Zobacz pełną wersję : MB-D10 Wybor zasilania/baterii
Czy ktoś, kto testował MB-D10 na ośmiu bateriach typu AA i baterii (oryginalnej) en-el4 mogłby się wypowiedzieć na temat żywotności i opłacalności powyższych?
Ja w swoim gripie mam problemy przy bateriach alkalicznych AA - sa naladowane w pełni jak wkładam je do gripa, aparat pokazuje pełne baterie, robie zdjęcie i baterie w magiczny sposób znikają (po kilkukrotnym wyjęciu i włożeniu znowu widzi pełne baterie, znowu zdjęcie i pusto). Co ciekawe sprawdziłem inny koszyk na paluszki i przez czas używania nie miałem zbytnich problemów (Zastanawia mnie czy to może być wina koszyka). Na standardowym en-el3e chodzi poprawnie.
en-el4 jest drogie, ale wygodne i dobre :) na minus jest tylko kwestia ceny, poza tym same plusy.
Leon13th
12-11-2008, 23:43
A próbowałeś na jakiś innych akumulatorkach ?? nie ? spróbuj to nie będziesz miał takich problemów
Mi na eneloopach smiga normalnie...
mi z 8 xAA tez smiga normalnie bez problemu.
niewiem ile zdieci mozna zrobic ale kolo 1000 napewno
cypherdid
13-11-2008, 21:08
EN-EL4 jest super. Ale nie wiem czy warto wrzucać ten typ dp D300...no i co? Na wyjazd będziesz brał dwie różne ładowarki?? Jak ktoś używa D300/700 jako drugie Body do D3, albo używa do reporterskich 8kl/s to jeszcze można się zaopatrzyć w EL4. Inaczej nie widzę sensu - kup 2 dodatkowe EN-EL3e i będziesz miał tyle energii że na wyjazd do Peru starczy.
Zobaczę jak będzie chodzić z eneloopami, będę je miał w poniedziałek. Mam jeden dodatkowy en-el3e ale czasami potrzebuję tych 8 klatek więc dlatego rozważam inne zródła zasilania.
EN-EL4 jest super. Ale nie wiem czy warto wrzucać ten typ dp D300...no i co? Na wyjazd będziesz brał dwie różne ładowarki??
A po co? Ja uzytkujac gripa i EL4 nie mialem zadnej baterii w korpusie i uzywalem tylko duzej baterii w gripie. Na dluzszy wyjazd kup sobie druga EL4 i wez jedna ladowarke + pusty koszyczek na AA jako backup. Reszta niepotrzebna.
grudzinsky
16-11-2008, 13:41
8xAA + szybka (1h) ładowarka i po sprawie i wyjdzie duzo taniej niz kupowanie EL4 :)
co macie na myśli pisząc o dłuższym wyjeździe? dwa tygodnie przemieszczania się po afrykańskich stepach i sawannach czy może podróż przez syberyjską tajgę? 2 baterie EL3 wystarczają spokojnie na ok 3000 zdjęc + 8 aku powinno wystarczyc na kolejny 1000...
siedziałem 3 dni nad morzem i zrobiłem 600 fot i aku w gripie nawet nie drgnęły, a w puszce i plecaku EL3...bałem się tylko o to, że zabraknie mi miejsca na kartach i na kompie :) dodam tylko, że duzo zdjęc nocnych robiłem przy długich czasach (2-3min), a to pożera baterię trochę bardziej niż zwykłe pstrykanie przy dobrym świetle...
polecam nie onanizowac się tylko zacząc robic zdjecia...
Mi na eneloopach smiga normalnie...
Działa ci 8kl/s bo 8 enelopów daje napiecie 9.6v a ma byc chyba cos ok 11,1V??
Działa ci 8kl/s bo 8 enelopów daje napiecie 9.6v a ma byc chyba cos ok 11,1V??
Używam EN-El3e Nikona i zamienniki, oraz Sanyo eneloop. Wszystkie typy baterii działają bez zarzutu. Z paluszkami mam 8kl/s (testów nie robiłem, ale jest diabelnie szybko w porównaniu z trybem 5kl/s). Od zakupu EN-El4 odstrasza mnie tylko cena baterii i ładowarki. Jeżeli ktoś będzie wykonywał zdjęcia w ekstremalnych temperaturach (ujemnych) można rozważyć zakup. Zbyt dużo tych bateryjek do noszenia w kalesonach.