Zobacz pełną wersję : fotobank/databank - doradźcie coś bezproblemowego
mariuniu
03-07-2006, 19:36
Otóż dysponuję dyskiem 2.5" 40Gb i chciałbym go wykorzystać z jakimś fotobankiem. Znacie jekaieś bezproblemowe modele które są praktyczne i bez zbędnych wodotrysków? Pozdrawiam.
Nikoforumowicz
03-07-2006, 20:53
Zobacz http://www.zorn.sote.pl/go/_info/?id=83612&sess_id=794e6f22355fde0ac175be5a06e4267b
Sam używam Apacer Share Steno CD211 z 80GB od 6 miesięcy i nie mam problemów. Jak kupisz samą obudowę będzie tanio.
Niedzwiedz
04-07-2006, 09:45
ja uzywam OTG najtanszy na allegro i nienarzekam
Ja używam digimate II. Również dostępne na allegro
mariuniu
04-07-2006, 15:03
Dziękuję bardzo wszystkim za sugestiei - dodam jeszcze że po przemyśleniu tematu chciałbym aby fotobank który dokupię do mojego dysku miał opcję podłączenia także do komputera celem wykorzystania tego fotobanku do przenoszenia innych danych. Wiem że kieszenie typu OTG mają tę funkcję a jak jest z urządzeniami typu DigiMate (te z wyświetlaczm i wbudowanym czytnikiem)? Pozdrawiam.
testowałem kolegi APACER - ma wyświetlacz ale pełniący tylko funkcję do kopiowania i podglądania nazw plików, tworzenia nowych katalogów itp. bez podglądu zdjęcia. nie miał też czytnika kart, tylko kabel usb do kompa.
hmmm, w sumie jak tak piszę to go nie polecam :)
Wiem że kieszenie typu OTG mają tę funkcję a jak jest z urządzeniami typu DigiMate (te z wyświetlaczm i wbudowanym czytnikiem)? Pozdrawiam.
DigiMate, to tez obudowa typu OTG :-) Wszystkie - o ile mi wiadomo - obudowy tego typu posiadaja mozliwosc podlaczania ich do komputera, bo chyba o to chodzi. Roznia sia tylko tym, ze jedna maja wbudowane czytniki (np. DigiMate) lub nie, lub maja mozliwosc przegladania plikow na malym ekranie lub nie, a jedne maja wyswietlacz LCD lub OLED, a inne nie.
Ja mam obudowe DigiMate II plus, ale tez mialem takie niemile zdarzenie (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=267110#267110) . Nie wiem, czy to wina obudowy, czy dysku. Dodam, ze obudowe zaczalem exploatowac od niedawna, a to byla pierwsza chaltura z tym sprzetem.
meliszipak
05-07-2006, 09:54
ja uzywam OTG najtanszy na allegro i nienarzekam
Ja też. Proste w użyciu na paluszki, które wystarczają baaaaaaardzo długo.
Nikoforumowicz
05-07-2006, 11:06
Do Apacera nie potrzeba czytnika kart. Po prostu wystarczy podłączyć go bezpośrednio do aparatu i zgrać zdjęcia. Działa bez zarzutu.
Nikoforumowicz, a tego to nie wiedziałem :)
Nikoforumowicz
05-07-2006, 11:13
No cóż, stale się uczymy...
krzysztof jot
05-07-2006, 11:19
Do Apacera nie potrzeba czytnika kart. Po prostu wystarczy podłączyć go bezpośrednio do aparatu i zgrać zdjęcia. Działa bez zarzutu.
i masz "udupiony" aparat na czas przegrywania plus "minus energia" baterii aparatu.
wszystko zalezy od tego do czego gdzie i po co ten databank - bo jak w terenie chcesz
szybko zgrac a w tym czasie fotografowac to Apacer albo zajmuje body, albo musisz
nosic kabelki, duperelki, czytniki i łaczyc to gdzies w polwych warunkach - jak na dzisiejsze
czasy i wymagania - to upierdliwy antyk...
krzysztof jot, to też fakt. Poprzeglądałem sobie Allegro i inne stronki. Ja bym polecił digimate III. Trochu droższy od II. do tego jakiś dysk i po sprawie. nie wiem niestety jak z awaryjnością i jakością tych urządzeń. ale ma sporo wejść na karty - na pewno te najbardziej popularne.
Nikoforumowicz
05-07-2006, 14:14
krzysztof jot
Nikt Ci nie zabrania podłączenia czytnika kart. To też jest możliwe jeśli musisz robić zdjęcia "na okrągło".
A do połączenia aparatu i Apacera wystarczy 1 kabelek (bez duperelek itp. jak piszesz).
krzysztof jot
05-07-2006, 20:05
nikoforumowicz - nikt, tylko jak przeczytasz co napisałem "... wszystko zalezy od tego
do czego gdzie i po co ten databank..." mnie to nie interesuje, bo databank mam po to
aby nie inwestowac bezsensownie pieniedzy w 10kart. Mam trzy karty- robie tylko RAW
i jak jestem na turystycznym spacerze, to wiem ze mam karty i robie sobie fotki - nie pliki -
i wystarczy mi. A jak pracuje, to wiem, że musiałbym mieć worek kart - więc wystarczaja mi
dwie :) i databank. I nie mam wtedy czasu, mozliwosci ani ochoty zawracania
sobie głowy kabelkiem czy czytnikiem - wkładam karte w slot databanku i sie zgrywa w torbie,
a ja nawet o tym nie mysle robiac nastepne fotki. I dlatego Apacer mnie nigdy nie interesował,
a Digimate III ciagle pojawia sie w róznych "helpach" ze cos nie działa.
Z tanich - polecam ITec X'Drive II czy Vosonic2160 -
http://cafefoto.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=89&Itemid=31
Tani, niezawodny, solidna obudowa alu, duzy producent, uaktualniany soft, pełny serwis.
Nikoforumowicz
06-07-2006, 09:58
Jeśli bierze się udział w dyskusji to należy starać się odpowiadać na pytanie autora wątku. Pisząc o Apacerze zwróciłem uwagę na możliwość zakupienia samej obudowy. Autorka wątku ma już trwady dysk. Chciałem tylko pomóc a nie przekonać wszystkich że Apacer jest the best.
Nie piszę też o wszystkim co wiem a co nie ma związku ze sprawą.
Podany przez Ciebie link pokazuje X'Drive II plus czyli VOSONIC VP2160, którego bez dysku nie można kupić. Pozdro.
Podany przez Ciebie link pokazuje X'Drive II plus czyli VOSONIC VP2160, którego bez dysku nie można kupić. Pozdro.
Można można. Bez problemu. Tylko deko drogo wtedy wychodzi.
mariuniu
06-07-2006, 13:43
.. Autorka wątku ma już trwady dysk.
Raczej autor. Pozdrawiam.
masz dysk ale nie napisałeś jakiej firmy. z Digimate i dyskami WD są problemy, więc jaeśli taki masz to raczej wybierz inna obudowę.
mariuniu
06-07-2006, 17:36
..z Digimate i dyskami WD są problemy, więc jaeśli taki masz to raczej wybierz inna obudowę.
Jacek_Z, też o tym słyszałem ale na szczęście mój dysk to Seagate. Pozdrawiam.
[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 ]
Witam ponownie - zdecydowałem się odświeżyć wątek poneiważ dzięki sugestiom (dziękuję wszystkim za rady) dokonałem już pewnych przemyśleń. Otóż zakupię napewno najzwyklejszy databank typu OTG tzn bez czytnika kart pamięci i wyświetlacza (jak w digimate). W zasadzie dzięki radom innych wybierałem pomiędzy welland ME-600 i ME-940 i już miałem zakupić ten drugi ale pojawiła się nowa alternatywa: welland ME-820 i ciekaw jestem co o niej sądzicie:
http://www.allegro.pl/item116200804_obudowa_pme_welland_me_820u2_tv_out_ mp3_divx_otg.html
Chodzi mi o to czy ktoś już miał lub widział to w "ruchu" tzn jak zprawdza się jako urządzenie z którego można odtwarzać pliki multimedialne na TV czy sprzęcie audio (divix, mp3) bo szczerze mówiąc byłbym skłonny dołożyć parę złotówek pod warunkiem że "multimedialne" opcje w tej obudowie sprawdzają się. Może ktoś z was miał okazję zapoznać się z czymś takim? Pozdrawiam.
Odświeżę trochę wątek. Jak sie sprawują databanki typu OTG, producent Welland? Lepiej się sprawdzają niż urządzenia z czytnikami takie jak Digimate? Jak się sprawdza Digimate IIIx Hi-Speed (http://humanmedia.pl/dm005x.html)
Da radę na raz zrzucić 8GB danych?
Art Erie
20-03-2008, 01:08
Odświeżę trochę wątek. Jak sie sprawują databanki typu OTG, producent Welland? Lepiej się sprawdzają niż urządzenia z czytnikami takie jak Digimate? Jak się sprawdza Digimate IIIx Hi-Speed (http://humanmedia.pl/dm005x.html)
Da radę na raz zrzucić 8GB danych?
Mam Digimate III i wszystko byłoby OK, gdyby nie zasilanie ;(
Ładuję wieczorem akumulatorek, a następnego dnia okolo południa trudno zgrać 1GB. Początkowo myślałem o dokupieniu drugiego aku ( wygląda jak połówka CF), ale dałem sobie spokój. Jak mam coś do zrzucenia z kart podłączam się do gn. zapalniczki w samochodzie.
Ja też mam Digimate III.
Zasilanie jak na razie ok.
Bateria-bez problemu można wymienić.
To zwykła bateria od Nokii.
Moją zmorą jest slot kart CF (z których tylko korzystam).
Jest on na tyle szeroki, że karta może się obsunąć, źle wejść i piny na bank powyginane.
Wtedy można powiedzieć po databanku.
Ja już tak miałem i pincetką prostowałem te piny, jak na razie działa.
A moze JOBO Giga One Ultra. Wersje 40, 80, 120 i 200 Gb. Czyta prawie wszystkie typy kart. Transfert max 5.47Mb/s. Zaslepki gniazd kart sa troche sztywne i mam wrazenie, ze delikatne. Reszta ustrojstwa wykonana solidnie.
Ile wytrzymuje wbudowany akumulatorek jeszcze nie wiem. W uzyciu bardzo prosty. Nie ma podgladu zdjec. Formatuje karty. Moze byc uzywany jako zewnetrzny HDD.
Art Erie
21-03-2008, 15:10
Ja też mam Digimate III.
Zasilanie jak na razie ok.
Bateria-bez problemu można wymienić.
To zwykła bateria od Nokii. (..).
Możesz to rozwinąć, o jaki model Nokii chodzi, bo na Allegro znalazłem baterię do Digimate III 2500mAh za 30zł. Napisali też, że cena detaliczna takiej baterii to 120zł więc z tej nieprawdopodobnej "okazji cenowej raczej nie skorzystam".
Nie chcę ci skłamać, ale to jest chyba coś takiego:
http://allegro.pl/item327173049_ba278_bld_3_bateria_nokia_6610i_6610 _7210_4200mah.html
albo
http://allegro.pl/item331402991_4200mah_nokia_bld_3_6610_6610i_7210_ 6220_bk56a.html