Zobacz pełną wersję : Co na ślub?
CzłowiekŻelazko
12-11-2008, 18:59
Witam wszystkich - mój pierwszy post na tym forum.
Lustrem bawię się od 4 miesięcy, wcześniej Fuji S9600 przez rok (ok. 3500 klapnięć). Czyli doświadczenie niewielkie, a ambicje spore... Aktualnie w posiadaniu D60 + Nikkorowski 18-105 VR, kit 18-55 II w zapasie.
W czym rzecz: znajomy poprosił mnie, znając moje ograniczenia w umiejętnościach, o zrobienie paru fotek na ślubie. Na samej uroczystości w kościele nikogo nie ma, ustawia tylko profesjonalnego fotografa na sesję w plenerze tydzień "po". Tak wymyślił - nie mnie oceniać.
Co dokupić, żeby cokolwiek z tego wyszło? Mam świadomość, że na takim zestawie dobrych zdjęć w słabo oświetlonym kościele nie zrobię. Nie chcę też wpakować się w coś, co później poleży tylko w torbie.
Lampa? SB-600/800/900?
Tele? 55-200VR/70-300VR?
Coś jasnego? Tamron 17-50/2.8 albo Sigma 24-70/2.8?
Pomożecie? :-)
Pozdrawiam,
CzłowiekŻelazko
lampę weź - nawet sb600 będzie miła :)
ja proponuję tak:
sb-800
tamron 17-50 2.8
85 1.8
Sowulus12
12-11-2008, 19:13
Dużo było podobnych pytań do Twojego na tym forum, poszukaj - jestem pewien, że znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
ja proponuję tak:
sb-800
tamron 17-50 2.8
85 1.8
taaa, szczególnie dobry będzie nikkor 85 1.8 do nikona D60 i ręczne ustawianie ostrości :)
Kup sb-600 albo sb-800/900 i do tego jakieś jasne szkiełko z silnikiem , niekoniecznie długie najlepiej coś szerokiego . A tele to sobie daruj chyba że zamierzasz robić zdjęcia z drugiego końca kościoła .
Na pewno przyda ci się lampa. To niestety podstawa bo na jasny kościół nie masz co liczyć. Co do obiektywu to jak masz kasę możesz spróbować kupić tamrona, ale sigma 30/1.4 to bardzo jasny obiektyw, patrz bardziej pod kątem tego co Tobie się później przyda, szkoda wydać kasę na coś co będzie leżało..
ja zrobiłem kiedyś ślub D50 z 18-55 kitem + sb600 :P ;) zadowoleni byli... tele Ci sie raczej do niczego nie przyda
taaa, szczególnie dobry będzie nikkor 85 1.8 do nikona D60 i ręczne ustawianie ostrości :)
cholera, nie wiem czemu przeczytłem d90. sorry.
velaskez
13-11-2008, 03:06
błyskacz na pewno, a reszta zależy już od Twojej wyobraźni...może jakiś jasny szeroki kąt, tak jak ktoś już wspomniał sigme 30...
CzłowiekŻelazko
13-11-2008, 12:39
Lampa - OK. Trochę się naczytałem nad przewagą 800-tki nad 600-tką, ale jeszcze teraz doszła 900 :-)
No i pytanie, czy faktycznie amator zauważy różnicę pomiędzy tymi lampami? Czy 600 na kościół w ogóle starczy? No, a jak 800, to czy już nie 900?
Ale taka kobyła na D60 to trochę śmiech na sali...
Tele odpuszczone, chociaż na przyszłość do innych celów pewnie kupię.
A teraz jasne obiektywy:
Sigma 30/1.4 to nie trochę za specjalistycznie? Do czego później się nada? Na portret za krótko, landszafty - za wąsko. Ten Tamron 17-50/2.8 nie lepszy?
Światło nie to, ale chyba bardziej uniwersalny? Chociaż ostatecznie 2-3 dobre jasne stałki warto mieć, tylko czy Sigma powinna być jednym z nich?
Budżet oczywiście ważny. Gdybym mógł szaleć finansowo nie kupiłbym D60. Na razie fotografia zwycięża z innymi pasjami, ale w przyszłości kto wie?
Czyli - nie masakrycznie drogo, ale z głową i przyszłościowo.
Nie zamieszałem?
Na razie fotografia zwycięża z innymi pasjami, ale w przyszłości kto wie?
Czyli - nie masakrycznie drogo, ale z głową i przyszłościowo.
A to dobre :) też tak mówiłem na początku - jeden obiektyw wystarczy mi do wszystkiego, jak do cholery można wydac 1500 zł na obiektyw!!!! sam sie z tego śmieje dzisiaj :)
sigma to dobry standard pod APC-C, lepiej chyba ją mieć niż 50tkę. I ma silnik.
Przyjazny.Eu
13-11-2008, 13:34
Powiem ci ze jakies 2 tyg temu pierwszy raz kupilem lampe i to wlasnie jest SB600.
Sam zobaczysz jaki jest pierwszy efekt bedziesz w szoku jak naswietla zdjecia.
Dla zwyklego amatora efekt jest bardzo dobry. Idealnie sie nada do slubu zacznij od niej a jak ci braknie za jakis czas ja sprzedaz i przesiadziesz sie juz na konkretna.
Nie jestem pewny co do 85mm dla mnei byloby zbyt wasko ale to sprawa indywidualna.
Ja naklaniam do 50mm Nikona:-)
Tak czy owak wez jedna stalke ze soba i cos szerokiego. Uzywajac lampy juz tak bardzo niepotrzebujesz jasnego obiektywu wiec nie widze sensu kupowania Tamrona 17-50
kiedy jakosc obrazowania bedzie podobna do twojej VR
Najpradopodniej bedziesz focil na swietle max 4.5 zreszta sam zobaczysz:-)
Moim zdaniem na pewno lampę (600 lub 800). Do tego coś jasnego, np Sigma 30mm f/1.4 czy ewentualnie Tamron 17-50 f/2.8 ale ten ma mało skuteczny AF (Sigma też nie jest rewelacyjna ale jej HSM jest lepszy od Tamrona). Tyle na początek moim zdaniem. Tele sobie daruj. 85mm też (na początku) - wymaga krótkich czasów, a używalna przesłona to dopiero f/2.8.
velaskez
13-11-2008, 18:52
SB900 jest wieeeeelka, i przy D60 by wyglądałaby jak potwór:)
Przyjazny.Eu przecież nikon d60 nie ma śrubokręta w body więc nikkor 50mm i 85mm nie będzie ostrzył automatycznie , a na ślubie gdzie liczy się chwila Człowiekżelazko chyba nie będzie ostrzył ręcznie .
Jak nie masz pieniędzy to kup co najmniej sb-600 a co do szkiełka jeśli nie jesteś zdecydowany to nie kupuj i rób na kicie a z czasem kupisz coś co ci pod pasuje .
Tyle tylko, że błyskanie flashem w kościele jest raczej słabym pomysłem.
a) Przeszkadza to wszystkim (najmniej oczywiście młodym...), często wręcz ksiądz prowadzący mszę zakazuje używania flasha (więc warto wcześniej się upewnić...)
b) Tracisz "klimat" kościoła, co ma znacznenie przy ciekawych, starych wnętrzach
c) W kościele ciężko jest odbijać światło (zwykle nie ma od czego), zatem dyfuzor musisz mieć zapięty, a to nie daje często fajnych rezultatów (bez odpowiedniej wprawy)
Jednak żaden flash nie zastąpi dobrego, jasnego szkła i podwyższonej czułości. Nie czarujmy się.
Nie mieszajcie chłopakowi w głowie tymi Nikkorami 50 i 85mm bo i tak ich nie wykorzysta. Jedyne rozwiązanie to Sigma 30mm 1.4 lub Nikkor 35mm 2.0 i do tego Sabinka;)
LordRamzes
13-11-2008, 22:17
to ja dodam coś od Siebie ;-) na ślub co mi sie przydaje
1 Nikkor 50 F1,8
2 Tamron 17-50 F2,8
3 sb 800
pamiętaj ,że lampę zawsze lepiej kupić mocniejszą bo jeśli odbijasz od sufitu na przyjęciu to sporo światła tracisz ( nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ) a dodatkowa moc jest zawsze przydatna z tąd polecam sb 800 , staraj się odbijać od czego się da, ściany obok, sufitu , karteczki , nie "ładuj" na wprost bo to powoduje ,że obraz jest płaski i posiada inne defekty ;-) , w kościele ustawiaj sobie lampę z korekcją na "-" , następny jest tamron (tylko musisz wybrać odpowiednią sztukę która nie posiada FF lub BF) jest na prawdę rewelacyjny , jego minus to głośny AF który w Kościele staje się dość kłopotliwy :( , 50 ' sprawdzi Ci się idealnie w plenerze oraz do "ciaśniejszych " kadrów. Pamiętaj na uroczystościach najważniejsze jest światło , toteż kupuj "jasne" szkła , operuj odpowiednio migawką , przysłoną i iso oraz koryguj moc lampy ;-)
to ja dodam coś od Siebie ;-) na ślub co mi sie przydaje
1 Nikkor 50 F1,8
2 Tamron 17-50 F2,8
3 sb 800
pamiętaj ,że lampę zawsze lepiej kupić mocniejszą bo jeśli odbijasz od sufitu na przyjęciu to sporo światła tracisz ( nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ) a dodatkowa moc jest zawsze przydatna z tąd polecam sb 800 , staraj się odbijać od czego się da, ściany obok, sufitu , karteczki , nie "ładuj" na wprost bo to powoduje ,że obraz jest płaski i posiada inne defekty ;-) , w kościele ustawiaj sobie lampę z korekcją na "-" , następny jest tamron (tylko musisz wybrać odpowiednią sztukę która nie posiada FF lub BF) jest na prawdę rewelacyjny , jego minus to głośny AF który w Kościele staje się dość kłopotliwy :( , 50 ' sprawdzi Ci się idealnie w plenerze oraz do "ciaśniejszych " kadrów. Pamiętaj na uroczystościach najważniejsze jest światło , toteż kupuj "jasne" szkła , operuj odpowiednio migawką , przysłoną i iso oraz koryguj moc lampy ;-)
Kolego, ale CzłowiekŻelazko ma Nikona D60, który nie ma śrubokręta, a sądzę że ostrzenie ręczne w kościele raczej odpada bo liczy się szybkość. Więc 50 1.8 odpada;)
LordRamzes
13-11-2008, 22:44
tak masz rację ale teraz 50 F1,4 jak dobrze pamiętam ma silniczek ;-) tylko to chyba sigma jest z nikkora to nie wiem , ale na prawdę 50 się przydaje jak najbardziej
zawsze i na na zawsze pod DX Sigma 30 1,4 !!! nikt nie pożałuje !!
zawsze i na na zawsze pod DX Sigma 30 1,4 !!! nikt nie pożałuje !!
Jak Ci się sprawuje ta Sigma bo różne legendy o niej krążą?:)
Chyba nikkor z silniczkiem jeszcze nie wszedł do sprzedaży ma wejść najprawdopodobniej w grudniu . A używać wysokiego iso w d60 to raczej nie radze zbyt duże szumy są , więc lepiej kup lampę i ewentualnie coś jasnego i szerszego.
velaskez
14-11-2008, 03:59
po pierwsze wejdzie w grudniu, po drugie pamiętajmy on wyjdzie w grudniu, czyli jego cena będzie pewnie koło 1,5k zł:)
ale zrobiliście chłopakowi bałagan.
Po kolei. W pierwszej kolejności lampa. I nie bój się jej używać. Umiejętnie użyta nie zepsuje ani trochę klimatu kościoła (będziesz musiał odbijać światło od wszystkiego co możliwe byle nie na wprost), po drugie, jasne szkło. Jeśli masz pieniążki to bierz sigmę 30 f/1,4 ale... musisz wiedzieć jaki to kościół. Zdarzały mi się tak malutkie kapliczki, że nawet nikkor 17-55 nie dawał rady za bardzo. A po drugie sigma jest fajna ale jak kupisz tarmona 17-50 to masz bardzo fajne i wielce uniwersalne szkło (i nie przejmuj sie teoretykami mówiącymi o nietrafności af tamrona bo wersja jaką kupisz jest z silnikiem a ona jest celna- poza tym przecież masz w lampie af assist)
Zatem jakbym ja miał wybrać to jednak lampa (nawet sb600 przynajmniej nie będzie śmiesznie wielka przy małym body d60) a potem wziąłbym tamrona. Dwa sezony slubne zrobiłem tamronem i spokojnie daje radę:) pozdrawiam.
CzłowiekŻelazko
15-11-2008, 09:55
No to się trochę wykrystalizowało. Pozostał dylemat Sigma/Tamron i 600/800. Ale tu poradzić sobie muszę już chyba sam...
Za wszystkie dotychczasowe rady wielkie dzięki Panie (?) i Panowie. Gdyby coś się jeszcze komuś nasunęło - zapraszam. Śledzę wątek na bieżąco.
LordRamzes
15-11-2008, 10:21
mówię Ci Tamron 17-50 F2,8 jest dużo lepszy od sigmy (stało światło szybszy ) i Koniecznie SB 800 to minimum na ślub
Ale dołoży 100 pln i za ta cenę ma już sabinę 900, a to juz inna klasa lampy.. Przynajmniej u mnie w regionie są takie różnice w cenie..
Co do obiektywu to żeby za dużo nie wydać i mieć coś uniwersalnego to jednak tamron, sam o niego pytałem Hesji i nie polecił nic innego, ale wybór i tak pozostanie Twój.
Tylko śmiesznie będzie wyglądać SB-900 zapięta na D60;)
CzłowiekŻelazko
15-11-2008, 21:33
A że tak zamieszam: co powiecie na nową Sigmę 50/1.4 z HSM?
Szkło (podobno) co najmniej bardzo dobre, silnik obecny, ogniskowa do wykorzystania przy innych okazjach, no i to światło.
Im więcej szukam - tym gorzej. Już prawie zamawiałem Tamrona 17-50 :-P
Lampy nie bać się brać używki (SB-800)?
A że tak zamieszam: co powiecie na nową Sigmę 50/1.4 z HSM?
Szkło (podobno) co najmniej bardzo dobre, silnik obecny, ogniskowa do wykorzystania przy innych okazjach, no i to światło.
Im więcej szukam - tym gorzej. Już prawie zamawiałem Tamrona 17-50 :-P
Lampy nie bać się brać używki (SB-800)?
Weż tamrona nie będziesz zalował i zostanie Ci na dłużej, ze stałką możesz sobie nie dać rady jak dopiero zaczynasz, czasami trzeba się nieżle nabiegać :)
I nie bój się uzywać tej lampy odbijaj od czego się do byle nie od księdza :):):)
m_a_j_k_e_l
15-11-2008, 22:14
tamron wystarfzy na poczatek.. nawet spory poczatek... do tego kupilbym pompke 80-200 bo d ed juz drozszy sb800 tez mysle ci wystarczy a 100 w ta czy w ta przy takich rozmyslach mysle ze to calkiem calkiem... mozna ta 100 odlozyc juz na 50 1.8 i czekac na okazje na forum.
CzłowiekŻelazko dowiedz się jeszcze o to czy przypadkiem nie musisz mieć skończonego kursu liturgiczno-pastoralnego dla fotografów i kamerzystów, bo akurat w Płocku niezły dym o to powstał;)
dareknik
16-11-2008, 07:35
Weź lampę SB 600 i Sigmę 30/1.4. W kościele i tak się tylko doświetla lampą (korekta -1 do -1,7). Jak będziesz walił mocno to będziesz miał 2m za Młodymi ciemnicę i brzydki efekt. Dlaczego Sigmę bo to standard i jest jasna f/1.4. Światło f/2.8 czasami w kościele to za mało. Masz D60 i jego użyteczne ISO to pewnie 400 lub 650. Więcej to ryzyko, duże i brzydkie szumy. Kita już Masz, jak będzie za wąsko to Możesz go użyć.
chłopaczek
17-11-2008, 14:47
Weź lampę SB 600 i Sigmę 30/1.4. W kościele i tak się tylko doświetla lampą (korekta -1 do -1,7). Jak będziesz walił mocno to będziesz miał 2m za Młodymi ciemnicę i brzydki efekt
mam do Ciebie pytanie dareknik
jakich ustawień aparatu używasz skoro piszesz tylko o korekcie lampy na -1 do -1,7 , bo brzmi to jakby te 2 m i reszta ciemnica o ktorych piszesz zalezaly tylko od użytej mocy lampy a wiadomo ze tak nie jest.. wiec troche nie rozumiem tego co piszesz
to ja doradzę tak, kup Sabinke 600 i Tamrona 17-50 chyba ze masz więcej kasy to SB800/900
Tamron na pewno przyda ci się w przyszłości i będziesz z niego zadowolony
Piotrek Charchuła
17-11-2008, 17:33
a jak to jest, to d60 nie bedzie mu w pełnie współpracować ani z sb 800 ani 900 ?
moonrage
17-11-2008, 17:44
będzie poprawnie działać, nie będzie żadnych problemów
Chciałbym się podłączyć do pytania.W czerwcu jadę na ślub i chciałbym wykorzystać okazję aby poćwiczyć.Mam D60 z kitem i jestem już praktycznie zdecydowany na T 17-50 i pytanie, gdzie najlepiej kupić żeby mieć pewność,że będzie ostra sztuka.Wiem,że to pytanie już się pojawiało,ale mam do wyboru albo zakup przez internet (czyli nie mogę przetestować) albo we Wrocławiu (tylko nie wiem gdzie).
moonrage
17-11-2008, 18:39
no to najlepiej w sklepie, sprawdź ceny przez np skapiec.pl sklepów we wrocku i idź potestować, przez net kupisz taniej ale ewentualna wymiana wiąże się z kosztami wysyłki, stratą czasu itd. Osobiście uważam, że czas jest najważniejszy więc wolę nieco dopłacić, lub nie mieć sprzętu za najniższą możliwą cenę a sprawdzić sprzęt osobiście i mieć pewność zakupu.
velaskez
17-11-2008, 18:51
Chciałbym się podłączyć do pytania.W czerwcu jadę na ślub i chciałbym wykorzystać okazję aby poćwiczyć.Mam D60 z kitem i jestem już praktycznie zdecydowany na T 17-50 i pytanie, gdzie najlepiej kupić żeby mieć pewność,że będzie ostra sztuka.Wiem,że to pytanie już się pojawiało,ale mam do wyboru albo zakup przez internet (czyli nie mogę przetestować) albo we Wrocławiu (tylko nie wiem gdzie).
do czerwca daleko, poza tym nigdzie nie ma powiedziane, że każda sztuka kupiona w necie jest nieostra:)
Kup, akurat masz wiele czasu na testowanie, tylko nie szukaj za bardzo, bo jak się szuka tego BF/FF to się znajdzie nawet gdy go nie ma.
Dzięki.Też właśnie jestem za obmacaniem na miejscu.Jeszcze jedno pytanie.Kiedyś na forum znalazłem link do strony z przykładowymi zdjęciami z różnych obiektywów.Strona była tak jak forum czarna i miała żółtą czcionkę.Za cholerę nie mogę jej znaleźć.Czy ktoś może kojarzy?
moonrage
17-11-2008, 20:59
http://pl.pixel-peeper.com/
Piotrek Charchuła
17-11-2008, 23:04
A co byście polecili mi do zestawu fotografii ślubnej? Mam również d60 i 18-200 3.5-5.5 VR
moonrage
17-11-2008, 23:19
jasna stałka np 50mm 1,8 lub 30mm 1,4, ten drugi sigmy ma hsm więdz będzie AF działał na D60, lampa by się przydała zewnętrzna itd. itd. było już na forum :) poczytaj
A co byście polecili mi do zestawu fotografii ślubnej? Mam również d60 i 18-200 3.5-5.5 VR
mam wrazenie ze wogole nie przeczytales tego watku...
Piotrek Charchuła
18-11-2008, 15:54
przeczytałem tylko ja mam obiektyw o innej ogniskowej.
przeczytałem tylko ja mam obiektyw o innej ogniskowej.
to jaki masz nie zmienia tego jakie są najlepsze do ślubu..Twój raczej nie jest do tego stworzony - nie chodzi o zakres (po ten nawet za duży) ale głównie o jasność. Twój to uniwersalny przyzwoity spacerzoom do pamiątkowych foteek z wycieczki. Jakie są polecane do ślubu wystarczy przeczytać wątek.
Piotrek Charchuła
18-11-2008, 16:52
Czytalem go bardzo uważnie. Czyli do d60 najlepszą lampą była by sb800 ?
chłopaczek
18-11-2008, 17:54
zapierasz sie że czytaleś bardzo dokladnie a na wsyztkie pytania jakie zadajesz pojawialy sie juz odpowiedzi..
przeczytaj jeszcze raz
Przyjazny.Eu
18-11-2008, 21:27
Kup SB600
800 bedzie wygladac bardzo smiesznie zreszta sam idz do sklepu i porownaj zrozumiesz o czym mowilem.
Jestem uzytkownikiem 600 i na prawde mi wystarcza.
Moj sprzet nie zarabia moze dlatego
Obiektyw na slub jasny
Jak nie masz kasy to niby Tamron jest doby.
Jak masz duzo kasy to Nikon 17-55 2.8
Do tego portretowka 85mm 1.8
I teraz masz
Nikon 85mm 1.8
Tamron 17-50 2.8
Sb 600
Ani swiatla ani kadru ci nie zabraknie
Tamron 17-50 jest dobry , rzekłbym bardzo dobry (pomijam tu osławione BF, FF) , Szczerze powiedziawszy 17-55 Nikona optycznie wcale nie jest aż tak powalający (poza tym, że pancerny i trwały) a za niego kupisz 3 Tamrony (jesli nie robisz ślubów co tydzień - to po co przepłacać). SB 600 wystarczy - zrobiłem trochę ślubów (nawet D50) i żadnych czarnych dziur za młodymi nie miałem. A ISO możesz spokojnie 800 wrzucic , chyba że powiększasz do A3 i oglądasz foty przez lupę ....:-)
bastek73
18-11-2008, 22:00
I się normalnie ubierz - nie jak niektórzy kamerzyści :):)
mOOnlight78
18-11-2008, 22:02
tak z ciekawości - co to znaczy normalnie? I jak się niby ubierają niektórzy kamerzyści? :)
tak z ciekawości - co to znaczy normalnie? I jak się niby ubierają niektórzy kamerzyści? :)
Znaczy z klasa - odpowiednio do okolicznosci.
mOOnlight78
18-11-2008, 22:10
No właśnie nie wiem czy to bastek73 miał na myśli :) bo myśle, że każdy o tym wie, że trza się ubrac odpowiednio do sytuacji, ale bez przesady [nie założe jako fotograf na ślub smokingu :)]... myślałem, ze bastek widział jakiegos pajaca wystrojonego jak struś w Boże Ciało :)
bastek73
18-11-2008, 22:17
Dokładnie - jak napisałeś .
W smokingu mógłbyś lepiej wyglądać jak Pan Młody a to gorsze chyba by było niż koszula która żelazka nie widziała :).
We wszystkim trzeba mieć umiar>
Kup SB600
800 bedzie wygladac bardzo smiesznie zreszta sam idz do sklepu i porownaj zrozumiesz o czym mowilem.
Jestem uzytkownikiem 600 i na prawde mi wystarcza.
Moj sprzet nie zarabia moze dlatego
Obiektyw na slub jasny
Jak nie masz kasy to niby Tamron jest doby.
Jak masz duzo kasy to Nikon 17-55 2.8
Do tego portretowka 85mm 1.8
I teraz masz
Nikon 85mm 1.8
Tamron 17-50 2.8
Sb 600
Ani swiatla ani kadru ci nie zabraknie
Wszyscy czytają i czytają, i czytają:
"Jak masz duzo kasy to Nikon 17-55 2.8 Do tego portretowka 85mm 1.8"
-D60 i portretowka 85mm 1.8 ostrzenie ręczne, dlatego "jak masz dużo kasy" to najpierw D80 lub wyżej i wtedy N50, N85 i inne AF nie stanowi problemu.
Piotrek Charchuła
18-11-2008, 23:07
no tez mi sie tak wydaje ze niema sensu na wesela brać obiektywu gdzie ręcznie będę ostrzył. Tylko jak to jest, w sb 600 niema jakość regulacji i nie można odbijać światła czy sie myle ? No a strój to podstawa, widzałem tu na forum nikona jak fajne zdjecie wyjscia młodych z kosciola zniszczyl zle ubrany kamerzysta swoim strojem.
Masz kupę regulacji , pełne światło , TTL , wypełnijące , korekta błysku zoom automatyczny , ręczny , dyfuzor itp. Kręcisz głowicą we wszystkie strony, możesz odbijać do woli! :-D.
A jak masz lepsze body ( nie wiem czy D 60 to ma) to jeszcze sterujesz nia bezprzewodowo lampą wbudowaną, czy też inną sabinką 600/800/900.
(...) jak masz lepsze body ( nie wiem czy D 60 to ma) to jeszcze sterujesz nia bezprzewodowo lampą wbudowaną, czy też inną sabinką 600/800/900.
sabinka 600 nie ma trybu commander