PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma EF 530 DG Super - prosba o test

sinequanon
12-11-2008, 23:53
witam wszystkich,

mam prosbe o specyficzny test tego ustrojstwa z tytulu.

na szybko opisze jaki mam dylemat. otoz fotogafujemy sobie z koega ktory siedzi w systemie canona ja natomiast w nikonie. chcemy zbudowac uniwersaly mibilny i nie zajmujacy wiele miejsca sytem oswietlenia ktory moglby dzialac w obu sytemach (oczywiscie bazujac na ustawieniach manualnych lampy i triggerach). pojawia sie pewien problem. probowalismy nizszy model sigmy dedykowany pod canona na triggerze podlaczanym do stopki lampy i nie chcialo to blyskac za nic w swiecie (lampa nie posiada gniazda synchronizacji niestety). wiadomo jaka jest sytuacja z tzw zenieniem canona z innymi poroducentami czy systemami zwalilismy wiec wszystko na to. postanowilismy wiec wybrac sie do jessops'a i sprawdzic model z tytulu dedykowany pod nikona, ale dziady nie mieli (nie mieli zadnej sigmy pod nikona). mieli jedynie inny model dedykowany pod pentaxa i ten mrugal bez najmniejszego problemu. nasze podejzenia iz testowana wczesniej przez nas lampa nie blyskala bo byla sigma dedykowana pod canona przerodzilo sie niemal w pewnosc.

przejde teraz do problemu i pytania zasadniczego. mam juz sb 800 wiec mam co wsadzic na body, ale potrzebujemy czegos co bedzie wzglednie tanie, mocne, z mozliwoscia manualnej regulacji zoom, iso moc (moze nie tak rozbudowanej jak sb 800, ale wzglednie szerokiej) etc. przeznaczenie to glownie blyskanie w parasolke, snoot'a, czy tez inne softboxy (glownie na zewnatrz) wiec nie musi to byc nic wymyslnego. pomyslelismy o tym ze w/w sigma bylaby dobrym i wzglednie nie drogim rozwiazaniem. nie mamy jednak jak sprawdzic czy da sie ja wyzwolic z trigger'a (czy to uzywajac takiego ktory sie podpina pod stopke lampy, czy tez kozystajac z kabla synch - synch i adaptora stopka - synch socket). jezeli ktos ma taka sigme i mialby mozliwosc sprawdzic czy da sie ja w ten sosob wyzwalac to bylbym niezmiernie wdzieczny. chyba ze moze znacie jakies inne wzgledne tanie i mocne lampki przenosne i zasilane bateryjkami z pelna regulacja manualna (zoom, moc, iso etc) to bylaby to cenna informacja. ale tak czy inaczej prosba glownie to test wspomnianej sigmy.
jezeli cos byloby nie zrozumiale tochetnie objasnie.

z gory dziekuje

pozdrawiam

sinequanon
14-11-2008, 03:46
podnosze temat bo zalezy mi na tym by sie tego co w pytaniu dowiedziec. moze jest ktos tak uprzejmy i ma techniczne mozliwosci by sprawdzic czy bedzie to chodzilo na radio.

jaqp
15-11-2008, 12:08
mam ta lamke ale niestety nie mam radia wiec chyba nie pomoge:(