PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie zza linii autowej

Beson
12-11-2008, 17:05
Witam, nie wiem czy daje to w odpowiednim dziale ale tutaj odpowiedz dostane chyba najszybciej. Jak to jest z fotografowaniem zza linii autowej? Wiadomo, ze nie mozna focic na dlugosci calej linii przy, ktorej siedza trenerzy, ale jak jest z druga strona boiska? Wiem, ze na Legii czy Wisle mozna robic bez problemu i tak chyba jest tez na innych boiskach w ekstraklasie. U nas w Gdansku jest z tym problem. Potrzebne mi sa jakies konkretne przepisy, ktore moglbym wydrukowac. Na googlach nic nie znalazlem. Ma ktos jakies info?

thiago
12-11-2008, 19:05
Witam, nie wiem czy daje to w odpowiednim dziale ale tutaj odpowiedz dostane chyba najszybciej. Jak to jest z fotografowaniem zza linii autowej? Wiadomo, ze nie mozna focic na dlugosci calej linii przy, ktorej siedza trenerzy, ale jak jest z druga strona boiska? Wiem, ze na Legii czy Wisle mozna robic bez problemu i tak chyba jest tez na innych boiskach w ekstraklasie. U nas w Gdansku jest z tym problem. Potrzebne mi sa jakies konkretne przepisy, ktore moglbym wydrukowac. Na googlach nic nie znalazlem. Ma ktos jakies info?
Wydaje mi się, że każdy klub ustala indywidualnie jak powinni się zachowywać fotoreporterzy podczas meczu.

Przykład:
http://www.wisla.krakow.pl/art.php?info_id=10
Punkt 5 mówi:
Akredytacja dla fotoreporterów typu "FOTO" upoważnia do wstępu na płytę stadionu wejściem wyznaczonym przez rzecznika prasowego klubu oraz na sektory publiczności A, B, C, D, E w celu realizacji czynności dziennikarskich(...)

Punkt 8 mówi:
Osoby akredytowane, przebywające na terenie klubu Wisła Kraków SA, zobowiązane są do zaleceń rzecznika prasowego klubu lub osób przez niego wyznaczonych oraz służb porządkowych.

Czyli jak pan Czesiu powie nam, że mamy sobie iść to musimy iść i chyba nic nie można z tym zrobić. Pamiętam jak kiedyś Kuba Atys(GW) mówił, że na większych imprezach nie może nawet się ruszyć ze swojego krzesełka. Także myślę, że tak jak akredytacje dostaję się zawsze, tak uprawnienia jakie ona daje są ściśle ustalane przez kluby.

Ustawa o prawie prasowym nie wspomina nic o tym:
http://www.aktor.pl/prawo/prasowe.htm

Chociaż zwątpiłem w to co napisałem wyżej czytając regulamin Ekstraklasa S.A.
http://www.ekstraklasa.org/rozgrywki/regulaminy/
32.5. Akredytacje prasowe i fotograficzne na mecze o mistrzostwo Ekstraklasy przyznawane są przez biura prasowe klubu – gospodarza zawodów. Żaden z przedstawicieli prasy lub radia nie jest upoważniony do przebywania w strefie pomiędzy polem gry a trybunami stadionu. Ograniczona i odpowiednio oznakowana liczba fotoreporterów oraz kamerzystów TV może przebywać na płycie, jednakże tylko i wyłącznie w strefie wyznaczonej przez Ekstraklasę SA. Żadna z osób przebywających na płycie boiska nie może zasłaniać jakichkolwiek materiałów reklamowych, a w szczególności znajdować się przed pierwszym rzędem reklam. Fotoreporterzy mogą zmieniać miejsce jedynie w przerwie meczu.

32.8. Zasady zachowania przedstawicieli mediów

a. Pole gry: Rozstawienie sprzętu i przedstawicieli mediów musi być przeprowadzone w taki sposób, aby nie zagrażało bezpieczeństwu zawodników i sędziów. Kamery powinny być rozstawione 4 metry od linii bocznej od strony kamery prowadzącej oraz za bandami reklamowymi. Na polu gry nie mogą znajdować się kamery, kable i obsługa produkcji telewizyjnej.
b. Sędziowie, zawodnicy i trenerzy: Przedstawiciele mediów i ich sprzęt nie mogą w żaden sposób zakłócać widoczności ani możliwości ruchu sędziom, zawodnikom i trenerom.
c. Publiczność: Przedstawiciele mediów nie mogą w żaden sposób zakłócać widoczności publiczności. Kamery telewizyjne i aparaty nie powinny nagrywać publiczności w sposób który mógłby powodować niebezpieczne zachowania.
d. Wywiady: Media muszą respektować potrzeby zawodników i trenerów. Wywiady mogą być przeprowadzane jedynie w strefach do tego wyznaczonych. Reporterzy nie mogą podchodzić do graczy i trenerów po wywiady w trakcie trwania spotkania.
e. Inne media: Wszyscy przedstawiciele mediów muszą respektować potrzeby przedstawicieli innych redakcji.
f. Oznakowania: Przedstawiciele mediów nie mogą nosić jakichkolwiek emblematów, szalików, koszulek, z których wynikałoby sympatyzowanie którejkolwiek z drużyn uczestniczących w rozgrywkach organizowanych przez PZPN/Ekstraklasę SA.

Podpisano: Misiu Listkiewicz ;)

PS. Jesteś podobny do Lincolna Burrowsa ;)

rychu_cmg
12-11-2008, 19:09
Wydaje mi się, że kluby samodzielnie wytyczają strefy dla fotoreporterów i najczęściej tak jak piszesz jest ona za bramką. W niższych ligach nie ma problemu z fotografowaniu za linii bocznej oczywiście nie z tej strony gdzie biega sędzia liniowy.
Powstała już na forum grupa tematyczna "lotnictwo" może pora na grupę "Sport" ??

kd78
12-11-2008, 19:56
Też się nad tym zastanawiałem. W Bielsku na Podbeskidziu (1liga) organizatorzy twierdzą że to wymóg odgórny na który przede wszystkim zwracają uwagę sędziowie. Już kilka razy kiedy kręciłem się obok linii autowej to od razu podchodził do mnie porządkowy i zwracał uwagę abym przeszedł za linie bramkową. Natomiast w Żywcu na meczu III ligowym pstrykasz gdzie ci się tylko podoba.

projacek
12-11-2008, 22:54
Zależy od stadionu, ja np. we Włoclawku nigdy nie miałem z tym problemów, ale wcześniej jak była 2 liga to podobno nie można było fotografować z boku. Jak dla mnie to trochę głupi przepis, ustalić tak, że ci fotografowie co stoją z boku boiska muszą siedzieć, byle nie stali i nie zasłaniali kibicom. Proste i skuteczne, wszyscy są zadowoleni :) Z tego co zauważyłem oglądajac mecze w TV to na najważniejszych meczach, LM, MŚ itp. fotografowie zawsze siedzą z boku.

Co do grupy sportowej jestem jak najbardziej za, tylko jaki byłby zasadniczy cel jej istnienia?

rychu_cmg
12-11-2008, 23:43
Co do grupy sportowej jestem jak najbardziej za, tylko jaki byłby zasadniczy cel jej istnienia?
wymiana doświadczeń i uniknięcie sytuacji czy on to on ( łatwiejsza identyfikacja i zacieśnienie kontaktów).

projacek
13-11-2008, 00:01
wymiana doświadczeń i uniknięcie sytuacji czy on to on ( łatwiejsza identyfikacja i zacieśnienie kontaktów).

Można spróbować, tylko proponowałbym najpierw znaleźć osobę, która byłaby odpowiedzialna za tą cała grupę, zajmowałaby się sprawami technicznymi, moderacją itd.

qooba
13-11-2008, 00:10
w Poznaniu na Bułgarskiej wolno robić zdjęcia tylko zza linii bramkowej :(

lacha
13-11-2008, 01:42
wg kilku sedziow technicznych i delegatow jest to przepis odgorny... ale widac ze nie zawsze sie go przestrzega... szczesliwi ci ktorzy maja do dyspozycji tez linie boczne ;-)

arturs
13-11-2008, 01:59
W Kielcach też tylko zza linii bramkowych..
http://biuro.korona-kielce.pl/akredytacje.php?page=1

6. W strefie ławek rezerwowych można przebywać wyłącznie do momentu rozpoczęcia meczu.

7. Od momentu rozpoczęcia meczu fotoreporterzy i operatorzy mogą zająć miejsca wyłącznie za liniami końcowymi boiska, za banerami reklamowymi.

8. Zabronione jest stanie podczas meczu.

Przy czym pkt. 8 nie jest przestrzegany

vASQ
13-11-2008, 03:48
W lidze okregowej sieradz w moim wielkim klubie Zwisza P-no :-p mozna tylko focic za bramka, i jeszcze w sporej odleglosci bo przeciez pilka moze cie zabic, a tak na marginesie to juz 3liga i sie nic nie zmienilo...

Ghostface
14-11-2008, 00:47
Z tego co wiem, przepisy co do tego ustala każdy klub indywidualnie. Ja zawsze stoję za bramką, z boku kilka razy tylko próbowałem, ale nikt się nie przyczepiał, może dlatego, że to IV liga... ;) Raz mnie tylko ochrzanili, że za blisko linii stoję, niby trzeba minimum 5 metrów zachować. :P

rychu_cmg
14-11-2008, 09:58
(...) Raz mnie tylko ochrzanili, że za blisko linii stoję, niby trzeba minimum 5 metrów zachować. :P
Widziałem na własne oczy podczas jednego ze spotkań nowej II ligi jak koleś siedział cała 2 połowę dosłownie 50 centymetrów od linii końcowej i co śmieszne nikt nie zwrócił mu uwagi.

Ghostface
16-11-2008, 12:40
Może nikomu nie chciało się podejść i powiedzieć mu :P :) Nieraz też mi się zdarzyło podejść jak nie miałem jeszcze 70-300, ale w większości przypadków też nikt nie zwracał uwagi (może dlatego, że to na chwilke tylko było). A raz podszedłem właśnie na jakies 2m-1.5m i sedzia boczny do mnie żebym sie odsunął bo stoje za blisko i są przepisy, że niby conajmniej 5m...