedługim czasie (rok/dwa) poznamy opinie o technologi czyszczenia matrycy od wymagających/narażony na warunki użytkowników d700 i ich spostrzeżenia. Ja szczegółami zbytnio się nie interesuje ale posiadam 3 obiektywy, jak robię zdjęcia często zmieniam i te pytanie przyszło mi do głowy.

matijas
12-11-2008, 22:27
ale tak bylo, jest i przez jakis czas bedzie, choc teraz na nieszczescie wiecej jest elektroniki w srodku [a ma to chyba znaczenie?]
a muchajac grucha na matryce/lustro co niby sie robi?:?
oczyszcza z kurzu i pylkow, ktore i tak laduja gdzies na dole/bokach i gdzie jeszcze moga sie przyczepic.
dobrze tylko, ze taka komora lustra nie wyglada [oby] jak np. klawiatura, ktora przewrocic stopkami do gory:mrgreen:

Erie
12-11-2008, 22:33
dobrze tylko, ze taka komora lustra nie wyglada [oby] jak np. klawiatura, ktora przewrocic stopkami do gory:mrgreen:

znaczy chodzi Ci o miesięczne wyżywienie dla dwóch studentów? ;) :twisted:

matijas
12-11-2008, 23:48
cos w tym stylu:mrgreen:

Jacek_Z
13-11-2008, 02:06
:twisted::twisted::twisted: mam ochotę kląć jak takie coś czytam. Pytasz o śmieci. Sam śmiecisz w czyimś wątku. Tamten wątek był o zupełnie czymś innym. Może tu spytam jak się wywołuje filmy - tak przy okazji znający odpowiedź mi szybko napiszą.
Dlaczego nie zakładasz nowego?

robin102
13-11-2008, 09:11
.
Znam jedno sprawdzone rozwiązanie. Na dole komory pod matrycą powinna być zamocowana specjalna wymienna taśma klejąca która zbiera drobinki kurzu i inne syfki. Taśmę taką konkurencyjny producent Nikona (firmy nie wymienię :)) zaleca zmieniać po 1000-1500 razach zadziałania "trzepaczki". Poza tym instrukcja zalecać powinna włączanie aparatu z uruchomioną funkcją czyszczenia w pozycji roboczej, a nie do góry kołami :) co by syfki spadały tam gdzie trzeba. Myślę, że w Nikonach jest to podobnie rozwiązane, mam nadziej bo inaczej sensu by to nie miało. Serwis konkurencyjnej firmy te taśmy wymienia teoretycznie odpłatnie, a w praktyce za darmochę przy okazji jakiś tam regulacji czy innego przeglądu.

malita
13-11-2008, 09:46
:twisted::twisted::twisted: mam ochotę kląć jak takie coś czytam. Pytasz o śmieci. Sam śmiecisz w czyimś wątku. Tamten wątek był o zupełnie czymś innym. Może tu spytam jak się wywołuje filmy - tak przy okazji znający odpowiedź mi szybko napiszą.
Dlaczego nie zakładasz nowego?

Racja, źle zrobiłem i się nie powtórzy (czasami dobrze jest szybko spytać i dostać odpowiedź). Skoro wątek nie zamknięty to jest otwarty na wszelkie sugestie i się nie powtórzył jeszcze na forum.