PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zabezpieczyć swojego D50 ????

explorex666
03-07-2006, 19:39
Witam. Zamierzam kupić Nikona D50 z obiektywem 18-70. Do tego mam zamiar kupić zestaw czyszczący:
- http://www.fotoexpert.pl/hama-zestaw-do-czyszczenia-optyki-kamery-cyfrowe-produkt-241.html#HAMA-ZESTAW-DO-CZYSZCZENIA-OPTYKI
Czy potrzeba czegoś jeszcze? Słyszałem że warto dokupić filtr UV? Ale jaki? Proszę podajcie jakies przykłady. I jeszcze takie banalne pytanie: Czy jak chodzicie sobie po górkach, w plener i macie swój sprzęt w torbie to nosicie aparat z założonym obiektywem czy osobno?-Jest to moja pierwsza lustrzanka:) Dzięki.

rabijki
03-07-2006, 19:56
zwykle nosze po prostu na pasku, jak robi sie nieprzyjemnie i wasko i blisko skal czy galezi to chowam. uzywam plecakow lowepro. podobno system paskowy jest tez dobry. za bardzo sie nie pieszcze ze sprzetem, ale bez potrzeby nie wystawiam na deszcz czy snieg czy piach. nie uzywam filtrow, ale szczerze mowiac to chyba z beztroski a nie z jakiegos merytorycznego powodu.

mswilk
03-07-2006, 22:19
Jak najmniej odczepiaj obiektyw od body - żeby nie nałapać paprochów i nie uszkodzić zaczepów.
Na obiektyw zdecydowanie filtr, najlepiej renomowanej firmy, np. UV: B+W MRC, Heliopan SH-PMC, Marumi WPC czy Hoya Super HMC

pebees
03-07-2006, 22:26
Jak najmniej odczepiaj obiektyw od body - żeby nie nałapać paprochów i nie uszkodzić zaczepów.

Jak ma jeden obiektyw to po co ma odczepiać?
Ja tam nie wiem, upał jest, to fakt.. ale... luuuuuuuuuuuuudzie! Weźcie się sami za tyłki i idźcie robić zdjęcia, zmieniajcie obiektywy, korzystajcie z tego co macie!

A tak przy okazji - ostatnio naprawdę nieźle się bawię czytając to forum :)